Zamierzam najpierw wykonać termometr na płytce stykowej, a później na własnoręcznie wykonanej płytce drukowanej. Czy ten błąd dotyczył schematu czy płytki? Schemat znalazłem taki jak poniżej, chciałbym go przerobić na pojedynczy czujnik.worner pisze:W samym kicie był błąd, więc jak się zdecydujesz na zakup, to napiszę Ci, co tam nie gra. ja ten układ złożyłem z zastosowaniem czujników LM 35 DZ i mam zakres od -19 stopni, tzn. tyle maksymalnie udało mi się zmierzyć.
Termometr oparty na LM35
Roman pisze o pomiarze za pomoca diody krzemowej...matrix pisze:Chyba niekoniecznie.roman21 pisze:W tym przypadku będzie za to dużo zabawy w wyskalowaniu jego
To wlasnie ma NIE BYC wersja DZ...arek1996 pisze:Eso tu można kupić LM35DZ http://elektroniksc.com.pl/?sProdukt=lm ... Grupa=none
Ludzie, czytajcie posty!
W przypadku tego schematu co podałeś myk z diodami w obwodzie masy LM35 może nie być potrzebny, bo wejście IN LOW układu ICL7107 podpięte jest do masy a czujnik zasilany napięciem -5V wygenerowanym z ICL7660, więc tu już raczej przewidziano mierzenie temperatur ujemnych.
Poza tym LED1 robi tu za wyświetlanie znaku minus.
Poza tym LED1 robi tu za wyświetlanie znaku minus.
W kicie AVT 2389 rezystor R5 powinien mieć wartość 100k, a nie 10k jak jest na schemacie i w wykazie elementów. Przy wartość 10k czujniki zaniżają mierzoną temp. o około 5 stopni C.eso pisze: Zamierzam najpierw wykonać termometr na płytce stykowej, a później na własnoręcznie wykonanej płytce drukowanej. Czy ten błąd dotyczył schematu czy płytki? Schemat znalazłem taki jak poniżej, chciałbym go przerobić na pojedynczy czujnik.
Poz tym, zamiast wlutowywać diodę D1, jako wskaźnik ujemnych temperatur można podłączyć element G ostatniego wyświetlacza. Efekt zdecydowanie lepszy, niż z diodą.
Kolejny błąd dotyczy sposobu podłączenia samych czujników: w artykule na rysunku 3 narysowano błędnie sposób podłączenia czujników. Odwrotnie dołącza się zasilanie i masę. Błąd występuje także na płytce. Z odwrotnym podłączaniem LM35 trzeba być bardzo ostrożnym. Chwilowe podłączenie nie zrobi mu krzywdy, ale już parę sekund pod odwrotną polaryzacją nieodwracalnie go niszczy, o czym się sam przekonałem. I to dwukrotnie, przez swoją nieuwagę.
W swoim egzemplarzu zastosowałem jeszcze małą modyfikację. W obwód zasilania wyświetlaczy od strony wspólnej anody włączyłem tranzystor sterowany równolegle połączonym fotorezystorem i rezystorem o wartości 270k. To powoduje, że w nocy wyświetlacze świecą z mniejszą jasnością.
Rzeczywiście "zabawa w skalowanie"dotyczy czujnika diodowego, kiedyś go zbudowałem i proces wyskalowania zajął mi sporo czasu. Co do schematu matrixa to jest on przystosowany do pojedynczego zasilania +5V, połączenie czujnika z płytką wykonane kablem ekranowanym, oraz wstawienie równolegle za rezystorem 18 kiloom układu RC złożonemu z rezystora 75 om z kondensatorem 1mikroFarad, zapobiegającemu wzbudzeniom.
ja ostatnio zrobiłem taki termometr :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 58#1856458
Działa bardzo dobrze, ujemne napięcie wytwarzane jest powielaczem, nie dodatkowym układem, pomiar dokładny.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 58#1856458
Działa bardzo dobrze, ujemne napięcie wytwarzane jest powielaczem, nie dodatkowym układem, pomiar dokładny.