Przedzmacniacz + Filtr
Przedzmacniacz + Filtr
Hej,
Zmontowalem sobie w multisimie wzmacniacz z filtrem ktory mial spelniac nastepujace zalozenia:
wzmocnienie 35 dB
Band pass 300-3500Hz
wejscie - mikrofon elektretowy
wyjscie - do dalszego wzmocnienia przez LM386
i jak najmniejsze szumy wiadomo
W symulacji niby wszystko dziala jak trzeba ale moze jeszcze cos wypatrzycie na schamacie co warto by bylo poprawic.
Zmontowalem sobie w multisimie wzmacniacz z filtrem ktory mial spelniac nastepujace zalozenia:
wzmocnienie 35 dB
Band pass 300-3500Hz
wejscie - mikrofon elektretowy
wyjscie - do dalszego wzmocnienia przez LM386
i jak najmniejsze szumy wiadomo
W symulacji niby wszystko dziala jak trzeba ale moze jeszcze cos wypatrzycie na schamacie co warto by bylo poprawic.
- Załączniki
-
- amp_filt.png (8.07 KiB) Przejrzano 9269 razy
Hehe, dziala w multisimie (uzywam bo latwy jest i do tej pory symulacje niewiele sie roznily od moich prostych ukladow, jak sie kiedys na nim przejade to wywale) rysuje ladny wykres bodego tzn zgodny z oczekiwaniami. Jak bede mial momencik to zmontuje na plytce stykowej i popatrze na oscylogramy czy tak bardzo roznia sie od symulacji. Stromosc filtra mozna by znacznie poprawic ale potrzeba by filtra wyzszzego rzedu a mi chodzi o opcje minimum.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2014, 17:57 przez Amugilap, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma szcztucznej masy na schamacie to fakt, dorobie na jeszcze jednym op ampie, tzn najpiwerw przetestuej jak uklad bedzie sie zachowywal w takim przypadku. W symulacji dzialalo bez wiec nie bylo sensu komplikowac przjerzystosci, chcialem tylko przetestowac samo zachowanie filtra i wzmacniacza i chyba robi to czego sie od niego oczekuje z grubsza.
Chyba juz wiem, wywalilem dla przejrzystosci generator funkcyjny ktory byl podlaczony do masy i wejscia ukladu, on chyba robil za sztuczna mase i uklad ruszal. A poza probleme z masa cos jeszcze mozna by udoskonalis albo poprawic?
Zastanawiam sie nad optymalna wartoscia C5, C6, R9 i R10
Chyba juz wiem, wywalilem dla przejrzystosci generator funkcyjny ktory byl podlaczony do masy i wejscia ukladu, on chyba robil za sztuczna mase i uklad ruszal. A poza probleme z masa cos jeszcze mozna by udoskonalis albo poprawic?
Zastanawiam sie nad optymalna wartoscia C5, C6, R9 i R10
Tak na pewno będzie to działać tak jak w symulacji. Tylko potem tematu nie zakładaj na forum z pytaniem czemu nie działa w realu jak w symulacji działa.Amugilap pisze: W symulacji dzialalo bez wiec nie bylo sensu komplikowac przjerzystosci, chcialem tylko przetestowac samo zachowanie filtra i wzmacniacza i chyba robi to czego sie od niego oczekuje z grubsza.
A prawda jest taka, że programy do symulacji to ogłupiacze i tam zawsze obowiązuje zasada GIGO.
Brak prawidłowej masy, brak odprzęgania. I te wartości rezystorów w pierwszym stopniu trocha za duże. I C6 nie za mały?Amugilap pisze:A poza probleme z masa cos jeszcze mozna by udoskonalis albo poprawic?
Szczerze to nie zastanawiałem się zbytnio nad doborem tych kondensatorów.
C5 dałem standardową wartości plus też standard 100nF.
Jak ktoś chce wzór na C6 to na siłę możne dobrać C6 tak by XC6<<ESR_C5.
Ale i tak najczęściej stosuje się kondensatory z przedziału 10nF - 220nF i to ceramiczne.
R1 i C1 dobrałem na wyrost, tak by Fc<<20Hz. No i niekiedy tak duża wartość R1 może sprawić problemy.
C5 dałem standardową wartości plus też standard 100nF.
Jak ktoś chce wzór na C6 to na siłę możne dobrać C6 tak by XC6<<ESR_C5.
Ale i tak najczęściej stosuje się kondensatory z przedziału 10nF - 220nF i to ceramiczne.
R1 i C1 dobrałem na wyrost, tak by Fc<<20Hz. No i niekiedy tak duża wartość R1 może sprawić problemy.