Cewka z dzielonym uzwojeniem.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Cewka z dzielonym uzwojeniem.

Post autor: gwozdex » 06 lip 2008, 22:26

Witam!
Buduję następujące urządzenie: :arrow: https://elportal.pl/pdf/K19/79_13.pdf
i natknąłem się na pewien problem. Pozwoliłem sobie wrzucić na forum pojedyncze zdjęcia (wycięte z podanego artykułu) żeby nie trzeba było wertować wskazanego pdf'a.
W urządzeniu tym zastosowano układ wykonawczy jak na rysunku poniżej. Autor sugeruje nawnąć cewkę na rdzeniu kubkowym 18mm. Ja zastosowałem dwie osobniecewki połączyłem je i miejsce połączenia potraktowałem jako środek uzwojenia- zgodnie z danymi z artykułu cewka powinna mieć 9mH i w połowie uzwojenia mieć odczep. Ja zastosowałem dwie cewki po 4.7mH. Niestety nie udaje mi się uzyska przebiegu na wyjściu takich jak powinienem ( kolejne zamieszczone zdjęcie). Na oscyloskopie obserwuję co następuje ( w zamian tego powinienem mieć przebieg jak na rysunku ponizej):
-przez 2us mam sinusoidę o malejącej amplitudzie
-przez kolejne 20us zupełnie nic
-następnie znów 2-3us sinusa itd.

Gdy w zamian cewki podłączyłem rezystor przebieg był taki jak oczekiwany (oczywiście zamiast sinusa,który ma być efektem obecności feralnej cewki obserwowałem przebieg prostokątny). Wniosek: przyczyna jest w cewce.
Jak mogę rozwiązać ten problem? Skąd wziąć taki rdzeń kubkowy (chodzi mi o demontaż bo w sklepie w okolicy nie mają a na wysyłkę nie mam czasu).Za pomoc dziękuje i pozdrawiam.
Załączniki
przebiegi.JPG
zamiast tego mam kilkanaście impulsów 2-3 us
przebiegi.JPG (2.66 KiB) Przejrzano 4563 razy
układ wykonawczy.JPG
układ wykonawczy.JPG (7.96 KiB) Przejrzano 4563 razy

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 07 lip 2008, 9:35

gwozdex pisze:Ja zastosowałem dwie osobniecewki połączyłem je i miejsce połączenia potraktowałem jako środek uzwojenia- zgodnie z danymi z artykułu cewka powinna mieć 9mH i w połowie uzwojenia mieć odczep. Ja zastosowałem dwie cewki po 4.7mH.
No i fajnie tylko że w tekście jest uwaga po co ta cewka jest...a to jest autotransformator,
dopasowuje przetwornik piezo do wyjścia wzmacniacza i przy okazji podbija napięcie wyjściowe.
Te cewki __muszą__ być sprzężone magnetycznie aby pełniły taką rolę.
Inaczej będzie kłopot.
Jakie te cewki masz? Czy możesz wrzucić jakieś zdjęcie lub rysunek?
Skąd wydłubać rdzeń kubkowy - no wiadomo, że ze złomu elektronicznego. Tyle że
we współczesnym złomie to może być rzadkość.
Ale masz inny manewr: zrobić taki autotransformator na bazie rdzenia z trafka impulsowego wyjętego
np. z zasilacza od PC. Te rdzenie pracują przy wysokich f. więc dla Ciebie jak znalazł.
Tylko będziesz musiał poszukać odpowiednich wzorów do obliczeń. Lub poeksperymentować.
Aha, zanim taki wylutowany trafek rozbierzesz - to może spróbuj go podłączyć - a nuż
przypadkiem zadziała? Kto go wie?

Lub jeszcze inaczej - nawinąć to na kawałeczku pręta anteny ferrytowej. Parametry będą badziewne
bo będzie spore rozproszenie - ale być może się uda. Ja bym osobiście poszła w kierunku
trafka impulsowego z zasilacza...

ps.
poszukam wieczorem w rupieciach, jak znajdę taki kubek jak wymagają
w artykule - odezwę się na PW.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 07 lip 2008, 9:46

Witam!
Moja cewki wygląda zupełnie podobnie jak w linku poniżej
http://www.nowyelektronik.pl/searchskle ... is&nr=6118
Kupiłem je w Nowym Elektroniku.

Spróbuję jeszcze zastosować zwykłą cewkę bez dzielonego uzwojenia, tak żeby uzyskać obwód LC równoległy: dopasowanie powinno być a podbiciem napięcia będę się martwił później. (zupełnie nie dawno obliczałem taki obwód na potrzeby zadania POLICZxxx i poszło mi całkiem dobrze).

Jeśli chodzi o indukcyjność to wg. mnie 8-9mH jest dobra gdyż nadajnik ultradzwiękowy ma pojemność 2000pF, zatem fr= 40kHz.

Dziękuję za pomoc (którą okazałaś mi już nie pierwszy raz...). Pozdrawiam

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 07 lip 2008, 10:12

gwozdex pisze:Moja cewki wygląda zupełnie podobnie jak w linku poniżej
http://www.nowyelektronik...de=opis&nr=6118
Kupiłem je w Nowym Elektroniku.
To zwykły dławik - nie nada się zupełnie.
gwozdex pisze:dopasowanie powinno być a podbiciem napięcia będę się martwił później.
W przypadku jednej cewki (bez podziału uzwojenia) musisz doprowadzić układ do
rezonansu równoległego (L cewki i C piezo) wtedy będziesz miał na takich równolegle
połączonych elementach max. napięcia.

A spróbuj z trafkiem impulsowym, co Ci szkodzi?

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 07 lip 2008, 13:01

Oczywiście, że spróbuje, tyle że dopiero wieczorem będę miał możliwość. Szukałam (pobieżnie) jakichś informacji na temat przenikalności, strat, czy stałej rdzeni "komputerowych" ale przyznam szczerze, że w dziedzinie indukcyjności jestem laikiem.
Coś czuję, że skończy się to nawijaniem cewki "na ślepo"- zobaczymy co z tego wyjdzie.

[ Dodano: 2008-07-07, 20:38 ]
Moja radość nie znała granic gdy w swoich zapasach znalazłem idealnie pasujący rdzeń kubkowy o którym pisałem powyżej.
Poniżej zdjęcia: rozebrany rdzeń, karkas oraz nowa- moja cewka z wyprowadzonymi odnóżami.

Teraz przebiegi wyglądają tak jak powinny.
tasza- dziękuję i posyłam skromny punkcik.

[ Dodano: 2008-07-07, 20:40 ]
Ps. taszo gdybyś miała gdzieś taki lub podobny rdzeń to prosiłbym o kontakt na PW- potrzebuje ich więcej...
Załączniki
2_2.jpg
1_1.jpg

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 08 lip 2008, 12:50

Brawo!
Co do rdzeni kubkowych - tu, w Wawie takich jak potrzebujesz nie mam,
ale drugie pudło ferrytowych rupciów leży u moich Rodziców, będę u nich w weekend
to się rozglądnę czy coś będzie pasowało...

[ Dodano: 2008-07-08, 13:53 ]
I jeszcze wrócę do tematu innego trafka/rdzenia - jeżeli masz czas i chęć - spróbuj znaleźć
alternatywę - sami widzisz jak jest - autor zastosował element X, a Ty go nie masz i projekt
ma szanse iść do piachu...czasem trzeba improwizować, znajdywać odpowiedniki, etc...

ODPOWIEDZ