Wzmacnacz do glosnikow

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Arghooo
-

Wzmacnacz do glosnikow

Post autor: Arghooo » 25 lis 2012, 21:14

Witam.

Ostatnio znajomy poprosil mnie o zrobienie wzmacnacza do glosnikow w jego samochodzie (zaluzmy ze nie ma tam zadnej elektroniki) wiec od czego zaczac ? Jaki schemat jakie glosniki? Dodam ze jestem nowicjuszem w elektronice. Pytajcie jezeli czegos niedopowiedzialem. Z gory dziekuje

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 26 lis 2012, 6:53

Popraw błędy w poście. W internecie znajdziesz mnóstwo schematów prostych wzmacniaczy do car audio.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 26 lis 2012, 14:43

Jeśli jesteś początkujący, to odpuść sobie wzmacniacz własnej roboty, bo nic lepszego nie zrobisz od gotowych produktów średniej półki, które można dostać w dobrej cenie - sam to przerabiałem, więc wiem o czym piszę.
Lepiej zastanów się nad tym jaki wzmacniacz kupić i jakie głośniki, bo to raczej wyjdzie Ci na dobre.
Do jakiego to auta, jakiej muzyki słucha kolega, bo to ważne - przecież nie założysz subwoofera do słuchania jazzu...

Głośniki, które mogę polecić to Hertz'y lub coś renomowanego (Alpine, Sony itd.) żadne wynalazki w każdym razie, bo pieniądze w błoto. W głośnikach nie ma kompromisu, kupisz taniochę, bo będzie jakoś to grało, kupisz konkretny o dobrych parametrach, będzie to grało jak trzeba.

Oczywiście nie chcę Cię zniechęcać do "zabaw z elektroniką", ale w tym temacie to akurat szkoda tej zabawy.

Arghooo
-

Post autor: Arghooo » 26 lis 2012, 19:29

Czyli jak mam przykladowo kilka glosnikow 4W zaluzmy ze 10 to moge do nich podlaczyc wzmacniacz tylko i wylacznie 40W tak? Jakie wzmacniacze,glosniki,subufery mozesz polecic? (poproszilbym o linki) Auto to Toyota Starlet.

---------------
+2 punkty ostrzeżeń.
Popraw posty: polskie literki, składnia, interpunkcja, błędy ortograficzne. Jeśli napiszesz nowego posta a te nie będą poprawione to zostaniesz zablokowany na 30 dni.
- c4r0
Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, 19:45 przez Arghooo, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ