Kod: Zaznacz cały
Ale optotriak oddziela - dlatego jest używany do sterowania triakiem.
- dobrze myślisz , ale mi chodziło o część energetyczną
Dlaczego ciężko? Oczywiście obciążenia indukcyjne generują przepięcia, ale triaki na pewno stosuje się do sterowania takimi rzeczami .
nie o tym myślałem
(np. falowniki)
raczej elementy IGBT lub podobne które nie ciągną prądu po przejściu przez zero - bo można je wyłączyć bramką a nie specjalnymi energoelektronicznymi elementami
Dlaczego? Silnik jest 3 fazowy, spalić by się mógł gdyby nie było jednej fazy (a 2 załączone).
bo będzie dążył do pracy ale będzie mu za ciężko więc nie da rady i się spali
Myślę, że właśnie będzie lepszy, ponieważ nie będzie udaru przy włączaniu. Możesz powiedzieć, dlaczego załączanie w 0 będzie złe?
bo nie będzie równoczesne w trzech fazach, zobacz gdzie leży zero sieci przy zasilaniu L1 ,L2,L3 dla 230V - a ty masz jeszcze inne kąty bo napięcia między fazowe UL1L2=400V=UL1+UL2
Chodzi mi o to, jaki gasik mam zastosować do triaka, aby ograniczyć przepięcia powstające przy wyłączaniu silnika (które bez gasika powodują przebicie triaka). Z tego co wiem stosuje się dwójnik RC, jednak nie mam pojęcia jakie wartości kondensatora i rezystora dobrać, ponieważ nie znam się na triakach.
w nocie MOC3021 - jest podane R=39 - brak danych o mocy rezystora i C=0.01uF
Ale po co tu stycznik? Optotriak będzie sterowany z portu mikrokontrolera.
to nie było napisane - albo przeoczyłem ?
Tego fragmentu nie rozumiem w ogóle. Moc'e to optotriaki,
tak a zarazem dioda która nie lubi zbyt dużego napięcia wstecznego UR
Reverse Voltage VR i jest ono zbliżone do dwukrotnej wartości napięcia przewodzenia
a nie przekaźniki z tego co wiem. Nie widziałem też na żadnym schemacie zabezpieczania ich szybką diodą (ani nie bardzo wiem gdzie i po co miałbym je zastosować
j.w
- chyba, że chodziło Ci o zabezpieczenie cewki przekaźnika, ale nie zamierzam ich stosować).
nie o to mi chodzi
Ogólnie wiem, jak to mniej więcej powinno wyglądać (bo dużo szukałem w internecie), jednak nie znam konkretów (ile V powinien wytrzymywać triak i jakie parametry gasika).[/quote]
w poście wyżej user podał link do strony mirlej - i tam jest wyraźnie napisane do jakich obciążeń