Sterowanie serwomechanizmem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Sterowanie serwomechanizmem

Post autor: Kulpina » 16 gru 2010, 18:27

W jaki sposób steruje się serwem? Chodzi mi o tzw testery serw, które generują przebieg typu 20ms przerwy, 1-2ms impuls, 20ms przerwy itd.
Problem jest w tym, że słyszałem dwie różne opinie:
1. Przebieg 20ms przerwy, 1-2ms stan wysoki, 20ms przerwa, 1-2ms stan wysoki itd...
2. Przebieg o okresie 20ms, zmienia się tylko jego wypełnienie (też 1-2ms stan wysoki).

Która z tych opcji jest poprawna?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 16 gru 2010, 18:47

Opinia 2 jest prawidłowa. Jest okno czasowe 20ms i tam wysyłane są impulsy. Nie jest to do końca PWM, bo może być wiele kanałów i każdy musi się zmieścić w jednym oknie.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 01 lut 2011, 13:02

Mam jeszcze dwa pytania :)
Jaka jest tolerancja długości impulsów? Tzn, co się stanie jeśli podam np. 2,2ms lub 3ms, albo czy serwo rozpozna różnicę pomiędzy 1,9ms a 2,2ms?

Jaką wydajność prądową musi mieć wyjście tego sterownika? Do większości serw wystarczy wyprowadzenie przebiegu sterującego bezpośrednio ze scalaka, czy dobrze byłoby dać tranzystor?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 lut 2011, 13:45

Kulpina pisze:Jaka jest tolerancja długości impulsów? Tzn, co się stanie jeśli podam np. 2,2ms lub 3ms
Może udać się ustawić serwo w pozycji nieosiągalnej dla standardowego sterowania, ale niekoniecznie.
Kulpina pisze:czy serwo rozpozna różnicę pomiędzy 1,9ms a 2,2ms?
Wszystko w sumie zależy od serwa a raczej jego producenta i przeznaczenia. Jedne mogą być sterowane sygnałem z przedziału od 1 do 2ms a inne z przedziału 1,5 do 2,5 lub nawet 3ms.
Kulpina pisze:Jaką wydajność prądową musi mieć wyjście tego sterownika? Do większości serw wystarczy wyprowadzenie przebiegu sterującego bezpośrednio ze scalaka, czy dobrze byłoby dać tranzystor?
Weź jako przykład bascom. Wiele razy sterowałem serwem bezpośrednio z pinu procesora. To tylko sygnał sterujacy a całe zasilanie podpinane jest przecież osobno.

ODPOWIEDZ