Tylko coś ten schematkorfanty33 pisze:spróbuj z dwiema stałymi,
https://forum.elportal.pl/files/uk_czas_897.png
Nie będzie działał. Chodzi mi o tranzystory a nie o dwie stałe.
Tylko coś ten schematkorfanty33 pisze:spróbuj z dwiema stałymi,
zauważyłem , dlatego idę spaćJony130 pisze:Tylko coś ten schematkorfanty33 pisze:spróbuj z dwiema stałymi,
https://forum.elportal.pl/files/uk_czas_897.png
Nie będzie działał. Chodzi mi o tranzystory a nie o dwie stałe.
Dioda szybko rozładowuje kondensator po wyłączeniu zasilania.elbober pisze:(...)
Ta dioda równolegle do R nie jest potrzebna.
Dziekuje za dane.r-mik pisze:Dioda szybko rozładowuje kondensator po wyłączeniu zasilania.elbober pisze:(...)
Ta dioda równolegle do R nie jest potrzebna.
Dlaczego użyłeś tranzystora średniej mocy? Sterujesz stycznikiem? BD13x ma (jak dobrze pamiętam) prąd kolektora 1,5A. Wystarczy BC54x, o prądzie 0,5A. BC54x ma większe wzmocnienie niż BD13x co umożliwi uzyskanie dłuższych czasów.
Wiem,ze czas jest uzalezniony od pojemności i rezystancji w tym układzie, jednak nie wiem czy parametr tranzystora "wzmocnienie" nie ma zadnego wpływu na te stała czasową. Zamówiłem włąsnie kilka róznych sztuk i porobie sobie testy dla poszerzenia własnej wiedzy. Co do rezystora, to po prostu nie wiem jaki prad bierze konensator, dla zarówki czy innego odbiornika jestem w stanie to wyliczyć, a nie wiem jak jest w przypadku kondensatora.Wojtek pisze:Zmiany R i C wpłyną na czas opóźnienia.
W pierwszzym momencie załączenia zasilania możesz potraktować kondensator jak zwarcietomciopaluch pisze:Co do rezystora, to po prostu nie wiem jaki prad bierze konensator, dla zarówki czy innego odbiornika jestem w stanie to wyliczyć, a nie wiem jak jest w przypadku kondensatora.
O ile dobrze licze to 0.00007A w przyblizeniu (bardzo małoWojtek pisze:tomciopaluch pisze:Ten moment "zwarcia" nię zdąży uszkodzić słabego rezystora?no to policz jaki prąd popłynie przez rezystor 170k gdy bedzie na nim napiecie 12V.
Jak ci nie przeszkadza spadek napięcia na diodzie ( 0,7V), a nie powinien przeszkadzać, to oczywiście tak zabezpieczysz układ.