Zasilacz na LM317
No to w takim razie elementy do kalibracji skali miernika są niezbędne. Czyli R3 i P2.Arghooo pisze:Mam woltomierz wychylowy
Gdzie w roli P2 może być zwykły potencjometr montażowy, a najlepiej "helitrim".
Wydajność transformatora określi "ile prądu" będziesz mógł pobrać ze swojego zasilacza.Arghooo pisze:Jestem poczatkujacym elektronikiem wiec za bardzo nie wiem o co chodzi z ta wydajnoscia pradowa?
Czyli moc jaką jest w stanie przekazać.
LM317 jest w stanie dostarczyć do 2A prądu. Więc dając transformator 0.33A ograniczasz znacznie wydajność prądową zasilacza.
Z drugiej strony w 90% przypadków układy które będziesz zasilał nie będą pobierać wiece niż 0.2A.
Do wyprowadzeń 3 i 4 podłączasz 230V z gniazdka. Dalej masz dwie możliwości:
1 - jeżeli chcesz żeby zasilacz dawał niskie napięcie (do ok. 12V) i duży prąd (do 1.7A) to pozostałe uzwojenia łączysz równolegle, czyli np. U9 z U6 i U18 z U7 (trzeba sprawdzić polaryzację). Do U9 i U6 podłączasz wejście mostka prostowniczego.
2 - jeżeli chcesz aby zasilacz dawał wyższe napięcie (do ok. 27V) uzwojenia wtórne łączysz szeregowo (U6 z U18), mostek prostowniczy podłączasz do U9 i U7. Tutaj także trzeba sprawdzić polaryzację.
1 - jeżeli chcesz żeby zasilacz dawał niskie napięcie (do ok. 12V) i duży prąd (do 1.7A) to pozostałe uzwojenia łączysz równolegle, czyli np. U9 z U6 i U18 z U7 (trzeba sprawdzić polaryzację). Do U9 i U6 podłączasz wejście mostka prostowniczego.
2 - jeżeli chcesz aby zasilacz dawał wyższe napięcie (do ok. 27V) uzwojenia wtórne łączysz szeregowo (U6 z U18), mostek prostowniczy podłączasz do U9 i U7. Tutaj także trzeba sprawdzić polaryzację.