Sprzężenie zwrotne z tranzystorem bipolarnym

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
adi1525
-

Sprzężenie zwrotne z tranzystorem bipolarnym

Post autor: adi1525 » 02 sie 2015, 20:10

Witam, próbuję zrozumieć sprzężenie zwrotne i mam pytanie, czy sprzężenie w tych układach są dodatnie czy ujemne ??
Wiem, kiedy ogólnie jest dodatnie a kiedy ujemne ale w układzie już nie mam pojęcia.
Z góry dziękuje za odpowiedź ;)
Załączniki
układy.png

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 03 sie 2015, 10:36

Hej

Tutaj, w Twoich przykładach, masz ujemne sprzężenie zwrotne.

Dodatnie masz w przykładzie z oślej łaczki.
Dodatnie sprzezenie masz wtedy, gdy sygnał z wyjścia ta jakby dodaje się do sygnału z wejścia. Spójrz na schamat. Gdyby
R6 był połaczony z kolektorem T1 małbyś ujemne sprzęzenie a to dlatego , że sygał na kolektorze jest odwrócony w fazie, czyli się odejmuje z tym, na bazie. Tutaj masz go na kolektorze T2 czyli najprościej masz jakby podwójne odejmowanie, czyli się dodaje.

Inaczej mówiąc

T1 jest zamknięty to otwarty jest T2, na jego kolektorze występuje małe napięcie ( napięcie nasycenia) i przez R6 płynie maleńki prad.
T1 się otwiera, to T2 jest zamkniety , gdyż z jego bazy podbierany jest prąd. Za to na R6 pojawia się napięcie i jest ono podawane na baze T1, czyli się dodaje. Masz dodatnie sprzezenie zwrotne.

Te twoje układy. Weźmy np. numer 2.
Na kolektorze masz napięcie odwrócone w fazie. Masz tam ujemne sprzężenie kolektorowe. Z kolektora odwrócona faza jest podawana na bazę.

Układ numer 1. Typowy wzmacniacz napięciowy. Masz tu ujemne sprzezenie ale emiterowe.
Brakuje tam dzielnika napięcia zbudowanego z 2 rezystorów wpiętych pomiędzy szyne zasilania a masę. Ustalaja one punkt pracy wzmacniacza. Tutaj sprzęzenie zwrotne jest realizowane na emiterze.

Pozdrawiam
Piotrek
Załączniki
Schemat.jpg
Schemat.jpg (23.87 KiB) Przejrzano 8335 razy

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 03 sie 2015, 15:05

O sprzężeniu zwrotnym poczytaj sobie tu
http://www.mt.com.pl/wp-c...troniki_cz3.pdf (Poznajemy elementy i układy elektroniczne) Jest tam drobny błąd na rysunku ale się chyba sam domyślisz gdzie.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 sie 2015, 5:47

:arrow: Jony130, popraw link bo coś nie działa. Pewnie o ten chodziło http://www.mt.com.pl/wp-content/uploads ... ki_cz3.pdf

adi1525
-

Post autor: adi1525 » 04 sie 2015, 11:49

Wielkie dzięki za odpowiedź, zaczynam to rozumieć ;) a strona od Jony130 jest świetna, wszystko po kolei dokładnie wytłumaczone, dzięki ;)

adi1525
-

Post autor: adi1525 » 06 sie 2015, 9:25

Mam jeszcze pytanie, co to są sprzężenia emiterowe i kolektorowe i czemu układy 1 i 3 mają sprzężenia, jeżeli na wejście nie podaje się sygnału z wyjścia??

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 06 sie 2015, 16:38

adi1525 pisze: Mam jeszcze pytanie, co to są sprzężenia emiterowe i kolektorowe
Nie wiem, ale chyba chodzi oto, że gdy w układzie mamy rezystor w emiterze to mamy z automatu sprzężenie zwrotne. A kolektorowe to znaczy że sygnał sprzężenia zwrotnego pobierany jest z kolektora. Ale ja bym nie przykładał zbyt wielkiej wagi do tych nazw.
Ważniejsze jest to czy widzisz to dane sprzężenie i czy jesteś w stanie rozpoznać czy jest ono dodatnie czy też ujemne.
adi1525 pisze:czemu układy 1 i 3 mają sprzężenia, jeżeli na wejście nie podaje się sygnału z wyjścia??

No bo tu mamy taki ciekawy przypadek sprzężenie "wewnętrznego".
Mam nadzieję że wiesz o tym że napięcie baza-emiter (Ube) ma wpływ na czy tranzystor jest otwarty i jaki przewodzi prąd. Wzrost Ube wymusza wzrost prądu kolektora, tak samo gdy Ube malej to i prąd kolektora musi też maleć.

No to weźmy na tapetę układ z przykładu 3. Napięcie Uif jest stałe i teraz jeśli z jakiegoś powodu wzrośnie prąd kolektora a tym samym i prąd emitera oznacza to wzrost napięcia na rezystorze emiterowym. Napięcie na bazie, jest niezmienne. A zatem zwiększenie prąd kolektora powoduje że napięcie emitera rośnie w kierunku napiec dodatnich, więc różnica napięć miedzy napięciem na bazie i napięciem emitera czyli Ube maleje a to pociąga za sobą zmniejszenie prądu kolektora. I tak właśnie rezystor emiterowy "wprowadza" ujemne sprzężenie zwrotne. Bo Ube = Uif - Uf a Uf = Ie*Re.
I oto mamy sprzężenie zwrotne.
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=88044#88044

adi1525
-

Post autor: adi1525 » 07 sie 2015, 23:12

Jeszcze tak dla pewności czy dobrze rozumiem :P jest to układ automatycznej regulacji? Ma ustaloną jakąś konkretną wartość i przy zmianie prądu kolektora on dąży do wrócenia do początkowej wartości ?? dobrze myślę ?? gdy prąd kolektora rośnie, układ dąży do jego zmniejszenia a gdy prąd maleje to układ dąży do jego zwiększenia?? :D

Układ 1 i 3 to układy ze sprzężeniem prądowo-szeregowym? Czym się różni czy pobieramy napięcie z kolektora czy emitera ??

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 10 sie 2015, 15:32

Jeszcze tak dla pewności czy dobrze rozumiem :P jest to układ automatycznej regulacji? Ma ustaloną jakąś konkretną wartość i przy zmianie prądu kolektora on dąży do wrócenia do początkowej wartości ?? dobrze myślę ?? gdy prąd kolektora rośnie, układ dąży do jego zmniejszenia a gdy prąd maleje to układ dąży do jego zwiększenia?? :D
Dokładnie tak to ma działać.
adi1525 pisze:Układ 1 i 3 to układy ze sprzężeniem prądowo-szeregowym?

Zgodnie z definicją
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=88100#88100
układ 3 to układ ze sprzężeniem napięciowo-szeregowym.
Układ 1 to układy ze sprzężeniem prądowo-szeregowym.
Czym się różni czy pobieramy napięcie z kolektora czy emitera ??

Rożnicę wynikają typu spiętrzenia zwrotnego. A typ sprzężenie decyduje o Rwe i Rwy wzmacniacza.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2015, 16:53 przez Jony130, łącznie zmieniany 1 raz.

adi1525
-

Post autor: adi1525 » 10 sie 2015, 16:49

Rozumiem, dzięki za odpowiedź ;)

ODPOWIEDZ