jak to możliwe?
Powiem krótko! Według dzisiejszej wiedzy to niemożliwe! To "urządzenie" jest chałupniczą wersją tzw. silnika Bediniego (silnika na stałych magnesach), o którym się słyszy od czasu do czasu, że działa (chociaż naruszałoby to podstawowe prawa fizyki dotyczące magnetyzmu). Według nauki wykorzystywanie niezmiennego pola magnetycznego stałych magnesów nie pozwala na ciągły ruch rotora. Zauważmy, że w zasadzie byłoby to perpetuum mobile. Podobnie jak sporo filmów na Spryciarzach.peel to pic na wodę by wkręcić nieświadomych widzów w budowanie czegoś co nie może działać.
Natomiast pierwszy eksperyment, tez z zapalaniem diody przy pomocy silniczka, jest mozliwy. Silnik moze dzialac jak pradnica i wytwarzac pole elektryczne. Tak m.in. dzialaja elektrownie.
Co do drugiego eksperymenty - robi wrazenie, ale jak napisal przedmowca, byloby to perpetuum mobile, wiec raczej nie bedzie dzialac...
Co do drugiego eksperymenty - robi wrazenie, ale jak napisal przedmowca, byloby to perpetuum mobile, wiec raczej nie bedzie dzialac...
No nie żartuj, że brałes nawet przez chwile pod uwagę możliwość, że to przedstawia prawdę. Prawa zachowania energii nie oszukasz. Nie ma sie tutaj nad czym rozwodzić. Niemożliwe i nie ma innej możliwości. Stałe pole magnetyczne rotora odziałując na stałe pole magnetyczne stoijana nie może dać w wyniku jakiegokolwiek ruchu o charakterze ciągłym! Nie należy wierzyć w całości internetowi. Większość jego zasobów to w istocie bzdury - chociaż najgorsze są te bzdury, które stwarzają pozór prawdy. Dlatego trzeba mieć zdrowe podejście do wszystkiego co czyta i/lub widzi się w sieci.olo16 pisze:Albo ten filmik to podróba, albo perpetuum mobile. Chyba że się magnesy rozmagnesowują wzamian...
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
nieiwem czy mieliście kiedyś do czynienia z nieodymami, ale ja tak, i np 2magnesami 0,5x1x2 w tylej kieszeni dzinsów podnosiłem krzesło (takie szkolne).
Widziałem kolejki magnetyczne (pokazowe) na magnesach neodymowych, gdize w ciuchci był nadprzewodnik, no i to też nieźle zasuwało (no ale był nadprzewodnik).
Pól takiego magnesu trzyma mi furtkę na podwórku, żeby wiatr jej nie przesunął.
Próbowałem kiedyś połaczyć 2 magnesy tymi samymi biegunami => nie dało się, tak silne pole.
Tak wiec tyle wiem z własnych doświadczeń.
Tak wieć wcale mnie to nie dziwi że silniczek sie kręci. choć metalowa tarcza mnie odstrasza, że jej magnes nei przyciąga, lepeij jakby była z PCV.
no i prędkosć też jest dziwnie duża.
Niepamietam ale koszt takiego magnse jest poniżej 1zł.
Widziałem kolejki magnetyczne (pokazowe) na magnesach neodymowych, gdize w ciuchci był nadprzewodnik, no i to też nieźle zasuwało (no ale był nadprzewodnik).
Pól takiego magnesu trzyma mi furtkę na podwórku, żeby wiatr jej nie przesunął.
Próbowałem kiedyś połaczyć 2 magnesy tymi samymi biegunami => nie dało się, tak silne pole.
Tak wiec tyle wiem z własnych doświadczeń.
Tak wieć wcale mnie to nie dziwi że silniczek sie kręci. choć metalowa tarcza mnie odstrasza, że jej magnes nei przyciąga, lepeij jakby była z PCV.
no i prędkosć też jest dziwnie duża.
Niepamietam ale koszt takiego magnse jest poniżej 1zł.
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt: