Problem z "rozszyfrowaniem" przekaźnika.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Zablokowany
cristof_w
-

Problem z "rozszyfrowaniem" przekaźnika.

Post autor: cristof_w » 22 cze 2010, 15:43

Witam Was.
Chciałem użyć w projekcie swoim miniaturowego przekaźnika monostabilnego.
Znam oznaczenie w przekaźnikach, jednakże tutaj jak patrzę do datasheeta to mam problem z rozszyfrowaniem.
Podłączyłem napięcie 5V na cewkę, steruję tym z procka i nic się nie dzieje... nie wiem dlaczego. cały czas są zwarte te same nogi (wyprowadzenia).
Może macie jakiekolwiek pomysły, sugestie?
Wyprowadzenia 2, 3 i 8, 9 są ze sobą zwarte.
Patrząc na schemat nie wiem, które nogi powinny być ze sobą zwarte po wysterowaniu.
3, 4 zamiast 2, 3 ? I tak samo 8, 7 zamiast 9, 8 ?
Jeżeli ktos potrafi pomóc to poproszę o wypowiedzenie się.
Serdecznie pozdrawiam.
Załączniki
Przekaznik.JPG
Przekaznik.JPG (7.41 KiB) Przejrzano 5028 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 22 cze 2010, 16:36

W jaki sposób masz podłączony ten przekaźnik do procesora. Bezpośrednio, czy jest dodatkowy element (tranzystor) sterujący przekaźnikiem? Ponadto do przekaźnika potrzebna jest dioda zabezpieczająca tranzystor (ewentualnie procesor) przed przepięciami indukowanymi w cewce przekaźnika. Bez tej diody tranzystor sterujący przekaźnikiem (procesor) ulegnie uszkodzeniu. Bezpośrednie sterowanie przekaźnika z portu procesora może okazać się niemożliwe z uwagi na jego niską wydajność prądową.

cristof_w
-

Post autor: cristof_w » 22 cze 2010, 18:10

Tak, wiem, ja to wszystko wiem, wszystko jest tak jak potrzeba, jest dioda tam gdzie potrzeba, jest tranzystor itp. itd.
Mam problem w rozszyfrowraniu tego, pomiędzy którymi stykami przełącza przekaźnik, to chciałbym wiedzieć, tak jak to napisałem wcześniej.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 22 cze 2010, 18:50

Podaj typ i nazwę producenta.
Na nóżce 8 i 3 są kropki wygląda to na common.
Czyli NC będzie 3-2 i 8-9.
NO 3-4 i 8-7
Może tak być ale pewności mi brak. Sprawdz miernikiem.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 22 cze 2010, 20:07

Przekaźnik to AZ850-5 ( http://zefiryn.tme.pl/dok/a29/az850.pdf ).
Przekaźnik nie działa, bo cewka jest kierunkowa i tylko odpowiednio podłączając napięcie przekaźnik zadziała. Przypatrz się dodatkowym oznaczeniom (+) i (-) na rysunku. Masz pewnie odwrotnie podłączoną.
No i patrz na pasek byś nie podłączał napięcia sterującego po przeciwnej stronie!

cristof_w
-

Post autor: cristof_w » 23 cze 2010, 8:56

Witam Panowie.
Wszystko działa jak należy.
Co do schematu to rzeczywiście nie zauważyłem tych małych kropek przy pinach 3 i 8.
Zapodałem napięcie (+) na pin 10 i (-) na pin 1 i teraz wszystko bangla jak nalezy, wtedy podłączyłem odwrotnie.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam.
Cześć.

Zablokowany