Mam lampę kineskopową 16ЛК1Б, trafo ТВС70П1 i powielacz z radzieckiego telewizorka turystycznego "elektronika WL100". Chciałbym na jej bazie zrobić prościutkie urządzenie do podglądania przebiegów z generatora oraz audio (oscyloskopem bym tego NIE nazywał
Nie wiem jednak jak ją sterować. Hm.. może źle się wyraziłem, a więc znalazłem tu podstawowe parametry pracy lampy (rosyjskiego mnie nie uczono więc jak coś źle zrozumiałem to mnie poprawcie): http://www.radioman-portal.ru/sprav/kin ... age=16lk1b
Napięcie żarzenia - 1,35V
Prąd żarzenia - 280mA
Napięcie trzeciej anody (wyjście na bańce) - 9kV
Napięcie pierwszej anody - 300V
Napięcie drugiej anody - 0-400V
Napięcie siatki -25±15V
Budowałem już generatory WN więc i tu bym sobie pewnie poradził by uzyskać 9kV, ale chciałbym wykorzystać trafo które współpracowało już z tą lampą - ТВС70П1. Sęk w tym, że po prostu nie wiem jak je podpiąć, nikt mnie nie uczył a z eksperymentami przy WN trzeba uważać.
Trafo to ma 9 wyprowadzeń. 6 pinów zapewne do uzwojenia, które jest jedno (przejście jest między wszystkimi pinami) natomiast dwa języczki najprawdopodobniej są połączone z rdzeniem, widać to na wycinku schematu telewizorka w załączniku. Nie wydaje mi się sensownym wyjściem rekonstrukcja całego układu telewizora - potrzeba mi tylko najpotrzebniejszych układów jak żarzenie, zasilanie pierwszej anody, regulowane napięcie siatki i drugiej anody oraz zasilanie katody. Z zasilaniem 3 anody sobie poradzę bo wyprowadzenie WN trafa jest połączone z powielaczem.
Po prostu proszę o to byście mi powiedzieli gdzie co i jak połączyć oraz jak sterować to trafo.
Mam nadzieję, że ktoś zechce te wypociny przeczytać i mnie nie wyśmieje
EDIT:
Na jakimś rosyjskim forum znalazłem co nieco na temat wyprowadzeń ТВС70П1:
1 - отрицательный импульс ОХ СР (обратный по фазе импульсу на остальных выводах относительно вывода питания 3), использующийся для систем ключевой АРУ (хотя он там необязателен - проверено!) и для выпрямителя отрицательного напряжения, нужного для регулировки яркости через модулятор кинескопа (в более поздних моделях ТВ схема была упрощена и этого напряжения больше нет).
2 - напряжение накала кинескопа 1,36В (после последовательного резистора 2,2 Ом) относительно вывода питания 3.
3 - питание около 10-11 В (в зависимости от конкретной схемы ТВ).
4 - коллектор транзистора СР и в некоторых схемах сюда же подключены демпферный диод и ОС.
5 - выпрямитель напряжения ускорения и фокусировки.
6 - демпферный диод СР, но в принципе может использоваться и для транзистора СР и для ОС при более высоком напряжении питания (размах напряжения на этом выводе немного больше, чем на выводе 4).
7 - умножитель высокого напряжения для анода кинескопа.
Z tego co zrozumiałem to na na piny:
1- podajemy impuls ujemny (po co i czy to konieczne?)
2- przez rezystor 2,2Ω podpinamy żarzenie
3- zasilanie 10-11V ?
4- kolektor tranzystora? (co i jak?)
5-
6-
7-wyjście WN (to wiedziałem
Pomożecie