prostownik

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
rysiek100
-

prostownik

Post autor: rysiek100 » 05 mar 2014, 10:32

Witam
posiadam prostownik produkcji radzieckiej z pokrętłem regulacji prądu,ostatnio wymieniłem w nim amperomierz bo stary skończył żywot.Amperomierz założyłem z bocznikiem 10A,problem jest taki że ładowałem przez 8 godzin akumulator i wskazówka stoi na 2A i nie chce zejść do zera dawniej zawsze schodziło próbowałem na innym aku i jest to samo,po ośmiu godzinach ładowania na zaciskach akumulatora napięcie 16v wstawiłem multimetr szeregowo i zmierzyłem pokazuje te 2A. Co to może być?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 05 mar 2014, 18:40

Dopiero teraz poprawnie pokazuje, przy ładowaniu prąd nigdy nie zejdzie do zera.

Maciek_M
-

Post autor: Maciek_M » 05 mar 2014, 21:37

rysiek100 napisał:
posiadam prostownik produkcji radzieckiej z pokrętłem regulacji prądu
To tak, jak byś napisał, że jest czerwony, co to za prostownik - zdjęcie lub oznaczenie.

joon napisał:
Dopiero teraz poprawnie pokazuje, przy ładowaniu prąd nigdy nie zejdzie do zera.
Normalnie schodzi do kilkudziesięciu miliamper, zależy od akumulatora i prostownika.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 mar 2014, 15:23

Maciek_M pisze:Normalnie schodzi do kilkudziesięciu miliamper, zależy od akumulatora i prostownika.
jeszcze się nie spotkałem a akumulatorem który po naładowaniu brał miliampery, natomiast wartość poniżej 1A bardzo często w akumulatorach z osobówek.

I pamiętaj że "radzieckie" prostowniki zwykle napięcie wyjściowe miały na poziomie 16-18V przy takim napięciu jak najbardziej taki prąd popłynie- a akumulatory ładnie gazują ;)

korfanty33
Użytkownik

Re: prostownik

Post autor: korfanty33 » 07 mar 2014, 2:37

rysiek100 pisze:Witam
jest taki że ładowałem przez 8 godzin akumulator i wskazówka stoi na 2A i nie chce zejść do zera dawniej zawsze schodziło próbowałem na innym aku i jest to samo,po ośmiu godzinach ładowania na zaciskach akumulatora napięcie 16v wstawiłem multimetr szeregowo i zmierzyłem pokazuje te 2A. Co to może być?
pokaż ten amperomierz ,

zakładam że sposób mocowania A jest beznadziejny i wskazówka się zawiesiła od mechanizmu - a czy przy wyłączonym Aku też pokazuje 2A ?
I pamiętaj że "radzieckie" prostowniki zwykle napięcie wyjściowe miały na poziomie 16-18V przy takim napięciu jak najbardziej taki prąd popłynie- a akumulatory ładnie gazują ;)
ale były miękkie przy obciążeniu napięcie spadało - do 14,8V

rysiek100
-

prostownik

Post autor: rysiek100 » 09 mar 2014, 17:25

taki jest ten prostownik.
Amperomierz po odłączeniu klemy od akumulatora spada do zera czyli jest dobry.
Załączniki
0bda46bcdd4e80f4.jpg

ODPOWIEDZ