Witam Wszystkich użytkowników tego forum!!!
Poziom mojej wiedzy w konstruowaniu jest raczej średni. Chciałbym aby znawcy radioelektroniki wypowiedzieli się, podpowiedzieli co nie co na temat mojego pomysłu.
Chciałbym zbudować sobie radiowe powiadomienie o wzbudzeniu alarmu gdzie najważniejszy będzie zasięg rzędu przynajmniej jednego kilometra w terenie zabudowanym (centrum miasta).
Otóż myślałem na wykorzystaniem takiego odbiornika i takiego nadajnika Opis układów i wyprowadzenia znajdują sie tu
Jak wynika z opisu moc nadajnika to max 4mW czyli nie realne jest aby uzyskać "łączność" z odbiornikiem w promilu 1km.
Czy jeśli zbuduję wzmacniacz na taką częstotliwość o mocy rzędu kilku watów to układ spełni moje oczekiwania???
Czy posiada ktoś może gotowy schemat w którym można by wykorzystać wspomniane układy???
O ile ze zbudowaniem odbiornika jako tako bym sobie poradził to problem pojawia się z nadajnikiem – nie bardzo wiem jak zacząć prace nad układem.
A i najważniejsze – czy taki układ powiadomienia o alarmie spełni moje oczekiwania względem zasięgu przy powyższych założeniach???
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
pozdrawiam
Budowa radiopowiadomienia
Może zamiast tych tanich modułów spróbuj wykorzystać telefon GSM (siemens, nokia). Wtedy miałbyś praktycznie nieograniczony zasięg. Całkowity koszt nie byłby dużo większy niż w przypadku Twojego pomysłu a zalety były by nieporównywalnie większe.
Tu masz przykładowy projekt napisany w Bascomie wysyłania SMSa przez nokie 5110:
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57
Także w Nowym Elektroniku były projekty tego typu ale z wykorzystaniem telefonu Siemens.
Pozdro
Tu masz przykładowy projekt napisany w Bascomie wysyłania SMSa przez nokie 5110:
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57
Także w Nowym Elektroniku były projekty tego typu ale z wykorzystaniem telefonu Siemens.
Pozdro
jesli chodzi o powiadomienie gsm to juz korzystam z takiej mozliwosci - auta i obiekt. Generalnie to moge jeszcze kupic gotowe radiopowiadomienie i pobawic sie tylko ze zwiekszeniem mocy bo jak wiemy prosty gotowy do dzialania uklad z allegro to koszt 80zl a zasieg w porywach 300m...
Przede wszystkim to chcialem sie pobawic w zrobienie czegos takiego a przy okazji skorzystac z mozliwosci tego co zrobilem - jaka minimalnej mocy potrzeba by osiagnac zasieg powiadomienia w miescie 1km???
ktos moze posiada jakies schematy???
pozdrawiam serdecznie
Przede wszystkim to chcialem sie pobawic w zrobienie czegos takiego a przy okazji skorzystac z mozliwosci tego co zrobilem - jaka minimalnej mocy potrzeba by osiagnac zasieg powiadomienia w miescie 1km???
ktos moze posiada jakies schematy???
pozdrawiam serdecznie