Oświetlenie LED

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 03 sty 2012, 18:12

Zasilacza na pewno nie bo fabryczny można kupić taniej i lepszy. Do wyboru do koloru. Co do regulacji jasności świecenia LED to można dorzucić PWM do fabrycznego zasilacza (może być taki jak pokazałem na NE555). Jakie są wymiary tego akwarium? Płytki z LED domowym sposobem to kupa pracy (wzór płytki, zrobienie i montaż - jak masz czas i chęci to ok, ale dochodzi problem zabezpieczenia przed wilgocią co przysparza dodatkowych problemów). Można też pobawić się w wiercenie otworów w małych rynienkach na przewody - wyjdzie to trochę taniej, ale trzeba mieć na to czas i narzędzia. Najkorzystniej dobrać ilość LED do oświetlanej powierzchni (ja dobieram na wyczucie, ważne żeby światło rozchodziło się równomiernie, chyba, że chcesz uzyskać jakiś konkretny efekt) , określić ile im potrzeba prądu i kupić odpowiedni zasilacz. Reszta to połączenie tego w odpowiedni sposób. Zasilacze tego typu (co na obrazku poniżej) są lepsze pod zabudowę. Można sobie dobrać długość przewodu, wyłącznik, przełączniki i inne bajery.

Obrazek

Z tego co wiem w akwariach montowane są świetlówki (przynajmniej w takich w jakich widziałem), a transformator jest ukryty w górnej pokrywie, więc można i dać pod górną pokrywę taki transformator jak na obrazku. Od góry jest to zabezpieczone przykrywką (miejsce na przewody i transformator), w której można zamocować wyłączniki (najlepiej z gumką, żeby nie zepsuły się po pewnym czasie od wilgoci. Należy też pamiętać o każdorazowym wyciąganiu wtyczki z kontaktu (przy pracach z akwarium). Gdyby jednak zastosować zasilacz wtyczkowy (coś w rodzaju tego poniżej)...

Obrazek

...do akwarium będzie dochodzić jedynie napięcie bezpieczne, co na pewno jest dużo lepszym rozwiązaniem - w tym wypadku przewody powinny być możliwie krótkie, żeby obniżyć straty związane z zasilaniem prądem stałym. Zasilacz wtyczkowy trzeba za każdym razem wyciągać z gniazdka, ale można też go wyłączać na listwie. Do oświetlania akwarium proponuję 3 kolory LED (zimny lub ciepły biały, zielony i niebieski). Można też dobrać listwy w tych trzech kolorach tak żeby świeciły razem lub osobno. Kolejnym rozwiązaniem jest zastosowanie diod RGB, którymi można sterować zmieniając kolory w zależności od nastroju (nawet przy pomocy pilota). Można akwarium podświetlić nawet od spodu (punktowo) tylko trzeba przymocować jakieś elementy ze szkła bezbarwnego, które będą wyższe od dnia, żeby światło mogło się ładnie rozproszyć i wydostać. Jedynym ograniczeniem jest budżet.

Napisz co kuzynka chce, albo ile może na to wydać to będzie dużo prościej doradzić coś konkretnego.

#edek
-

Post autor: #edek » 04 sty 2012, 20:09

OK. Kuzynka ma niezaduże akwarium. Nie miała oświetlenia, więc bajerów nie ma. Chce mieć zielone diody bo taki ma klimat w akwarium. Pokazywałem jej jak to świeci bez akwarium, dość mocno, powiedziała, że aż za mocno. Diody są SMD w żelu mam ich 9. Zapytam się ile chce wydać. Ile kosztuje taki zasilacz na 1 obrazku? Ona ma też zasilacz wtyczkowy 24V około 1A czy jakoś tak.

Zaproponuję jej to http://www.led-lighting.pl/index.php?ma ... cts_id=388

Edit
Zasilacz ten 1 odpada bo kosztuje około 60-100zł :shock:

A taki http://allegro.pl/zasilacz-wtyczkowy-12 ... 67856.html lub http://allegro.pl/zasilacz-18w-12v-1-5a ... 27364.html Albo inne :?:

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 05 sty 2012, 2:01

Jeżeli już miałbym wybrać z tych dwóch to wolał bym Sagema. Nie wiadomo tylko czy sprawny znaczy sprawny i ile pochodzi. Sagem to zasilacz od faksu, więc można by z tego wywnioskować, że komuś padł faks. Zasilacze tego typu raczej pracują na okrągło, więc może być zużyty (może mieć od 2 do 4 lat). Poza tym to nie jest zasilacz dedykowany do LED. Na pierwszej aukcji nie ma podane kto jest producentem ani jakiego rodzaju zasilacz jest przedmiotem aukcji. Można z tego wywnioskować, że pisała to osoba mało kompetentna, więc i towar będzie słabej jakości. Bywa, że sprzedający ukrywają też pewne fakty przed kupującymi, albo celowo wprowadzają ich w błąd.

Ja znalazłem taki, tylko, że akurat nie mają (w zasadzie to chyba tak mają przy wszystkim napisane, więc może strona jest w budowie), ale możesz szukać gdzie indziej, byle nie okazji na Allegro, bo czasami to można się nieźle przejechać. Jeżeli już to na kup teraz, produkt - nowy, sprzedający - sklep.

Ten ma aż nadto mocy bo ma 1A. Możesz dać 0.5A czy nawet mniejszy, ale jak to ma być wersja rozwojowa to warto wziąć większy 1 do 2A. Ja wychodzę z założenia, że lepiej mieć jeden większy zasilacz niż 3 mniejsze, chyba, że źródła światła będą od siebie mocno oddalone.

Obrazek

Opis na tabliczce znamionowej: źródło mocy do pasków LED

Ten zestaw za 1000 zł z groszem z Twojego linku (Zestaw taśma RGB 150 wodoszczelna 15m, sterownik z pilotem, zasilacz, wzmacniacz) to chyba na całe piętro, albo przynajmniej na większy pokój. Taki zestaw można kupić taniej.

#edek
-

Post autor: #edek » 05 sty 2012, 15:09

Sam już nie wiem. Zapytam się. To by trzeba zasilacz, elementy do tego na NE555, płytkę uniwersalną i obudowę. Ciekawe czy się zgodzi? Z 50 zł niech szykuje :mrgreen:

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 sty 2012, 17:18

Ja bym Ci odradzał kupowanie zasilacza impulsowego po takie małe obciążenie. Zawsze piszą o maksymalnym prądzie jaki można "wycisnąć" z zasilacza, a mało gdzie o tym minimalnym- przy którym taki zasilacz zacznie poprawnie pracować.
Z ręką na sercu odradzam Ci ten
Obrazek
Kupiłem go bo był tani, a potem się okazało że obciążenie LED 10W to trochę za mało. Maksymalna moc tego zasilacza to 20W i poprawnie pracował od 13,7W.

Pewniej kupić taki z transformatorkiem w obudowie wtyczkowej
Obrazek
można go rozkręcić i w środku umieścić tego LM'a , albo jakieś źródło prądowe.

http://www.edw.com.pl/ea/crozukl002.html
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=8953

#edek
-

Post autor: #edek » 06 sty 2012, 17:31

A może to http://allegro.pl/pasek-tasma-30-led-1m ... 23866.html i do tego dorobić PWM na NE555

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 sty 2012, 17:52

Też się nada , tylko nie wiem poco Ci ten ne555 jak posiadasz już LM317. Robisz zamiast PWM źródło prądowe, a efekt ten sam.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 06 sty 2012, 18:21

timo66 Możesz mi wytłumaczyć co jest pewniejszego w zasilaczu transformatorowym? Ten biały zasilacz (20W) to był tylko przykład, ja na takim podobnym zasilałem od 1 diody LED z pojedynczym rezystorem i problemu nie było. Zasilacz ma IP67, więc jeśli ktoś chce go mocować w górnej pokrywie to chyba najlepszy możliwy wybór (oryginalne nie miały chyba żadnej ochrony przed wilgocią). Zwykłe zasilacze (liniowe) z transformatorem są większe i mają mizerną sprawność w porównaniu z impulsowymi. LM317 nadaje się na źródło prądowe, tyle, że to stabilizator liniowy, a jak wiadomo te mają dużo gorszą sprawność niż impulsowe. Profesjonalne zasilacze do LED są impulsowe, a sterowanie jasnością świecenia odbywa się za pomocą PWM, więc szedł bym raczej w tym kierunku niż się cofał do LM317 i zasilaczy transformatorowych. Ostatecznie jeżeli to duży kłopot stabilizator można zbudować na LM317, ale pozostał bym przy zasilaczu impulsowym dedykowanym dla LED.

Może taki by Ci odpowiadał:
http://www.openled.pl/pl/p/Zasilacz-wty ... -DC-6W/311
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 18:56 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 sty 2012, 18:35

e-lektryk, problem jest w tym, że w 100% identyczny zasilacz kupiłem i obciążenie było za małe by wystartował. Nie mówię że każdy zasilacz impulsowy jest zły, bo są takie które nie potrzebują tak dużego obciążenia jak ten co kupiłem. Kupiłem inny impulsowy, wcześniejszy zwróciłem i diody świecą.
e-lektryk pisze:imo66 Możesz mi wytłumaczyć co jest pewniejszego w zasilaczu transformatorowym?
To że zawsze i każdy model będzie poprawnie pracował- z impulsowym może być nie miła niespodzianka.

Edit:

przestudiuj cały wątek.

Z moich informacji wynika, że autor idzie w ekonomie - więc ne555 to koszt , a LM'a już posiada - i nie przesadzajmy że przy tych 2-3W 5-10% sprawności zrobi różnicę

Te info o profesjonaliści może i słuszne, ale nie chodzi tu w pierwszej kolejności o sprawność, ale o gabaryty i 2w1 , czyli ściemniacz w zasilaczu .

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 06 sty 2012, 19:00

Ściemniacz można umieścić w pokrywie akwarium (o ile jest komora na transformator do świetlówek) lub na pokrywie w dodatkowej obudowie (w zależności od wyprofilowania pokrywy "pudełko" może być przykręcone bez dnia, trzeba tylko zabezpieczyć otwory sylikonem przed przykręceniem obudowy do pokrywy). Wypuścić przewód DC, który będzie łączył się gdzieś po drodze z zasilaczem za pomocą wtyczki. Chodzi o to, żeby droga między LED, a regulatorem była możliwie krótka. Przed przyklejeniem pasków LED (do pokrywy) powierzchnię trzeba przetrzeć papierem ściernym (wodnym - do wody można dodać płynu do naczyń, żeby jednocześnie odtłuścić powierzchnię) o gradacji 1000 do 1200, a następnie wytrzeć miejsce klejenia i odtłuścić (np. izopropanolem). Klejone paski powinny trochę poleżeć, żeby klej dobrze złapał i najlepiej je dokładnie podociskać, żeby nie odlazły pod wpływem wilgoci. Połączenia najlepiej wykonać przy pomocy lutownicy i koszulek termokurczliwych. Najpierw zakłada się koszulkę termokurczliwą na jeden z przewodów, później skręca się oba przewody, daje odrobinę topnika i lutuje. W miejscu lutowania zagina się przewody w stronę izolacji i zakłada koszulkę termokurczliwą w miejscu połączenia. Koszulki najlepiej obkurcza się przy pomocy hot air, opalarki, bądź mikropalnika (z pewnej odległości). Można też użyć do tego lutownicy. Przewody można mocować za pomocą pistoletu klejowego lub za pomocą klejonych do obudowy zacisków (kupić będzie ciężko, ale można zrobić samemu), żeby nie zwisały i nie psuły efektu. Można też przewiercić się do komory, przeciągnąć do niej przewody i uszczelnić otwory sylikonem. Grubość przewodów dobiera się w zależności od ich długości.

#edek
-

Post autor: #edek » 07 sty 2012, 9:10

Ona ma tylko kawałek szkła za pokrywę więc można pomarzyć :lol: e-lektryk, czemu proponujesz inny zasilacz, niż ten co podałem. Twój kosztuje z 20zł, a mój tyle samo tylko że ma 1 metr taśmy led :wink: Mogę zrobić PWM bo LM może się grzać.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 sty 2012, 9:20

#edek pisze:Mogę zrobić PWM bo LM może się grzać.
jak zrobisz takie źródło prądowe ???
Obrazek
LM'a masz, wstawiasz 1 rezystor [ustawiasz go na 6mA ] i wsio. O stabilizację napięcia się nie martwisz bo załatwia to źródło prądowe i jak nazwa podpowiada jest to stabilizacja prądu- nic lepszego dla LED nie wymyślili .

Ps. Ten układ możesz nawet teraz zrobić i sprawdzić - podłączysz go do tego zasilacza z halogenów. Na wyjściu tego trafa ma być napięcie stałe, nie musi być stabilizowane.

#edek
-

Post autor: #edek » 07 sty 2012, 13:06

Nie mam trafa z halogenów bo niesprawne. OK to zostawię tego LM'a. A kupić ten zasilacz z allegro z tym 1 metrem led? Czy inny?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 07 sty 2012, 18:33

#edek pisze:Ona ma tylko kawałek szkła za pokrywę więc można pomarzyć :lol: e-lektryk, czemu proponujesz inny zasilacz, niż ten co podałem. Twój kosztuje z 20zł, a mój tyle samo tylko że ma 1 metr taśmy led :wink: Mogę zrobić PWM bo LM może się grzać.
Zaszalej. Kup oba i je wybebesz. Będziesz widział czym się różnią. Mogę podpowiedzieć, że jakością wykonania i użytych elementów.

Jak ktoś by Ci proponował małego fiala z przyczepką lub jakieś kombi w tej samej cenie to co byś wybrał?

20 zł to bardzo dobra cena jak za ten zasilacz. Poszukaj ile kosztuje taki w innych sklepach internetowych. np. http://www.tme.eu/pl/katalog/zasilacze- ... we_100319/

Szkło można odtłuścić, a regulator przymocować za pomocą pianki samoprzylepnej (kilka pasków powinno załatwić sprawę). Gorzej będzie z klejeniem przewodów od wewnątrz. Może klej epoksydowy załatwi sprawę (chociaż tego nigdy nie próbowałem). Nakładasz klej punktowo co kilka centymetrów tak żeby kropla oblała przewód do około - tyle, że szyba musi leżeć przez około dobę na placach.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 19:19 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 sty 2012, 18:57

A ja dalej bym proponował ten zasilacz wtyczkowy.
http://www.tme.eu/pl/details/zs12_0.5p/ ... niazdkowe/#

Można go otworzyć i w środku umieścić te kilka elementów. Odpada kolejna obudowa do "ściemniacza", czy tam źródła prądowego. Nie trzeba kombinować nic z akwarium, bo wszystko znajdowało by się przy kontakcie czy tam listwie zasilającej, a cały układ wyglądał by tak jak tu

Obrazek

ps: można długo szukać a i tak się nie znajdzie zasilacza impulsowego który można rozkręcić, już nie mówiąc o wpakowaniu tam czegoś jeszcze.

ODPOWIEDZ