W jaki sposób steruje się serwem? Chodzi mi o tzw testery serw, które generują przebieg typu 20ms przerwy, 1-2ms impuls, 20ms przerwy itd.
Problem jest w tym, że słyszałem dwie różne opinie:
1. Przebieg 20ms przerwy, 1-2ms stan wysoki, 20ms przerwa, 1-2ms stan wysoki itd...
2. Przebieg o okresie 20ms, zmienia się tylko jego wypełnienie (też 1-2ms stan wysoki).
Która z tych opcji jest poprawna?
Sterowanie serwomechanizmem
-
keruseykaryu
Mam jeszcze dwa pytania 
Jaka jest tolerancja długości impulsów? Tzn, co się stanie jeśli podam np. 2,2ms lub 3ms, albo czy serwo rozpozna różnicę pomiędzy 1,9ms a 2,2ms?
Jaką wydajność prądową musi mieć wyjście tego sterownika? Do większości serw wystarczy wyprowadzenie przebiegu sterującego bezpośrednio ze scalaka, czy dobrze byłoby dać tranzystor?
Jaka jest tolerancja długości impulsów? Tzn, co się stanie jeśli podam np. 2,2ms lub 3ms, albo czy serwo rozpozna różnicę pomiędzy 1,9ms a 2,2ms?
Jaką wydajność prądową musi mieć wyjście tego sterownika? Do większości serw wystarczy wyprowadzenie przebiegu sterującego bezpośrednio ze scalaka, czy dobrze byłoby dać tranzystor?
Może udać się ustawić serwo w pozycji nieosiągalnej dla standardowego sterowania, ale niekoniecznie.Kulpina pisze:Jaka jest tolerancja długości impulsów? Tzn, co się stanie jeśli podam np. 2,2ms lub 3ms
Wszystko w sumie zależy od serwa a raczej jego producenta i przeznaczenia. Jedne mogą być sterowane sygnałem z przedziału od 1 do 2ms a inne z przedziału 1,5 do 2,5 lub nawet 3ms.Kulpina pisze:czy serwo rozpozna różnicę pomiędzy 1,9ms a 2,2ms?
Weź jako przykład bascom. Wiele razy sterowałem serwem bezpośrednio z pinu procesora. To tylko sygnał sterujacy a całe zasilanie podpinane jest przecież osobno.Kulpina pisze:Jaką wydajność prądową musi mieć wyjście tego sterownika? Do większości serw wystarczy wyprowadzenie przebiegu sterującego bezpośrednio ze scalaka, czy dobrze byłoby dać tranzystor?