obliczanie przesuniecia fazy w ukladzie RLC
obliczanie przesuniecia fazy w ukladzie RLC
Hej,
Mam uklad RLC gdzie
R = 47R
L = 1mH
C = 10nF
f = 80.4 kHz
wychodzi mi:
XL = 505.1
Xc = 197.9
i teraz zeby obliczyc roznice fazy:
arctg((XL-Xc)/R) = arct (307.1/47) = arct 6.53 = 81.2 deg
I chyba cos rtobie nie tak bo na oscylogramie mam przesuniecie okolo 27 stopni. Cos namieszalem ?
Mam uklad RLC gdzie
R = 47R
L = 1mH
C = 10nF
f = 80.4 kHz
wychodzi mi:
XL = 505.1
Xc = 197.9
i teraz zeby obliczyc roznice fazy:
arctg((XL-Xc)/R) = arct (307.1/47) = arct 6.53 = 81.2 deg
I chyba cos rtobie nie tak bo na oscylogramie mam przesuniecie okolo 27 stopni. Cos namieszalem ?
Rezystancja cewki 3.67R, obwod szeregowy, sedze nad tym drugi dzien i chyba nie do konca rozumiem jak zrobic pomiary, wszystko mi sie troche pomieszalo. Obiczenia mysle ze sa poprawne, musze jeszcze raz porobic oscylogramy.
Na przyklad przy takim ukladzie
Sygnal ---- L -----C-----R ------masa
gdzie powinienem oprzylozyc sondy scyloskopu zeby zobaczyc ze napiecie wyprzedza prad czy tez prad napiecie?
A gdzie w takim:
Sygnal ---- L -----R-----C ------masa
A gdzie w takim:
Sygnal ---- R -----C-----L ------masa
Cos mi swita powoli ale puki co mam mentlik
Znalazlem tez takie filmik ktory analizuje:
film
pan mowi o ukladach LR
Chcial buy uzyskac na oscyloskopie 3 sinusoidy opisywane przez w phasory w 7.19
majac uklad
sygnal ----R-----L-----ground
gdzie przylozyc sondy?
Czemu wektorem odniesienia w przypadku ukladu szeregowego jest napiecie a rownoleglego prad?
Na przyklad przy takim ukladzie
Sygnal ---- L -----C-----R ------masa
gdzie powinienem oprzylozyc sondy scyloskopu zeby zobaczyc ze napiecie wyprzedza prad czy tez prad napiecie?
A gdzie w takim:
Sygnal ---- L -----R-----C ------masa
A gdzie w takim:
Sygnal ---- R -----C-----L ------masa
Cos mi swita powoli ale puki co mam mentlik
Znalazlem tez takie filmik ktory analizuje:
film
pan mowi o ukladach LR
Chcial buy uzyskac na oscyloskopie 3 sinusoidy opisywane przez w phasory w 7.19
majac uklad
sygnal ----R-----L-----ground
gdzie przylozyc sondy?
Czemu wektorem odniesienia w przypadku ukladu szeregowego jest napiecie a rownoleglego prad?
Prąd możemy zaobserwować na oscyloskopie mierząc napięcie na rezystorze.
Bo jak wiadomo rezystor nie wprowadza żadnego przesunięcia fazowego. Dlatego napięcie jest w fazie z napięciem. I w przypadku obwodu szeregowego prąd wszędzie jest jednakowy dlatego wystarczy pomiar na rezystorze .
Bo jak wiadomo rezystor nie wprowadza żadnego przesunięcia fazowego. Dlatego napięcie jest w fazie z napięciem. I w przypadku obwodu szeregowego prąd wszędzie jest jednakowy dlatego wystarczy pomiar na rezystorze .
No jak to czemu? W szeregowym obwodzie płynie tylko jeden prąd. Więc jak on może mieć przesunięcie fazowe? Za to dla obwodu równoległego na wszystkich elementach jest to samo napięcie. I dlatego tam tylko prądy mogą różnic się fazą.Amugilap pisze:Czemu wektorem odniesienia w przypadku ukladu szeregowego jest napiecie a rownoleglego prad?
Gryze tego orzecha i czuje ze zbliza sie eureka 
Odnosnie filmiku moment 7.19
zeby uzyskac 3 sinusoidy opisywane przez wskazy w takim ukladzie:
*******1***2***********
sygnal-----R------L-----ground
pierwsza sonda da nam sinusoide okreslona przez wskaz oznaczony jako 300V (napiecie odniesienia) i sume
druga sonda 240V (napiecie wyprzedzajace prad)
trzeci kanal ustawiamy jako roznice 1 i 2 i uzyskamy 180V (prad w ukladzie)
Odnosnie filmiku moment 7.19
zeby uzyskac 3 sinusoidy opisywane przez wskazy w takim ukladzie:
*******1***2***********
sygnal-----R------L-----ground
pierwsza sonda da nam sinusoide okreslona przez wskaz oznaczony jako 300V (napiecie odniesienia) i sume
druga sonda 240V (napiecie wyprzedzajace prad)
trzeci kanal ustawiamy jako roznice 1 i 2 i uzyskamy 180V (prad w ukladzie)
No to chyba jestem w domu, jszcze gwoli uscislenia symulacja, ktora odrobine rozni mi sie od obliczen chyba.
Tzn przesuniecie fazy miedzy zielonym sygnalem (prad) a niebieskim (napiecie) powinno byc 53.1 stopnia, a na oscyloskopie 86, spora roznica
NIe ma odejmowania kanalow to wykombinowalem taki uklad ale chyba tak sie nie da...
Tzn przesuniecie fazy miedzy zielonym sygnalem (prad) a niebieskim (napiecie) powinno byc 53.1 stopnia, a na oscyloskopie 86, spora roznica
NIe ma odejmowania kanalow to wykombinowalem taki uklad ale chyba tak sie nie da...
- Załączniki
-
- LR symulacja.png (22.18 KiB) Przejrzano 14696 razy
Ostatnio zmieniony 19 lut 2014, 17:42 przez Amugilap, łącznie zmieniany 1 raz.
Wlasnie przed chwial o tym posyslem patrzylem miedzy zieloneym a niebieskim, myslelm ze chodzi o przesuniecie fazy miedzy napieciem na cewce a pradem przez rezystor, a chodzi o przesuniecie wzgledem napiecia referyncyjnego jak sama nazwa wskazuje.
A na cewce bedzie:
90-51=39 stopni
wiec uzykane funkcje:
y1 = 12sin(x+0.926) - niebieska
y2 = 9sinx - zielona
y3 = y1+y2 - czerwona
Mysle ze w koncu zrozumialem o co w tym chodzi.
A na cewce bedzie:
90-51=39 stopni
wiec uzykane funkcje:
y1 = 12sin(x+0.926) - niebieska
y2 = 9sinx - zielona
y3 = y1+y2 - czerwona
Mysle ze w koncu zrozumialem o co w tym chodzi.