Eksport obrazka z pdf-a

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Eksport obrazka z pdf-a

Post autor: olo16 » 01 mar 2008, 20:14

Jak wyeksportować obrazek z pdf-a?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 01 mar 2008, 21:35

Print screen, obróbka w jakimś programie graficznym i zapis do np jpg

Awatar użytkownika
thereminator
-

Post autor: thereminator » 01 mar 2008, 22:20

Jeśli plik nie jest zabezpieczony przed kopiowaniem, to w Acrobacie (a przynajmniej w wersjach 4-6) jest opcja zaznaczania i kopiowania do schowka tekstu (ikonka z literą T w menu u góry) lub obrazu (ikona na prawo od tej z T) do schowka. Najprościej użyć skrótu klawiszowego - nacisnąć G i zaznaczyć oknem fragment do skopiowania, a potem wkleić ze schowka do dowolnego programu graficznego (choćby i MS Painta). Oczywiscie jak wcześniej wspomniałem da sie to zrobić tylko z pdfami z niezablokowanym kopiowaniem. Inaczej pozostaje opisany przez poprzednika sposób z PrintScreenem.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 01 mar 2008, 23:22

Dodam tylko, ze jak chcesz dobrą jakość to powiększ sobie obrazek na cały ekran i dopiero kopiuj. Będziesz miał lepszą rozdzielczość.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 02 mar 2008, 9:12

Jest problem. Obrazek to płytka drukowana, którą chcę zmodyfikować, więc MUSZĄ być proporcje 1:1 i jakość oryginału. Czytałem gdzieś, że Adobe dało dwa adresy e-mailowe, pod które treba wysłać PDF-a, a w odpowiedzi przychodzi odpowiednik w postaci tekstu lub HTML-a (w zależności od adresu), tylko zapomiałem, jakie to były adresy.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 02 mar 2008, 10:21

Spróbuj skorzystać z Foxit PDF Editor. Ewentualnie możesz możesz plik PDF zaimportować do programu Corel Draw. Starsze wersje Corela jak np. 9 mogą nie wczytać PDFów nowszych niż wersja 3-4. Dlatego w miarę możliwości Corel Draw powinien być jak najnowszy 12-13. Jest też program Adobe Ilustrator (ten sam producent co Acrobat Reader), który też powinien zaimportować plik PDF. Pozostaje też pełna wersja programu Acrobat Reader do tworzenia i edycji PDFów. Wszystkie tu opisane komercyjne programy mają wadę - cena. Choć w jednorazowym przypadku demo powinno wystarczyć. Oczywiście mówimy tu o pliku PDF bez hasła. W przeciwnym wypadku najprościej pozostaje wykonać zrzut ekranu, który nawet w przypadku płytki drukowanej da się odpowiednio dopasować. Może lepiej jednak skorzystać z tego sposobu ?

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 02 mar 2008, 20:01

Dobra:
1. Przypadek raczej nie jednorazowy.
2. Komercyjne programy odpadają.
3. Pdf z elportalu, więc raczej bez hasła.
4. Print Sceena już kiedyś próbowałem, gdyby efekt był dobry, to ten temat by nie istniał.
Spróbuję tego Foxita.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 02 mar 2008, 20:17

Możesz jeszcze spróbować wydrukować tego PDFa z przeglądarki Acrobat Reader za pomocą wirtualnej drukarki - PDF Creator (PL) Program ten posiada możliwości druku do kilku popularnych plików graficznych, pliku PDF oraz plików PS i EPS - pliki postscriptowe. Nie wiem jak będzie ze skalą szczególnie w przypadku plików typowo graficznych, np. BMP. W przypadku plików postscriptowych można je dość łatwo zaimportować np. do Corel Draw lub Adobe Ilustrator lub innych programów graficznych z obsługą postscriptu i dokonać stosownych modyfikacji.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 03 mar 2008, 10:38

KrzysiekK pisze:Corel Draw lub Adobe Ilustrator
Chyba muszę się powtówzyć:
2. Komercyjne programy odpadają.

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 03 mar 2008, 17:03

KrzysiekK pisze:Nie wiem jak będzie ze skalą szczególnie w przypadku plików typowo graficznych, np. BMP. W przypadku plików postscriptowych można je dość łatwo zaimportować np. do Corel Draw lub Adobe Ilustrator lub innych programów graficznych z obsługą postscriptu i dokonać stosownych modyfikacji.
W ustawieniach PDF Creatora można zmienić rozdzielczość dpi dla każdego formatu graficznego. W ten sposób ustalamy wielkość obrazka nie tracąc na jakości.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 04 mar 2008, 18:08

Dzięki, KrzysiekK. Udało się tym PDF Creator-em.

ODPOWIEDZ