Mostek H z AVT 5190 - Nie działa
Mostek H z AVT 5190 - Nie działa
Witam,
skończyłem właśnie projekt mostka H z AVT5190. Jednak mam z nim pewien problem ponieważ silnik się nie kręci.
W załączniku zamieszczam pomiary napięć.
Czy ktoś pomoże znaleźć mi przyczynę problemu?
skończyłem właśnie projekt mostka H z AVT5190. Jednak mam z nim pewien problem ponieważ silnik się nie kręci.
W załączniku zamieszczam pomiary napięć.
Czy ktoś pomoże znaleźć mi przyczynę problemu?
- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (22.44 KiB) Przejrzano 7148 razy
Źle wlutowałem tranzystory t5 i t6. Teraz mam na ich bramkach 0.64 v.
Chcę sterować w ten sposób, że T3 i T4 byłyby naprzemienne otwierane napięciem 5V a T1 i T2 sterowane za pomocą PWM.
Na chwilę obecną po uruchomieniu układu mosfet T2 zaczął się strasznie grzać. Po drugim uruchomieniu zasilacz odmówił posłuszeństwa i od razu po włączeniu odłącza napięcie.
Chcę sterować w ten sposób, że T3 i T4 byłyby naprzemienne otwierane napięciem 5V a T1 i T2 sterowane za pomocą PWM.
Na chwilę obecną po uruchomieniu układu mosfet T2 zaczął się strasznie grzać. Po drugim uruchomieniu zasilacz odmówił posłuszeństwa i od razu po włączeniu odłącza napięcie.
Źle do tego podszedłeś to raz, dwa że mogłeś uszkodzić tranzystory które źle wlutowałeś, trzy to jeśli dobtrze przeczytałem notę tych mosfetów (IRL2203) to nie wysterujesz ich napięciem 5V. Żeby w pełni otworzyć użyte mosfety trzeba napięcia na bramce rzędu 12V.
No i do tego to grzanie mosfeta może wskazywać na jego uszkodzenie.
No i do tego to grzanie mosfeta może wskazywać na jego uszkodzenie.
Trudno mi to skomentować ponieważ schemat wzięty dokładnie stąd:
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5190.pdf
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5190.pdf
Jeśli masz własny soft/sterowanie to powinieneś uwzględnić to że jeśli otworzysz równocześnie T5 i T3, albo T6 i T4 to robisz zwarcie.
Zasada jest taka że sterujesz albo T3 i T5, albo T4 i T6. Ta zależność może nie jest spełniona i dlatego robi się zwarcie. Inną przyczyną zwarcia może być uszkodzony element.
Jakiego silnika używasz?
Zasada jest taka że sterujesz albo T3 i T5, albo T4 i T6. Ta zależność może nie jest spełniona i dlatego robi się zwarcie. Inną przyczyną zwarcia może być uszkodzony element.
Jakiego silnika używasz?