Przełącznik zamiast switcha

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Markus
-
Kontakt:

Przełącznik zamiast switcha

Post autor: Markus » 13 mar 2012, 13:13

Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych tematem.

Chcę skonstruować układ który przetwarzał by sygnał załączenia i wyłączenia na około 3 sekundowy sygnał zwierający inny obwód. W praktyce chodzi o wykorzystanie klasycznego przełącznika (np. suwakowego) dwustanowego do wygenerowania zwarcia jakie daje przytrzymanie switcha. Switch jest umieszczony w krótkofalówce PMR i służy jako włącznik główny.

Do wygenerowania 3 sekundowego impulsu postanowiłem użyć Timera NE555, który wymusi zwarcie zewnętrznego obwodu włączenia PMRki. Chcąc zachować izolacje między układem a urządzeniem, postanowiłem użyć przekaźnika sterowanego przez tranzystor. Niestety nie potrafię sobie poradzić z dobraniem odpowiedniego układu przełącznika, który po zmianie stanu generował by impuls uruchamiający Timer. Poniżej umieszczam schemat mojego projektu i kilka nurtujących mnie pytań:

Obrazek

1. Czy założona prze zemnie koncepcja układu jest słuszna? Może istnieje
lepsze rozwiązanie?

2. Jeśli założenia mam dobre, to czy schemat, który stworzyłem na tym
etapie jest prawidłowy? Jakie elementy dobrać przy zasilaniu układu 6V
napięciem i czym to jest argumentowane?

3. Jakie zachować proporcje przy dobieraniu wartości R i C według wzoru
t = R*C*ln(3) żeby układ działał bez zakłóceń?

4. Jak rozwiązać problem sygnału na wejściu Timera?

Z góry dziękuję za każdą pomoc i radę.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 13 mar 2012, 15:22

Poprawny obwód wyzwalania NE555 wygląda tak
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=67803#67803
Ogólne koncepcja wygląda na poprawą, można zrobić przerzutnik monostabilny tranzystorach.

Awatar użytkownika
Markus
-
Kontakt:

Post autor: Markus » 14 mar 2012, 9:14

Bardzo pomocne materiały, dziękuję. Rozwiązuje to jednak mój problem do połowy. Obwód wyzwalania, który przytoczyłeś, pozwala na generację sygnału tylko w trakcie zwierania przełącznika. Mi zależy także na generacji sygnału w czasie jego rozwierania. Dla zobrazowania mojego problemu przygotowałem schemat poglądowy:

Obrazek

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 14 mar 2012, 18:12

A to komplikuje trochę sprawę. Trzeba by wstawić jakiś mnożnik częstotliwości albo dekoder przejścia przez zero, czy też jakieś inne ustrojstwo.
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=75791#75791

Ten układ ci odpowiada?

Obrazek

Czy za skomplikowany?

cinepi
-
Kontakt:

Post autor: cinepi » 14 mar 2012, 18:53

Może trochę okrężne rozwiązanie ale powinno działać - przemysłowy przekaźnik czasowy ZAMEL PCM07/U - można zasilać od 24VAC. Interesujący Cię tryb to P24. http://www.zamel.pl/index/downloadFile? ... pcm-07.pdf

Awatar użytkownika
Markus
-
Kontakt:

Post autor: Markus » 15 mar 2012, 12:32

Przemysłowy Przekaźnik Czasowy jest niestety za dużym i drogim urządzeniem jak na moje potrzeby ale dziękuje za kreatywność :wink:

Jony130 :arrow: Schemat "dekodera" na skomplikowany nie wygląda. Z tego co rozumiem, sygnał uaktywniający NE555 jest chwilowym zwarciem do masy. Przy otwartym switchu sygnał ten przechodzi przez tranzystor Q1 do momentu naładowania się kondensatora C1. Natomiast nie jestem w stanie zobrazować sobie przebiegu sygnału podczas zamknięcia switcha.

Bardzo prosił bym o wyjaśnienie i ewentualne sprostowanie moich wniosków.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 15 mar 2012, 18:40

Markus pisze: Natomiast nie jestem w stanie zobrazować sobie przebiegu sygnału podczas zamknięcia switcha.
Ten rysunek pokazuje co się dzieje w fazie rozładowania kondensatora.
Jakieś pytania ?
Załączniki
zza.PNG
zza.PNG (5.12 KiB) Przejrzano 6180 razy

Awatar użytkownika
Markus
-
Kontakt:

Post autor: Markus » 27 mar 2012, 10:01

Wszystko jest dla mnie teraz w pełni klarowne. Bardzo dziękuję za pomoc, układ sprawdza się idealnie. Przepraszam, że odpisuję po długiej przerwie ale dopiero wczoraj miałem okazję złożyć i przetestować układ. Poniżej zdjęcia dla zainteresowanych a ja jeszcze raz dziękuję.

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ