Komplementarna para tranzystorów - działanie diód

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Lepikur
-
Kontakt:

Komplementarna para tranzystorów - działanie diód

Post autor: Lepikur » 28 lut 2012, 13:00

Witam, mam pytanie apropos przedstawionego układu:
Obrazek

Jest to wzmacniacz mocy. Zastanawiam się nad jego działaniem. Rozumiem, że:
1. Tranzystory T1 i T2 wzmacniaja górną i dolną połówkę sygnału
2. Tranzystory T3 i T4 to pewnie jakieś ograniczniki prądowe
3. Źródła prądowe wymuszają napięcie na diodach (ok 0.6V), żeby wstępnie spolaryzować złącza baza-emiter tranzystorów T1 i T2

i teraz moje główne pytanie. Czemu tam stosuje się akurat diody, a nie np rezystory? Czym to jest spowodowane? Pełnią one jeszcze jakąs funkcje w tym układzie?

Dziękuje za wszystkie wskazówki i odpowiedzi

kosa
-

Post autor: kosa » 03 mar 2012, 12:18

Na diodzie spadek napięcia wynosi zakładane 0,6V niezależnie od przepływającego prądu, a przynajmiej niewiele się zmienia, w przeciwieństwie do rezystorów, gdzie spadki napięć będą zależeć liniowo od przepływającego prądu - prawo Ohma.

W tym układzie diody pełnią również rolę "filtru napięciowego" - sygnał o amplitudzie poniżej 0,6V nie przejdzie dalej.

Diody te przepuszczają dolną lub górną połówkę przebiegu...

Dalej analizy nie przeprowadzę, ponieważ mam problemy z analizą układow z napięciem symetrycznym, więc byłbym wdzięczny, jak ktoś ten przebieg opisał.

Pozdrawiam

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 04 mar 2012, 18:10

kosa pisze:Dalej analizy nie przeprowadzę, ponieważ mam problemy z analizą układow z napięciem symetrycznym, więc byłbym wdzięczny, jak ktoś ten przebieg opisał.
A dokładnie z czym masz problem??
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=74546#74546

ODPOWIEDZ