Wzmacniacz róznicowy - błędne napięcia
Oscyloskopu nie mam, szkoda bo pewnie by pomógł.
Ale zmontowałem drugi układ i poddaję się. Jest to samo. Na wyjściu też nie ma oczekiwanego, wzmocnionego napięcia. żeby taka przerosła rzecz mnie przerosła to bym się nie spodziewał.
A przy okazji, jakie jest napięcie, które może być na wyjściu WO z układem LM358? Bo jak zasilamy go 5V to pewnie nie da się uzyskać 5V tylko trochę mniej, o ile?
Ale zmontowałem drugi układ i poddaję się. Jest to samo. Na wyjściu też nie ma oczekiwanego, wzmocnionego napięcia. żeby taka przerosła rzecz mnie przerosła to bym się nie spodziewał.
A przy okazji, jakie jest napięcie, które może być na wyjściu WO z układem LM358? Bo jak zasilamy go 5V to pewnie nie da się uzyskać 5V tylko trochę mniej, o ile?
Pytałem ponieważ z drugiej połówki zrobiłem wtórnik napięciowy i przy zasileniu 12V i podaniu na wej. (+) WO napięcia zasilania na wyjściu bez obciążenia było o 3,7V mniej niż zasilanie. Pomyślałem też, że takie niskie napięcie w układzie wzmacniacza różnicowego wynika właśnie z napięcia wyjściowego, ale przy zasilaniu 12V i zakładając że napięcie po wzmocnieniu powinno wynosić 1V to i tak powinno być dobrze, a nie jest.
Proponuje wrócić do podstaw i przypomnieć sobie co znaczy parametr podawany w nocie:
Input Common-Mode Voltage Range.
I dla LM358 wynosi on od strony napięć dodatnich Vcc - 1.5V.
Dla przypomnienia podam, że w 358 w obwodzie wejściowym siedzą tranzystory PNP.
I niech kolega zada sobie pytanie, jak one (te tranzystory) mają przewodzić prąd skoro na bazie mają 12V?
Input Common-Mode Voltage Range.
I dla LM358 wynosi on od strony napięć dodatnich Vcc - 1.5V.
Dla przypomnienia podam, że w 358 w obwodzie wejściowym siedzą tranzystory PNP.
I niech kolega zada sobie pytanie, jak one (te tranzystory) mają przewodzić prąd skoro na bazie mają 12V?
Dokładnie takslawek55 pisze:Dobra, zaskoczyłem. Ale proszę o weryfikację. Na wejściu WO z LM358 nie może byc więcej niż właśnie Vcc-1,5 bo nie otworzą sie tranzystory wejściowe.
slawek55 pisze: Natomiast dalej nie mam rozwiązania dlaczego zamiast oczekiwanego wzmocnienia mam te 0,45 w pierwszej wersji i 0,45V na wyjściu w drugiej.
A jakie to są te dwa przypadki? Mimo przeczytania twojego poprzedniego postu nie jest to dla mnie jasne o jakie "przypadki" chodzi.
Może faktycznie jakoś skrótowo opisałem.
Chodzi o to że złożyłem drugi taki sam układ od początku nie kierując się pierwszym, tylko sam wzmacniacz różnicowy na LM358. Wiec na płytce uniwersalnej miałem dwa układy różnicowe i dla testu podałem na te same wejścia takie same napięcia, a na wyjściu dość duże różnice
Chodzi o to że złożyłem drugi taki sam układ od początku nie kierując się pierwszym, tylko sam wzmacniacz różnicowy na LM358. Wiec na płytce uniwersalnej miałem dwa układy różnicowe i dla testu podałem na te same wejścia takie same napięcia, a na wyjściu dość duże różnice
Ten drugi układ był po to, aby sprawdzić czy jakiegoś "czeskiego" błędu nie zrobiłem.
Dzisiaj spróbowałem jeszcze coś takiego: Na wejście WO w układzie różnicowym dałem dwa wtórniki napięciowe z LM358. Pomyślałem, że może rezystancja tych rezystorów R1-R4 dodaje się do rezystancji wzmacniacza czyli do R5 i R6. Ale zmieniło się tyle że teoretycznie na wyjściu WO powinno być 1,5V a pojawiło się 0,75V
Dzisiaj spróbowałem jeszcze coś takiego: Na wejście WO w układzie różnicowym dałem dwa wtórniki napięciowe z LM358. Pomyślałem, że może rezystancja tych rezystorów R1-R4 dodaje się do rezystancji wzmacniacza czyli do R5 i R6. Ale zmieniło się tyle że teoretycznie na wyjściu WO powinno być 1,5V a pojawiło się 0,75V
Mam błąd znaleziony.
Zaiast rezystorów 10k faktycznie okazały się one być nie do końca tej wartości pomimo oznaczenia paskowego wskazującego na 10k (brąz, czarny, pomarańczowy, złoty). Jedne miały ok. 20k, a jeden nawet około 6k. I wcale nie był przegrzany jakby ktoś szukał w tym przyczyny, bo mam jeszcze kilka sztuk z paska nowych i też się tak samo rozjechały. Pewnie produkcja CE
Zaiast rezystorów 10k faktycznie okazały się one być nie do końca tej wartości pomimo oznaczenia paskowego wskazującego na 10k (brąz, czarny, pomarańczowy, złoty). Jedne miały ok. 20k, a jeden nawet około 6k. I wcale nie był przegrzany jakby ktoś szukał w tym przyczyny, bo mam jeszcze kilka sztuk z paska nowych i też się tak samo rozjechały. Pewnie produkcja CE