Iluminofonia J-50 po raz....
Iluminofonia J-50 po raz....
Witam złożyłem ten kolorofon. Działają mi dwa kanały: Bass i Middle. Treble nie działa. Czytałem co nie co. Wymieniłem tyrystor, tranzystor, kondensator i diodę sprawdziłem. Elementy wlutowane sprawne. Nie wiem czy tyrystor na 100% tylko. LM,a podmieniałem i nic. Świeci ciągłym światłem. Mam swoja PCB i elementy. Co może mu być. Grzeje się rezystor R25 od kanału TREBLE nawet gdy nie ma bezpiecznika. R18 od MIDDLE też. Co tu jest grane?
- andrzejzis
- Użytkownik
Sprawdź najpierw poprawność montażu, czy niema zwarć między sąsiednimi ścieżkami przez lupę. Jeśli sprawdziłeś i jesteś pewien na sto procent że jest dobrze, to sprawdź jeszcze dwa razy. Następnie zmierz napięcie zasilania, później napięcia na tranzystorze-(ach), tyrystorze-(ach) i dobrze by było na rezystorach choćby 25 i 18.arek1996 pisze:R25 parzy, a R18 nie wiem, bo może nagrzewa się od niego.
Zasilanie to + 12,31V , -13,07V. Na R25 10,6V R 18 0V bez bezpiecznika. Choć na R11 tez jest 0V a działa ten kanał. Zwarć nie widać. A na gnieździe od bezpiecznika B3 jak go nie ma to jest 463V
Więcej pomiarów po 26 maja, bo egzaminy.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 19:52 przez arek1996, łącznie zmieniany 2 razy.