Problem z realizacją schematów
Problem z realizacją schematów
Jestem początkującym elektronikiem - amatorem i mam pewien problem.Nie potrafie zrealizować schematów na mojej płytce stykowej (1680 pól,mam też zestaw łączówek).Prosiłbym o jakiś pomocny link lub pomoc w tym temacie.
Nadal nie rozumiem... 
Skoro masz schemat, to masz też podane co, gdzie i z czym... Rozmieszczenie na płytce nie musi być takie samo jak na schemacie, więc umieszczasz wszystko w taki sposób, by się zmieściło...
Oczywiście, schematów na trzy strony nie zmieścisz na swojej płytce - więc odrobina planowania i zdrowego rozsądku się przyda...
Skoro masz schemat, to masz też podane co, gdzie i z czym... Rozmieszczenie na płytce nie musi być takie samo jak na schemacie, więc umieszczasz wszystko w taki sposób, by się zmieściło...
Oczywiście, schematów na trzy strony nie zmieścisz na swojej płytce - więc odrobina planowania i zdrowego rozsądku się przyda...
Masz tutaj link do opisu tych płytek i schematu połączeń na nich http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/PLYTKI_SD.pdf
-
elektronWielki
- Użytkownik
Wyro to ze jestes poczatkujacym nie usprawiedliwia cie od braku myslenia i systematyczności. Tobie po prostu nie chce sie myslec. Nawet najwiekszy tempak powinien odrozniac lewo od prawa i zapamietac 5 elementow stykajacych sie koncowkami. Chcesz zbudowac uklad na plytce wielostykowej majac schemat, rozklad nozek jesli nie ma na schemacie znajdziesz w necie. Ale myślenia za ciebie Internet nie wykona i długo jeszcze nie bedzie to mozliwe. Wiec zabierz sie za myslenie. No chyba, ze nieprzypadkowo masz nick WYRO, ktory kojarzy sie jednoznacznie.
elektronWielki, I tym o to prostym sposobem forum najprawdopodobniej straci użytkownika, a Avt potencjalnego prenumeratora i być może dochodowego klienta. No i po co tak? Raczej nie pobudza motywacji zasugerowanie komuś, że jest gorszy od najwiekszego tepaka. Wyro ma może z 14lat, to prawda, że trzeba nauczyć się rozwiązywać problemy samodzielnie, ale dla takiego dziecka, ostre słowa działają bardzo negatywnie. Jeśli nikt nie potrafi pomóc, albo potrafi, ale uważa, że nei jest to niezbedne to po prostu szkoda odpowiadać. "wszystko, co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie" I wystarczy wsłuchać się w motto tego forum...
-
elektronWielki
- Użytkownik
ojej, nie chcialem urazic nikogo... nic podobnego nie sugeruje, pokazuje tylko wlasciwą drogę koledze z forum. Czasami ostre słowa działają bardzo pobudzająco oraz motywująco choc ja w swojej wypowiedzi nie dostrzegam takowych. Początkujący kolega zadał pytanie na które nie można mu odpowiedziec w taki sposób jaki by chciał. Napotka na kolejny problem i znów przyjdzie na forum, w końcu za którymś razem sam sie przekona, ze najlepiej samemu do wszystkiego dojśc a w szczególności w takiej kwestii jak projektowanie płytki czy sieci połączen na płytce. To jest sztuka i przepis na to nie jest prosty. Najlepsze autoroutery wykorzystują algorytmy sztucznej inteligencji a więc uczenie się i samodzielne rozwiązywanie zadanego problemu. Najlepiej więc jeśli zrozumie to jak najszybciej i uwierzy w siebie.
elektronWielki, Ciebie jak i innych obowiązuje regulamin który nie pozwala na obrazanie innych i dlatego dostałeś ostrzezenie, masz razcję że należy mysleć ale to Cię nie upoważnia do obrażania innych.
[ Dodano: 2006-09-23, 07:33 ]
Wyro1, - myślę że dobrze by było abyś odwiedził tą stronę http://www.kpsec.freeuk.com/breadb.htm to Ci pomoże w zrozumieniu problemu. Jedyna trudność to język angielski ale odrobina chęci i można wszystko zrozumieć 
[ Dodano: 2006-09-23, 07:33 ]