Cześć kupiłem phmetr z Conrada model Voltcraft-pH-100-ATC
Pomiary w zlewkach i stojącej wodzie są stabilne aczkolwiek gdy próbuje użyć go w wodzie płynącej powstaje dużo zakłóceń, pomiar skacze i nie może się ustabilizować.
Sonda PH to małe ogniwo o rezystancji 100...200 MΩ, podaje 0mV zazwyczaj w PH7.
W PH mniejszym od 7 napięcie spada a w większym rośnie, zakres pracy to jakieś -+400mv.
O ile dobrze rozumiem schematy PH metrów które widziałem w swoim życiu na stabilność pomiaru co za tym idzie rozwiązanie mojego problemu wpłynąć by mogło dołożenie pojemności miedzy sygnałem a masą na elektrodzie. Chciałbym wstawić tam kondensator 10n foliowy, dobrze kombinuje ?
Mam też inny PH-metr złożony na wzmacniaczach operacyjnych gdzie na wejściu elektrody jest własnie kondensator 10n i na nim problem nie występuje. Przy czym w wodzie stojące obydwa mierzą niemal identycznie.
Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH
Dobrze kombinujesz, kondensator ustabilizuje napięcie wejściowe więc wyniki powinny być bardziej stabilne. Jedyny problem jaki może się pojawić to upływność kondensatora, która może spowodować obniżenie napięcia wyjściowego sondy i przekłamywanie wyników. Jaki będzie miało to wpływ na wyniki pomiarów? Nie wiem, bo nigdy się nie bawiłem takimi sondami. Najlepiej będzie jeśli sam to sprawdzisz. Wykonaj serię pomiarów, dołóż pojemność i powtórz pomiary. Jeśli wynik nie będzie przekłamany, to możesz świętować sukces.
-
korfanty33
- Użytkownik
Re: Jak wytłumić zakłócenia na wyjściu elektrody PH
uśrednić pomiar , kosztem dokładnościporlock pisze: Pomiary w zlewkach i stojącej wodzie są stabilne aczkolwiek gdy próbuje użyć go w wodzie płynącej powstaje dużo zakłóceń, pomiar skacze i nie może się ustabilizować.
.
np: do mierzenia napięcia po przekształtniku (falowniku) dość często używali wolniejszych przyrządów które nie wyłapią pików tylko je uśrednią