Zwracam się do Państwaz następującym pytaniem związanym z obliczaniem obwodów w oparciu o metodę praw G.R. Kirchhoffa. Otóż mam taki układ jak poniżej:

g - gałąź obwodu
w - węzeł obwodu
Powyższy obwód ma 4 węzły (w=4) oraz 6 gałęzi (g=6).
Obwód ten ma następujące gałęzie: QT, QR, RY RT, TY, QY .
Dla I Prawa Kirchhoffa (prądowe prawo) możemy zapisać tyle równań ile jest węzłów, natomiast dla II Prawa Kirchhoffa (napięciowe prawo) możemy zapisać tyle równań ile wyznaczymy oczek. Ale, jak wiadomo ilość równań możemy znacząco zmniejszyć wypisując tylko równania niezależne dla każdego z obu praw.
Dla obwodu możemy zapisać w-1 równań niezależnych wynikających z I Prawa Kirchhoffa, natomiast dla II Prawa Kirchhoffa możemy zapisać g-w+1 równań niezależnych. Czyli w naszym przypadku dla I Prawa Kirchhoffa zapiszemy 4-1=3 równania niezależne, a dla II Prawa Kirchhoffa zapiszemy 6-4+1=2+1=3 równania niezależne.
Ja dla obwodu, o którym mowa zapisałem następujący układ równań:
Kod: Zaznacz cały
I1-I2-I3=0
I2-I4-I5=0
I4+I3-I6=0
E-U1-U2=0
U2-U3=0
U4-U3=0Kod: Zaznacz cały
I1-I2-I3=0
I2-I4-I5=0
I4+I3-I6=0
9-45*I1-50*I5=0
50*I5-30*I4=0
80*I3-30*I4=0Ale, z tego co wynika to mamy tutaj za mało o jedno równanie dla I Prawa Kirchhoffa (prądowe prawo). Ponieważ ja chcąc na razie w szczególności skupić się na nauce metody praw Kirchhoffa, postanowiłem przyspieszyć rozwiązywanie obwodów i postanowiłem wykorzystywać do obliczania układów równań WolframAlpha.
Wprowadziłem taki zapis:
solve a-b-c=0; b-d-e=0; d+c-f=0; 9-45a-50e=0; 50e-30d=0; 80c-30d=0 Litery a, b, c, d, e, f w zapisie oznaczają kolejne prądy począwszy od I1 do I6. I tak: a=I1 b=I2 c=I3 d=I4 e=I5 f=I6 .
I chyba brakuje jednego równania z I Prawa Kirchhoffa, ponieważ po dopisaniu równania I5+I6-I1=0 pojawiają się prawidłowe wyniki (w celu sprawdzenia poprawności wyników korzystam z CrocodileClips).
Czyli wystarczy wpisać w WolframAlpha:
solve a-b-c=0; b-d-e=0; d+c-f=0; e+f-a=0; 9-45a-50e=0; 50e-30d=0; 80c-30d=0I teraz moje pytanie - co ja robię źle. Dlaczego tutaj reguła mówiąca, że z I Prawa Kirchhoffa można zapisać w-1 równań się nie sprawdza? Czy też może ja ją nieprawidłowo stosuję (wg mnie pewnie tak jest)?
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Życzę miłego dnia!