Jak radzić sobie z nawałem wiedzy.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
przemeksag
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: przemeksag » 04 kwie 2008, 22:42

Ale iskra Boża w jakim znaczeniu. Jako dar żeby to lubić i pojmowąć. ??

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 04 kwie 2008, 22:48

Nie tak to rozumiem... Mówiąc najprościej i baaardzo ogólnikowo to jest to coś co większość z nas lubi nazywać szczęściem. Ale to jest oczywiście moja opinia.

Awatar użytkownika
przemeksag
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: przemeksag » 04 kwie 2008, 22:55

Oj nie jest tak, że się do elektroniki zmuszam się, rodzice mnie biją i karzą się uczyć itp, itd. Lubię elektronikę i elektroniką się zajmować, to jest to co chce robić do końca życia Cały problem w tym że w pewnym momęcie się pogubiłem i niewiedziałem co robię źle. Dzięki waszym podpowiedziom ukierunkowałem się na działanie w sferach praktyki. A nie jak dotąd błądziłem tylko w strefie czystej teorji. Robie od podstaw Oslą Łączkę (mimoże bez większych problemów rozwizuje zadania z olimpiad) i w końcu przynosi to jakiś efekt w postaci zrozumienia zagadnienia a nie tylko nauczenia się sztywnej regułki.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 05 kwie 2008, 13:58

przemeksag pisze:A to mam jeszcze jeden ból.
Jak na przykład w jakiejś książce, czasopiśmie itp. jest pokazany jakiś schemat ideowy jak dostosowac go do własnych potrzeb. Z danych macie tylko ten schemat.
Jakimi sposobami wy to robicie.
Niestety, jak nie ma wzoru płytki, to to faktycznie jest ból. Wtedy musisz sam zaprojektować płytkę ręcznie, lub przy pomocy programu (OrCad, Eagle, itd... , nie pytaj jaki najlepszy, bo na forum już jest kilka tematów o tym). Jest to żmudna robota, ale jak sam projektujesz urządzenie, to też musisz to robić.

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 05 kwie 2008, 16:34

Dla początkującego polecam Eagle. Na stronie EP jest bardzo dobry kurs.Nie pamiętam dokładnie gdzie. Trzeba wysłać smsa, jesli nie jesteś prenumeratorem, ale to dobrze wydane 3zl+vat ).

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 05 kwie 2008, 16:54

Możesz też używać darmowego KiCADa. Na forum są linki i kurs, którego autorem jest kolega KrzysiekK.
Ja używam KiCADa i podoba mi się ten program bardziej niż eagle. Jest mniej bibliotek niż w Eagle ale i tak wolę w nim robić.

Tu masz krótki kurs Eagle:
http://www.noss.yoyo.pl/noss/kursy/eagle/eagle1.html

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 05 kwie 2008, 22:21

Ten kurs jest lipny w porównaniu do tego z EP.

Awatar użytkownika
przemeksag
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: przemeksag » 06 kwie 2008, 15:41

Ok dzięki przyda się na pewno.
Ach tylko żeby doba trwała dwa razy dłużej.

ODPOWIEDZ