3'rd post (dziwne komunikaty programów i syst. operacyjnych)

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

3'rd post (dziwne komunikaty programów i syst. operacyjnych)

Post autor: KrzysiekK » 03 sty 2008, 14:08

W nawiązaniu do tych dwóch tematów ( temat pierwszy oraz temat drugi ) założyłem ten temat jako temat trzeci. Mianowicie od czasu do czasu się zdarza, że nasz nieomylny komputer się wyłoży i zarówno jego system operacyjny jak również programy generują dziwne komunikaty. Dlatego postanowiłem utworzyć temat zawierający galerię takich komunikatów. W sumie chodzi o to aby kiedy komputer wyświetli nam "inteligentny komunikat" zrobić zrzut ekranu i po odpowiedniej obróbce graficznej (przeskalowanie do mniejszej rozdzielczości lub wycięcie samego komunikatu z zrzutu ekranu) zamieścić ten zrzut ekranu w tym temacie. Najprostszym sposobem wykonania zrzutu ekranu jest naciśnięcie klawisza Print Screen, a potem wklejenie zawartości schowka do programu graficznego np. Gimp'a, a następnie jego przeskalowanie lub przycięcie do odpowiedniej (małej wielkości i rozdzielczości). Są także odpowiednie programy do robienia zrzutów ekranu. Oczywiście są także programy i sposoby na sztuczne generowanie takich komunikatów, informacji, itp. Dlatego warto przy swoim obrazku zaznaczyć czy jest to komunikat pochodzenia naturalnego czy też wygenerowany w sposób sztuczny. Oczywiście bardziej cenne będą komunikaty pochodzenia naturalnego, niż te sztucznie generowane. Dobrze było by zaproponować odpowiedni tytuł dla swojego obrazka. Od pewnego czasu w swojej kolekcji mam trochę takich zrzutów ekranu. Jeśli będzie zainteresowanie tym tematem to zrzuty te będę tu sukcesywnie zamieszczał.

Na dobry początek pierwszy obrazek. Nazwę go "Inteligentny translator". Tłumaczenie translatora powstało w sposób "naturalny" przy próbie przetłumaczenia pewnego zwrotu z języka angielskiego co widać poniżej.
Załączniki
Humor14.jpg
"Inteligentny translator"

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 03 sty 2008, 14:42

To ja załączę swoje 2 grosze.
Grosz pierwszy - kiedyś miałem drukarkę lexmark'a... Po którejś instalacji sterowników zostałem uraczony takim komunikatem.
Grosz drugi - taki komunikat generował kiedyś, bodajże ALLPlayer - poprawcie mnie jeśli się mylę.
Załączniki
cos_tam.gif
Grosz drugi - poważne podejście do kodeków firmy M$
(9.79 KiB) Pobrany 7796 razy
Lex.gif
Grosz pierwszy - zadziwiająca mnogość wykrytych drukarek.
(15.06 KiB) Pobrany 356 razy

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 03 sty 2008, 14:46

:mrgreen: Ciekawy pomysł tematu :) dorzucam swoje narazie mam to. obydwa zrzuty oczywiście na tym samym komputerze. w tym samym czasie :mrgreen:
Załączniki
02.JPG
"Zadziwiająca możliwość przyśpieszenia"
01.JPG
"Nie martw się. Może być lepiej"
01.JPG (12.24 KiB) Przejrzano 9002 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 03 sty 2008, 15:32

Kolejny obrazek, to zrzut ekranu podczas instalacji oryginalnej wersji programu WinDVD 1.xx. Jest to okno przedstawiające umowę licencyjną użytkownika. Odmienny wygląd tego okna spowodowany jest zainstalowaniem nakładki Window Blinds 3.xx, służącej do zmiany wyglądu okien Windows'a. Jednak bez tej nakładki efekt jest taki sam - krzaczki zamiast tekstu. Prawdopodobnie jest to spowodowane inną stroną kodową tekstu umowy licencyjnej oraz to iż instalator Win DVD został przygotowany w innej wersji językowej, (np. cyrylica, itp.) Po zainstalowaniu Win DVD jego menu było poprawnie wyświetlane po angielsku. Mam wszystkie obrazki z całego etapu instalacji tej wersji Win DVD. Obrazek ten zatytułował bym: "Przeczytaj licencję i wszystko będzie jasne".
Załączniki
Humor32.jpg
"Przeczytaj licencję i wszystko będzie jasne"

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 03 sty 2008, 19:03

:arrow: Koppel
Zgadza się! Taki komunikat generuje AllPlayer!! Nie wiem dlaczego pliki z rozszerzeniem *.DAT były interpretowane jako pliki programu AllPlayer. Przy próbie jego otwarcia naturalnie pojawiał się komunikat o którym mowa (drugi grosz).

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 03 sty 2008, 20:54

Cóż tu dużo pisać przy tym rysunku. Komunikat "naturalny" powstały w WinVista. Najlepszą jego nazwą będzie chyba: "Błąd który zakończył się sukcesem".

:arrow: gwozdex napisał:
Nie wiem dlaczego pliki z rozszerzeniem *.DAT były interpretowane jako pliki programu AllPlayer. Przy próbie jego otwarcia naturalnie pojawiał się komunikat o którym mowa (drugi grosz).
Spotyka się pliki filmowe z rozszerzeniem *.dat. Jeśli w AllPlayerze skojarzymy wszystkie pliki filmowe z tym odtwarzaczem (ma on taką opcję) to wtedy wszystkie pliki z tym rozszerzeniem będą domyślnie otwierane właśnie w AllPlayerze. Nawet jeśli nie będą to pliki z filmami, tylko pochodzące z innych programów, lecz mające rozszerzenie *.dat. Wówczas otrzymamy taki lub podobny komunikat o błędzie. Można wówczas usunąć skojarzenie plików *.dat z AllPlayerem i ustawić je z innym potrzebnym programem. Może się jednak wówczas zdarzyć odwrotna sytuacja, iż filmy będą otwierane w innym programie nieprzeznaczonym do ich odtwarzania i znów będzie jakiś komunikat o błędzie (do zamieszczenia tutaj).
Załączniki
Humor_xxx2.jpg
Błąd który zakończył się sukcesem.
Humor_xxx2.jpg (17.06 KiB) Przejrzano 8942 razy

mathieiov
Moderator
Posty: 833
Rejestracja: 31 lip 2005, 9:04
Lokalizacja: --

Post autor: mathieiov » 03 sty 2008, 21:09

Windows Movie Maker, błąd przy importowaniu plików video, czyli kiedy jest zbyt dobrze żeby mogło działać. W końcu co za dużo, to niezdrowo.

(zabezpieczenia na szkolnych komputerach - zdjęcie z telefonu)

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 03 sty 2008, 21:20

Jak wruciłem przypadkowy ".DAT" do AllPlayera, to mi wywaliło coś takiego:
(inny wygląd okna - inna kompozycja windowsa)
Załączniki
allplayer.gif
(10.88 KiB) Pobrany 7720 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 03 sty 2008, 21:22

Ten efekt powstał w sposób sztuczny. Nazwę go "Stereofoniczny Panel sterowania". Mianowicie ikonki widoczne w Panelu sterowania mają rozszerzenie *.cpl. Wystarczyło więc za pomocą wyszukiwania plików MS Windows znaleźć wszystkie pliki z tym rozszerzeniem. Potem skopiowałem je w inną lokalizację i za pomocą narzędzia do masowej zmiany nazw plików (wbudowanym w Total Commander) plikom tym zmieniłem nazwy na coś w stylu _00.cpl, _01.cpl, itd., po to aby łatwiej można je było potem znaleźć i usunąć. Poza tym dwa identyczne pliki nie mogą być obok siebie w tym samym katalogu, stąd taka łatwa do odnalezienia nazwa. Potem pliki te skopiowałem do katalogu C:\Windows\System32\ (ich pierwotna lokalizacja). Efekt można zobaczyć poniżej. Praktycznie każda ikonka jest zdublowana, jedynie kilka z nich się oparło temu zabiegowi. Pliki można powielić tak, aby było więcej kopii tej samej ikonki. Dobry pomysł na Prima Aprilis - powinno zaskoczyć każdego.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 sty 2008, 23:22 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 03 sty 2008, 21:59

100% mój program. Twozy na ekranie niewidzialną "szybę", a z resztą sami się przekonajcie. Jak z tego wyjść? alt+ctrl+del. LINK Czekam na komentarze.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 03 sty 2008, 22:11

Nie wiem czy sprawdzimy tą szybę. U mnie przy dekompresji otrzymuję pytanie o hasło do archiwum.
Póki co dwa optymistyczne rysunki ukazujące komunikaty powstałe podczas aktualizacji BIOSu płyty głównej. Co najciekawsze płyta po tej aktualizacji działa.
Załączniki
Humor19.jpg
Optymistyczny komunikat przy aktualizacji BIOSu - 1.
Humor19.jpg (9.23 KiB) Przejrzano 8895 razy
Humor20.jpg
Optymistyczny komunikat przy aktualizacji BIOSu - 2.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2008, 21:32 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 04 sty 2008, 19:24

No tak! Hasło! Archiwizator koniecznie się domagał, więc wpisałem "x", i miałem to napisać, ale się zagapiłem :oops: . Sorki.

[ Dodano: 2008-01-04, 19:49 ]
Znalazłem też symulator bluescreena: LINK

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Posty: 474
Rejestracja: 26 cze 2006, 17:35
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 04 sty 2008, 19:54

http://pl.youtube.com/watch?v=qwDshsILR1k - wideo mej własnej roboty
Spróbuj ładować plik tekstowy w Ivonie 1.0, rozmyśl się i... co?! No error occured! BUHAHAHA!! :lol: :lol: :lol: :lol:
PS: Mój nick na youtubie to RicoElectrico, ale nick Brzozza93 nie mógł potwierdzić maila - wtedy nie można uploadować.

Mam coś jeszcze na extra kompowe kawały w szkole!!
Zapisz

Kod: Zaznacz cały

@echo off
:s
start %0
goto s
jako plik z rozszerzeniem BAT. Jest to tzw. fork bomba - skrypt odpala sam siebie - daje to duuużookienek DOS-u. Strasznie trudno jest to wyłączyć. Podłożyłem to na kompie w szkole na pulpit jako Excel, Word i Powerpoint. parę później facetka wściekła i kazała mi to skasować gdyż ktoś miał pisać sprawdzian i nagle zawiecha :twisted: (Sama usunąć nie potrafi?? :shock: )

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 04 sty 2008, 20:56

Kolejny mój program. Też potrafi "umilić" życie, lecz tym razem dźwiękami. Też nie tak prosto to wyłączyć. Hasło do zipa to znów "x".
Załączniki
alarm.zip
(168.59 KiB) Pobrany 551 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 04 sty 2008, 21:15

A może by tak jakiejś koleżance w szkole podmienić systemowy kalkulator na taki jak na poniższym zrzucie ekranu. Kalkulator zmodyfikowałem programem do modyfikacji zasobów plików *.exe, *.dll, itp. ResHacker.
Załączniki
Humor15.jpg
Kalkulator dla blondynki.
Humor15.jpg (24.99 KiB) Przejrzano 8488 razy

ODPOWIEDZ