Zwracam się do Państwa z pytaniami dotyczącymi pomiarów napięć symetrycznych, ujemnych i dodatnich.
Oczywiście wiadomo, że gdy mówimy o napięciu w danym punkcie obwodu (potencjale w danym punkcie obwodu) - to dokonujemy pomiaru napięcia między tym punktem, a punktem odniesienia (masą obwodu). Czyli dokonujemy pomiaru napięcia ów punktu względem masy obwodu.
I teraz chciałbym się dowiedzieć jak podłączamy końcówki woltomierza przy pomiarach różnych pomiarach.
Otóż ja znalazłem na łamach tego forum post użytkownika Przemotronik o następującej treści:
Jeżeli (w elektronice) oznaczamy gdzieś potencjał, to musimy go gdzieś odnieść. Jeżeli "końcówki" baterii miałyby -3V i +2V, to musiałbyś określić je względem danej elektrody!. Nie ma minusa albo plusa, jeżeli nie określimy jasno, wobec czego to mierzymy. Można to zrozumieć w inny sposób: mulitmetr pod zakresem DC podaje napięcie, które panuje na końcówce czerwonej ("gorącej"), mierzy tam potencjał względem czarnej ("zimnej"). Podłącz + baterii do przewodu gorącego, a - do zimnego. Pokaże Ci napięcie czyli różnicę potencjałów pomiędzy końcówkami baterii. A potem podłącz odwrotnie.. wszystko będzie jasneZobaczysz, że gdy odnosimy się względem minusa baterii, wszystko jest ok-potencjał na plusie jest wyższy => napięcie jest dodatnie. Gdy zmierzymy potencjał na minusie baterii, a odniesiemy się względem plusa, napięcie poda jako ujemne, bo różnica potencjałów da taki właśnie wynik. Różnica potencjałów między zaciskami to właśnie napięcie,
żeby nie było bałaganu-wprowadzono pojęcie masy.
Pozdrawiam,
Przemotronik
Czyli woltomierz dokonuje pomiaru napięcia na czerwonej końcówce względem czarnej końcówki.
1. Czy zawsze przy pomiarze napięcia w danym punkcie obwodu (nie napięcia na elemencie) czarną końcówkę dołączamy do masy, a czerwoną dołączamy do tego punktu?
2. Poniżej przedstawiam schemat, na którym mam układ z napięciami symetrycznymi. Czy woltomierze są prawidłowo podłączone?

3. Czy czarną końcówkę (tu końcówkę oznaczoną jako " - ") dołączamy zawsze do masy, a czerwoną (oznaczoną tu jako " + ") dołączamy zawsze do miejsca, w którym potencjał chcemy zmierzyć (oczywiście przy pomiarze potencjału w danym punkcie obwodu? Tak by chyba wynikało z tego co napisał użytkownik Przemotronik.
4. Na koniec mam jeszcze jedno pytanie. A, mianowicie czy w programie Crocodile Clip kropka przy jednej ze stron woltomierza oznacza jego czerwoną końcówkę (w Multisim oznaczenie " + ")? Tak?

5. I tak samo. Chciałbym spytać czy w poniższych układach (załączniki) woltomierze zostały podłączone prawidłowo? Chodzi oczywiście o pomiar napięć w punktach obwodu?

.