Co dalej-podpowiedzi

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 14 sty 2013, 0:07

Jak sama nazwa wskazuje oscyloskop jednokanałowy ma jeden kanał, a dwukanałowy ma dwa kanały (wejścia) pomiarowe. W teorii oznacza to możliwość oglądania jednego lub dwóch przebiegów jednocześnie. Najprostszym wykorzystaniem oscyloskopu dwukanałowego jest określenie wzmocnienia i przesunięcia fazowego przebiegu wyjściowego względem wejściowego. Ogólnie oscyloskop dwukanałowy stosuje się wszędzie tam gdzie trzeba jednocześnie obserwować lub porównać dwa przebiegi. Oscyloskop dwukanałowy może też bez przeszkód pracować w trybie jednokanałowym. Jeżeli planujesz kupno oscyloskopu (bądź przystawki) odpuść sobie układy jednokanałowe. Najlepiej przed zakupem poczytaj sobie te artykuły: https://elportal.pl/index.php?module ... miernictwo. Jeżeli planujesz się zajmować układami analogowymi, bardzo przydatny jest także generator funkcji.

Arghooo
-

Post autor: Arghooo » 14 sty 2013, 16:26

Macie jeszcze jakies ciekawe pomysly pomijajac oscyloskopy i generatory ?

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 14 sty 2013, 18:25

Zegar binarny :cool:

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 14 sty 2013, 20:03

Termometr elektroniczny, stoper (miernik czasu trwania impulsu), prosty miernik częstotliwości, wzmacniacz audio (przydatny do szukania usterek w sprzęcie audio na "słuch").

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 sty 2013, 15:46

Ja polecam klaskacz, ale z kawałkiem elektroniki cyfrowej, razem chyba 4 układy scalone. Projekt chyba z EdW.

Część analogowa nie powalała czułością i selektywnością, natomiast część cyfrowa liczyła impulsy w czasie. Dla dwóch impulsów zmieniała stan wyjścia, dla jednego nie reagowała, a dla trzech i więcej się blokowała na kilka sekund.

Budowałem to krok po kroku na płytce stykowej (pod napięciem) i selektywnie uruchamiałem. Układ okazał się nieprzydatny więc już dawno leży rozebrany. Za to sam proces budowy i analizy 'co, z czego i dlaczego' mnie dużo nauczył.

ODPOWIEDZ