Witam!
Interesuje mnie jak działa i jak zrobić taki nadajnik i odbiornik tzw. stałej fali żadna modulacja AM czy FM tylko naciskam przycisk nadajnik wysyła sygnał i odbiornik zapala np diodę. Jak coś takiego działa, jak w ogóle działa wysyłanie fal radiowych i ich odbieranie z praktycznego punktu widzenia, proszę o wytłumaczenie.
Pozdrawiam
Nadajnik/Odbiornik stałej fali - wytłumaczenie
-
adrian_134
- Użytkownik
Hej
Zobacz ten wątek https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=13039
Tutaj masz nadajnik AM, tyle że jak zastosujesz zwykły tranzystor, bez tej sekcji ze wzmacniaczem operacyjnym to będziesz miał nadajnik radiowy bez modulacji. To jest wersja z rezonatorem kwarcowym 1MHz.
Mozna zrobic tak na dobra sprawe zwykły generator taki jak tu http://www.eres.alpha.pl/elektronika/ar ... cle_id=317
Podłączysz antenę i nadajesz(znajdź gotowe schematy z dobranymi elementami tego jest pełno bo jak się nie znasz to będzie kiszka na poczatku, poszukaj gotowych przykładów). Odbiornik musi być dostrojony na częstotliwość nadawania i coś ci się pojawi(znajdź sobie układy prostych odbiorników AM, zobaczysz jak one wyglądają z grubsza). Tak a dobrą sprawę ciebie interesuje to http://pl.wikipedia.org/wiki/ASK w najprostszej postaci
Jak to działa. No taki generator poprzez sprzężenie zwrotne generuje fale sinusoidalną, którą to wykorzystujesz jako częstotliwość nośną czyli tą, przy pomocy której nadajesz swój sygnał. Ogólnie poczytaj jak działa radio. Jest sporo na necie na ten temat. Zresztą temat wibitnie obszerny
Pozdrawiam
Piotrek
Zobacz ten wątek https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=13039
Tutaj masz nadajnik AM, tyle że jak zastosujesz zwykły tranzystor, bez tej sekcji ze wzmacniaczem operacyjnym to będziesz miał nadajnik radiowy bez modulacji. To jest wersja z rezonatorem kwarcowym 1MHz.
Mozna zrobic tak na dobra sprawe zwykły generator taki jak tu http://www.eres.alpha.pl/elektronika/ar ... cle_id=317
Podłączysz antenę i nadajesz(znajdź gotowe schematy z dobranymi elementami tego jest pełno bo jak się nie znasz to będzie kiszka na poczatku, poszukaj gotowych przykładów). Odbiornik musi być dostrojony na częstotliwość nadawania i coś ci się pojawi(znajdź sobie układy prostych odbiorników AM, zobaczysz jak one wyglądają z grubsza). Tak a dobrą sprawę ciebie interesuje to http://pl.wikipedia.org/wiki/ASK w najprostszej postaci
Jak to działa. No taki generator poprzez sprzężenie zwrotne generuje fale sinusoidalną, którą to wykorzystujesz jako częstotliwość nośną czyli tą, przy pomocy której nadajesz swój sygnał. Ogólnie poczytaj jak działa radio. Jest sporo na necie na ten temat. Zresztą temat wibitnie obszerny
Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2014, 10:58 przez leech10, łącznie zmieniany 3 razy.
Wytłumaczenie jak to działa, to znacznie większy temat.
Najprościej dla Twoich potrzeb, to nadajnik: generator wcz kluczowany (włącz/wyłącz) i antena, a po stronie odbiorczej: antena i najprościej: obwód rezonansowy i detektor.
Teraz zaczynają się pytania: jaka częstotliwość, jaki ~ma być zasięg. To "standardowe" pytania, ale one mają wpływ na konstrukcje całości: nadajnika, anten, odbiornika.
Nie da się całego Twojego pytania rozwiązać kilkoma postami.
Na to książka jest mało.
Każdy z elementów to oddzielne zagadnienie.
Nadajnik: jaka częstotliwość (regulowana, stała), jaka dokładność (LC, kwarc, PLL, inne), rodzaj modulacji (AM, FM, CW, cyfrowe itd), jaka moc wyjściowa (dodatkowy wzmacniacz), inne parametry (niepożądane sygnały, harmoniczne, przydźwięki).
Anteny: (tu parametry wpływają na siebie) częstotliwość - gabaryty, kierunkowość - dookólna, kierunkowa, polaryzacja, zysk=>sprawność.
Odbiornik: częstotliwość, czułość, selektywność, stabilność.
Każdy element i parametr łączy się z odpowiednią konstrukcją całości.
Najprościej dla Twoich potrzeb, to nadajnik: generator wcz kluczowany (włącz/wyłącz) i antena, a po stronie odbiorczej: antena i najprościej: obwód rezonansowy i detektor.
Teraz zaczynają się pytania: jaka częstotliwość, jaki ~ma być zasięg. To "standardowe" pytania, ale one mają wpływ na konstrukcje całości: nadajnika, anten, odbiornika.
Nie da się całego Twojego pytania rozwiązać kilkoma postami.
Na to książka jest mało.
Każdy z elementów to oddzielne zagadnienie.
Nadajnik: jaka częstotliwość (regulowana, stała), jaka dokładność (LC, kwarc, PLL, inne), rodzaj modulacji (AM, FM, CW, cyfrowe itd), jaka moc wyjściowa (dodatkowy wzmacniacz), inne parametry (niepożądane sygnały, harmoniczne, przydźwięki).
Anteny: (tu parametry wpływają na siebie) częstotliwość - gabaryty, kierunkowość - dookólna, kierunkowa, polaryzacja, zysk=>sprawność.
Odbiornik: częstotliwość, czułość, selektywność, stabilność.
Każdy element i parametr łączy się z odpowiednią konstrukcją całości.
Hej
Myślę że kolega może zacząć od najprostszego generatora Colpittsa LC albo coś na kwarcu. Schematy bynajmniej najprostsze. Stała częstotliwość. jak masz oscyloskop to możesz zobaczyć czy i jak to pracuje. Jak nie to ludzie robią sondy wysokiej częstotliwości. Inaczej nie wiesz czy to zastartowało
Pozdrawiam
Piotrek
Myślę że kolega może zacząć od najprostszego generatora Colpittsa LC albo coś na kwarcu. Schematy bynajmniej najprostsze. Stała częstotliwość. jak masz oscyloskop to możesz zobaczyć czy i jak to pracuje. Jak nie to ludzie robią sondy wysokiej częstotliwości. Inaczej nie wiesz czy to zastartowało
Pozdrawiam
Piotrek
-
adrian_134
- Użytkownik
Trochę się nie zrozumieliśmy, jak to działa to z grubsza wiem, ale jak zrobić
tzn. mam generator przebiegów sinusioidalnych, i co z nim robie podłączam do cewki kondensatora i już mam fale elektromagnetyczne ? W którym miejscu się one wytwarzają, to jest otwarty kondensator, ale jak kupuje w sklepie kondensator to nie mam żadnego do wyboru otwartego, o to mi chodzi.
Hej
Jak to powstaje to jest naprawde zaawansowana fizyka. Np ten artykuł: http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~kaprzyk/F ... de246.html
Prawa Maxwella itp.
Ale o co ci chodzi z otwartym kondensatorem to pojęcia nie mam. Co masz przez to na myśli???
Pozdrawiam
Piotrek
Jak to powstaje to jest naprawde zaawansowana fizyka. Np ten artykuł: http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~kaprzyk/F ... de246.html
Prawa Maxwella itp.
Ale o co ci chodzi z otwartym kondensatorem to pojęcia nie mam. Co masz przez to na myśli???
Pozdrawiam
Piotrek
@adrian, na czymś innym polega ten kondensator "otwarty". Tu chodzi o przekształcenie.
Obwód rezonansowy równoległy, przekształca się w antenę,
"rozciągając" kondensator i okładki jego obracamy o 180*.
Odbiegam tu od wielkości, ale każde dwa przewodniki względem siebie
stanowią pojemność - kondensator.
Nawet dość oddalone miejsca na przewodniku stanowią pojemność cząstkową.
Następnie cewkę (zwoje) rozciągamy.
Prosty odcinek drutu to także cewka. Wokół niego pojawiają się linie sił pola magnetycznego.
Na rys. zaznaczyłem linie sił pola elektrycznego w kondensatorze.
Trochę z opóźnieniem wyjaśnię, że fale radiowe to naprzemiennie przenikające się,
pod kątem prostym, linie sił pól magnetycznego i elektrycznego.
I tak na przemian w przestrzeni wokół anteny, coraz dalej. Ale to już zagadnienie propagacji f.r.
Idąc dalej, prąd wcz poruszający się wzdłuż przewodnika, w którymś momencie ma
taką samą fazę sinusoidy jak na początku tego przewodnika i jest to odległość mechaniczna
długości fali. Ponieważ w próżni fala porusza się prędzej niż w materiałach (dowolnych,
zarówno przewodniki jak i izolatory), długość jest mniejsza i to jest współczynnik skrócenia.
Gdy w antenie może pojawić się cała sinusoida to jest dipol całofalowy.
Odpowiednio do części fali, podaje się nazwę wibratora.
Inną sprawą jest sposób zasilania - podłączenia przewodu antenowego = fider.
Myślę, że dość zrozumiale wyjaśniłem, bez wzorów i całej właściwej teorii,
a na to są książki kilkudziesięcio czy kilkuset stronicowe.
To jest mikroskopijny wycinek wiedzy o falach radiowych i antenach.
Przyznaję, że już wcześniej myślałem o większym cyklu związanym z RADIOTECHNIKĄ.
Ale sam jestem za słaby (tylko technik radio i tV, krótkofalowiec SP3OCZ),
ale z pomocą kolegów można by taki temat, może dział stworzyć.
Jeśli są zapytania chętnie odpowiem, wyjaśnię.
Obwód rezonansowy równoległy, przekształca się w antenę,
"rozciągając" kondensator i okładki jego obracamy o 180*.
Odbiegam tu od wielkości, ale każde dwa przewodniki względem siebie
stanowią pojemność - kondensator.
Nawet dość oddalone miejsca na przewodniku stanowią pojemność cząstkową.
Następnie cewkę (zwoje) rozciągamy.
Prosty odcinek drutu to także cewka. Wokół niego pojawiają się linie sił pola magnetycznego.
Na rys. zaznaczyłem linie sił pola elektrycznego w kondensatorze.
Trochę z opóźnieniem wyjaśnię, że fale radiowe to naprzemiennie przenikające się,
pod kątem prostym, linie sił pól magnetycznego i elektrycznego.
I tak na przemian w przestrzeni wokół anteny, coraz dalej. Ale to już zagadnienie propagacji f.r.
Idąc dalej, prąd wcz poruszający się wzdłuż przewodnika, w którymś momencie ma
taką samą fazę sinusoidy jak na początku tego przewodnika i jest to odległość mechaniczna
długości fali. Ponieważ w próżni fala porusza się prędzej niż w materiałach (dowolnych,
zarówno przewodniki jak i izolatory), długość jest mniejsza i to jest współczynnik skrócenia.
Gdy w antenie może pojawić się cała sinusoida to jest dipol całofalowy.
Odpowiednio do części fali, podaje się nazwę wibratora.
Inną sprawą jest sposób zasilania - podłączenia przewodu antenowego = fider.
Myślę, że dość zrozumiale wyjaśniłem, bez wzorów i całej właściwej teorii,
a na to są książki kilkudziesięcio czy kilkuset stronicowe.
To jest mikroskopijny wycinek wiedzy o falach radiowych i antenach.
Przyznaję, że już wcześniej myślałem o większym cyklu związanym z RADIOTECHNIKĄ.
Ale sam jestem za słaby (tylko technik radio i tV, krótkofalowiec SP3OCZ),
ale z pomocą kolegów można by taki temat, może dział stworzyć.
Jeśli są zapytania chętnie odpowiem, wyjaśnię.
- Załączniki
-
- zaznaczone linie sił pola elektrycznego
- przekształcenie.JPG (16.67 KiB) Przejrzano 6630 razy
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2014, 17:42 przez elbober, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej
Super wyjaśnienie. Ja zajrzałem do książki teściowej Fale i Anteny ale tam to jest wyjaśnione dla ludzi którzy mają już duże pojecię, po wyzszej matematyce i fizyce.
Ja byłbym za takim cyklem, zresztą miałem nadzieje na radiową oślą łączkę. Swoją drogą nie sądze że jesteś za słaby na taki cykl
Spokojnie byś sobie poradził. Widziałem twoje posty i znasz się na rzeczy. Ja jestem za , żeby rozpocząć taki cykl
Pozdrawiam
Piotrek
Super wyjaśnienie. Ja zajrzałem do książki teściowej Fale i Anteny ale tam to jest wyjaśnione dla ludzi którzy mają już duże pojecię, po wyzszej matematyce i fizyce.
Ja byłbym za takim cyklem, zresztą miałem nadzieje na radiową oślą łączkę. Swoją drogą nie sądze że jesteś za słaby na taki cykl
Pozdrawiam
Piotrek