podgrzewacz przepływowy wody

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 20 wrz 2005, 20:48

Mam 3x7kW, dość prymitywnego Vailanta w drewnianej chałupie, gdzie o uziemieniu nawet mowy nie ma (chyba, że nóg do mokrej, ceglanej podłogi) i nic nie kopie. Gdy poszło powietrze, przepaliła się jedna grzałka. Nic nie kopało. Tej grzałki nawet nie wymieniałem, ordynarnie ją skróciłem. Nadal nic nie kopie. Co tu ma kopać? Przy sprawnych grzałkach to fizycznie niemożliwe. Przepalenie grzałki rozłącza stycznik.
Rury metalowe po drewnianych ścianach, dalej w plastik i w ziemię. Do piecyka doprowadzone tylko fazy i zero.
Proponuję zajrzeć do piecyka i tyle... ;)

a_skot
-

Post autor: a_skot » 21 wrz 2005, 7:24

Panowie elektronicy, jestem zaskoczony niektórymi wypowiedziami :? zapewne budujecie może i projektujecie czasem wyrafinowane układy i często zmuszeni jesteście wykonać skomplikowane obliczenia, zapewne wiecie i rozumiecie dlaczego układ działa (lub nie :P ) i zaskakują mnie odpowiedzi typu "upalenie zera odłącza fazę", tym którzy tak trwierdzą proponuję wsadzić w gniazdo sieciowe nieizolowany drut, najlepiej do tej "dziurki" z fazą :lol: a tak poważnie - jestem elektrykiem z ponad 25-letnim stażem w zawodzie i myślałem, że wiem wszystko, a tu konstrukcja tego urządzenia kompletnie mnie zaskoczyła :oops: znany Wam pewnie jest wzór na rezystywność/opór właściwy (albo przewodność, uwaga odwrotność :D ) przewodnika i okazuje się, że wystarczy przepuścić wodę przez izolowaną rurkę o średnicy 5mm i długości 20 cm aby uzyskać rezystancję rzędu 500 kohm :!: kto nie wierzy niech sobie wyliczy :lol: inną sprawą jest podłączenie "uziemienia" - musi spełniać określone warunki i miejsce jego podłączenia też nie może być dowolne - pozdrowienia

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 21 wrz 2005, 7:35

Zajrzyj do piecyka przepływowego. :)

ODPOWIEDZ