Dobór triaka i gasika

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
ShadowDancer
-

Dobór triaka i gasika

Post autor: ShadowDancer » 18 lut 2012, 20:46

Witam wszystkich, mój pierwszy post na forum ;)

Chciałbym zastąpić stycznik triakami, ponieważ jest on załączany na na ok. 5 sekund co pół minuty, co dość szybko zużywa stycznik (co kilka miesięcy do wymiany).

Silnik 1kW trójkąt.

Niestety nie mam pojęcia jakie triaki wybrać, ani jaki gasik do nich dołączyć.
Jedną fazę można podpiąć na stałe, więc potrzebne mi są 2 triaki, posiadam optotriaki MOC3063.
Triak powinien wytrzymać co najmniej 10A, w zapasie planuje zakupić na ok. 20, jednak nie mam pojęcia na ile V powinien być (800? 1200?), ani jaki gasik zastosować (chodzi mi o konkretne paramtery).

Pozdrawiam
ShadowDancer

korfanty33
Użytkownik

Re: Dobór triaka i gasika

Post autor: korfanty33 » 19 lut 2012, 19:39

jedna przestroga triak nie oddziela galwanicznie napięcia !!!
ShadowDancer pisze: więc potrzebne mi są 2 triaki,

Kod: Zaznacz cały

nie   
[/size]

Triak powinien wytrzymać co najmniej 10A, w zapasie planuje zakupić na ok. 20, jednak nie mam pojęcia na ile V powinien być (800? 1200?), ani jaki gasik zastosować (chodzi mi o konkretne paramtery).

Pozdrawiam
ShadowDancer
Silnik 1kW trójkąt.
tzn 400V ?
triakami ciężko steruje się obciążenia o charakterze indukcyjnym - mało zalecane - ale spróbuj- sam jestem ciekaw efektu
Jedną fazę można podpiąć na stałe,
nie zaleca się , spalisz silnik
posiadam optotriaki MOC3063.
nie podoba mi się on ze względu że, czeka na zero sieci i dopiero przełącza zobacz na MOC3021 i podobne
Niestety nie mam pojęcia jakie triaki wybrać,
BT139-800 przy dobrych radiatorach 16A przewodzi
ani jaki gasik do nich dołączyć.
s
sprecyzuj

spójrz na notę moc302x tam jest aplikacja na podłączenie indukcyjne ,
i tak musisz dać wyzwalanie prądem stałym
{ co za sterowanie tym stycznikiem - npięcie cewki 24V 230V - jaka cewka }
moc30xx, tzn przekaźnik który trafo będzie załączał potem prostował stabilizował ograniczał prąd rezystor dla moc302x -10mA , dla moc 3063 -5mA , trzy moce połączone równolegle np z napięcia 5V każdy z nich pobiera prąd np 10mA i nie zapomnij o ochronie MOC30xx szybka dioda

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 lut 2012, 20:11

Tutaj masz gotowy projekt "stycznika" na triakach. Należało by go tylko uzupełnić o gasiki RC jeżeli ma to włączać silnik trójfazowy 1kW.

ShadowDancer
-

Post autor: ShadowDancer » 19 lut 2012, 20:24

korfanty33 pisze:jedna przestroga triak nie oddziela galwanicznie napięcia !!!
Ale optotriak oddziela - dlatego jest używany do sterowania triakiem.
korfanty33 pisze:
Silnik 1kW trójkąt.
tzn 400V ?
Tak.
korfanty33 pisze: triakami ciężko steruje się obciążenia o charakterze indukcyjnym - mało zalecane - ale spróbuj- sam jestem ciekaw efektu
Dlaczego ciężko? Oczywiście obciążenia indukcyjne generują przepięcia, ale triaki na pewno stosuje się do sterowania takimi rzeczami (np. falowniki).

korfanty33 pisze:
Jedną fazę można podpiąć na stałe,
nie zaleca się , spalisz silnik
Dlaczego? Silnik jest 3 fazowy, spalić by się mógł gdyby nie było jednej fazy (a 2 załączone).
korfanty33 pisze:
posiadam optotriaki MOC3063.
nie podoba mi się on ze względu że, czeka na zero sieci i dopiero przełącza zobacz na MOC3021 i podobne
Myślę, że właśnie będzie lepszy, ponieważ nie będzie udaru przy włączaniu. Możesz powiedzieć, dlaczego załączanie w 0 będzie złe?
korfanty33 pisze:
ani jaki gasik do nich dołączyć.
s
sprecyzuj
Chodzi mi o to, jaki gasik mam zastosować do triaka, aby ograniczyć przepięcia powstające przy wyłączaniu silnika (które bez gasika powodują przebicie triaka). Z tego co wiem stosuje się dwójnik RC, jednak nie mam pojęcia jakie wartości kondensatora i rezystora dobrać, ponieważ nie znam się na triakach.
korfanty33 pisze: i tak musisz dać wyzwalanie prądem stałym
{ co za sterowanie tym stycznikiem - npięcie cewki 24V 230V - jaka cewka }
Ale po co tu stycznik? Optotriak będzie sterowany z portu mikrokontrolera.
korfanty33 pisze: moc30xx, tzn przekaźnik który trafo będzie załączał potem prostował stabilizował ograniczał prąd rezystor dla moc302x -10mA , dla moc 3063 -5mA , trzy moce połączone równolegle np z napięcia 5V każdy z nich pobiera prąd np 10mA i nie zapomnij o ochronie MOC30xx szybka dioda
Tego fragmentu nie rozumiem w ogóle. Moc'e to optotriaki, a nie przekaźniki z tego co wiem. Nie widziałem też na żadnym schemacie zabezpieczania ich szybką diodą (ani nie bardzo wiem gdzie i po co miałbym je zastosować - chyba, że chodziło Ci o zabezpieczenie cewki przekaźnika, ale nie zamierzam ich stosować).

Ogólnie wiem, jak to mniej więcej powinno wyglądać (bo dużo szukałem w internecie), jednak nie znam konkretów (ile V powinien wytrzymywać triak i jakie parametry gasika).

KrzysiekK: I tu właśnie jest problem, że nie mam pojęcia jaki gasik dobrać.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 19 lut 2012, 21:39

Kod: Zaznacz cały

Ale optotriak oddziela - dlatego jest używany do sterowania triakiem.
- dobrze myślisz , ale mi chodziło o część energetyczną
Dlaczego ciężko? Oczywiście obciążenia indukcyjne generują przepięcia, ale triaki na pewno stosuje się do sterowania takimi rzeczami .
nie o tym myślałem
(np. falowniki)
raczej elementy IGBT lub podobne które nie ciągną prądu po przejściu przez zero - bo można je wyłączyć bramką a nie specjalnymi energoelektronicznymi elementami
Dlaczego? Silnik jest 3 fazowy, spalić by się mógł gdyby nie było jednej fazy (a 2 załączone).
bo będzie dążył do pracy ale będzie mu za ciężko więc nie da rady i się spali

Myślę, że właśnie będzie lepszy, ponieważ nie będzie udaru przy włączaniu. Możesz powiedzieć, dlaczego załączanie w 0 będzie złe?
bo nie będzie równoczesne w trzech fazach, zobacz gdzie leży zero sieci przy zasilaniu L1 ,L2,L3 dla 230V - a ty masz jeszcze inne kąty bo napięcia między fazowe UL1L2=400V=UL1+UL2

Chodzi mi o to, jaki gasik mam zastosować do triaka, aby ograniczyć przepięcia powstające przy wyłączaniu silnika (które bez gasika powodują przebicie triaka). Z tego co wiem stosuje się dwójnik RC, jednak nie mam pojęcia jakie wartości kondensatora i rezystora dobrać, ponieważ nie znam się na triakach.
w nocie MOC3021 - jest podane R=39 - brak danych o mocy rezystora i C=0.01uF
to nie było napisane - albo przeoczyłem ?

Tego fragmentu nie rozumiem w ogóle. Moc'e to optotriaki,
tak a zarazem dioda która nie lubi zbyt dużego napięcia wstecznego UR
Reverse Voltage VR i jest ono zbliżone do dwukrotnej wartości napięcia przewodzenia
a nie przekaźniki z tego co wiem. Nie widziałem też na żadnym schemacie zabezpieczania ich szybką diodą (ani nie bardzo wiem gdzie i po co miałbym je zastosować

j.w
- chyba, że chodziło Ci o zabezpieczenie cewki przekaźnika, ale nie zamierzam ich stosować).
nie o to mi chodzi

Ogólnie wiem, jak to mniej więcej powinno wyglądać (bo dużo szukałem w internecie), jednak nie znam konkretów (ile V powinien wytrzymywać triak i jakie parametry gasika).[/quote]

w poście wyżej user podał link do strony mirlej - i tam jest wyraźnie napisane do jakich obciążeń
Załączniki
zabe.PNG
zabe.PNG (13.67 KiB) Przejrzano 9634 razy
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (6.75 KiB) Przejrzano 9636 razy

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 19 lut 2012, 22:05

napisałeś ze zamierzasz zastąpić zwykły stycznik - stycznikiem[shadow=darkred] "ala"[/shadow] energoelektronicznym --
po co tu mikrokontroler ?

myślałem ze będzie załącz i wyłącz z istniejącego układu

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 lut 2012, 23:15

ShadowDancer pisze: (...)

KrzysiekK: I tu właśnie jest problem, że nie mam pojęcia jaki gasik dobrać.
W dwunastym komentarzu w podanym wcześniej linku jest zawarta informacja od Autora projektu:
No to ok jeśli taki jest prąd rozruchowy to powinno wytrzymać. Pamiętaj aby zrobić dobre połączenia do triaka i możesz jeszcze dać równoległe do anod triaka układ gasikawy złożony z szeregowego rezystora 39R/2W i kondensatora 0,01uF/600V, tak zaleca karta katalogowa optotriaka :)

ShadowDancer
-

Post autor: ShadowDancer » 20 lut 2012, 0:10

KrzysiekK:

Wielkie dzięki, to dokładnie to co chciałem.
Przeczytałem tylko artykuł, przyjąłem "grzałka" i stwierdziłem, że to nie to.

korfanty33:
Wybacz, że wyraziłem się niejasno - w układzie czasówka sterowała stycznikiem, jednak czasówkę zrobiłem swoją opartą o uC załączający przekaźnik sterujący stycznikiem, więc wystarczy wylutować przekaźnik i już mam zasilanie z uC.

Co do jednej fazy - jeśli nie ma przebicia do obudowy i nikt nie będzie przy nim grzebał, to nie powinno się nic stać. Spalić się może owszem, ale w przypadku gdy dostanie tylko 2 fazy (czyli np. jedna na stałe i jeden przebity triak).

Do tego za triakami dodam zabezpieczanie w postaci wykrycia zaniku fazy (zadziała zarówno gdy nie ma fazy, jak i w przypadku przebicia triaka). Dziękuje wszystkim za pomoc, dam znać jak nie będzie działać :).

ODPOWIEDZ