Nauka

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
kacperek
-

Nauka

Post autor: kacperek » 07 lis 2007, 19:36

Właśnie dotarła do mnie książka "Sztuka Elektroniki". Trzymajcie kciuki. Ciekawe czy uda mi się ją zrozumieć.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 07 lis 2007, 20:01

Książka dobra, aczkolwiek niełatwa. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia z elektroniki. Jest dosyć obszerna, nie da się jej po prostu ot tak sobie przeczytać. Powodzenia :!:

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 08 lis 2007, 19:42

Studiuje elektronikę. Na jakiś tam przedmiot polecono nam książki, wśród nich była "Sztuka elektroniki".

Wszystkie inne książki prócz wspomnianego bohatera nie nadają się do jakiej kolwiek analizy układów elektronicznych, ale w taki sposób by przydało się to praktykowi.

Reszta tych książek posiada bardzo mocno rozbudowany aparat matematyczny, wgłębia się jak tylko może w struktury wewnętrzne przyrządów i w minimalnym stopniu pomaga w realizacji jakichkolwiek zagadnień projektowych.

Natomiast w Sztuce jest to co potrzeba by coś zrozumieć, coś później samemu zrobić i zapamiętać to na stałe. Matematyka ogranicza się do niezbędnego minimum.

Ogólnie jestem w okolicach 25% pierwszego tomu ale mam nadzieje, że dalej bedzie tak jak teraz, czyli oki.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 08 lis 2007, 20:24

Zenerek pisze:nie da się jej po prostu ot tak sobie przeczytać.
Ja przeczytałem pierwszy tom "ot tak" od deski do deski :D. Z drugim gorzej, bo nie chciało mi się wgłębiać w cyfrówkę. Książka fajna, ale jak dla mnie to jednak za mało przykładów obliczeniowych, wzorów itp. ale dla osób nie lubiących matematyki to jest chyba jedyna taka książka, która omija matematykę, a jednocześnie jest na bardzo dobrym poziomie.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 09 lis 2007, 13:44

No książka godna uwagi .Dobrze książkę czytając wykonywać układy tranzystorowe oraz ze wzm.operacyjnymi.Wadą w książce jest pominięci kwestii fizyki półprzewodników.Mógłby być chociaż rozdział mały na końcu książki napisany językiem jak cała książka.Wydaje mi sie ze ksiązka Ukł.Półprzewodnikowe Ulrich'a Tietze jest książką podobną choc własnie ze wzorami i matematyką wyższą , choc jej posiadaczem nie jestem.

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 10 lis 2007, 0:51

Gutek pisze:Wadą w książce jest pominięci kwestii fizyki półprzewodników.
Gdyby takowy dział pojawił się, trzeba by bylo wydać 3 tom.

A tak prywatnie mówiąc jak do książki, którą czytam jest wprowadzana jeszcze kwestia fizyki ciała stałego, to raczej nie służy mi to dobrz i wprowadza mnie w niezły galimatias.

Jak będę chciał poznać szczegółową budowę jakiegoś półprzewodnika to sięgnę choćby po "Przyrządy półprzewodnikowe" Marciniaka, w której to, aż za nadto jest wyjaśniona fizyka półprzewodników.

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 10 lis 2007, 11:15

Cóż, Horowitz&Hill to jedyna książka, której cała treść jest elektronikowi potrzebna. Dodanie części o fizyce półprzewodników znacznie by tę sytuacje zmieniło :) Ja osobiście uważam, że cały ten mętlik z pasmową teorią nie jest warty, by tracić na niego pół roku studiów. (pisze licealista).
W H&H jest wbrew pozorom też sporo liczenia. Tylko to nie jest podręcznik do matematyki - trzeba sobie policzyć samemu, wskazówki w książce są.

kacperek
-

Post autor: kacperek » 10 lis 2007, 13:58

MiW mam nadzieję, że jeszcze coś pamiętam ze studiów. W sumie to kończyłem automatykę na wydziale elektrycznym.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 10 lis 2007, 20:43

Nie ma lepszej książki, i znam wiele osób które też tak twierdzą. Wcale nie jest trudna, wystarczy chciec sie nauczyc elektroniki i czytając Sztukę, sukces gwarantowany!

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 10 lis 2007, 23:44

Chodzi mi o to żeby Ci Autorzy przybliżyli nam łatwo zjawiska zachodzące w półprzewodniku bo w innych ksiązkach podają wzory bez lub z mało zrozumiałym wyjaśnieniem.A oni mogli by to zrobić.No ale nie zrobili.Gdyby każdy znas znał modele tranzystorów odpowiednie podstawy fizyki np.Krzemu to by sie nie pytał czemu zakresie w.cz ten układ zachowuje sie tak a tak.
:D Pozdro

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 11 lis 2007, 17:21

Ale fizyczna interpretacja półtprzewodnika nie jest prosta i nie obejdzie sie bez wzorków i charakterystyk. Wydaje mi się, że celowo autorzy pominęli tę część, gdyż uważam, że praktykowi nie jest ona potrzebna w takim stopniu jak jest zawsze pokazywana.

Owszem, że należy wiedzieć co to jest półprzewodnik, złącze. O ruchu elektronów, poziomach energetycznych ect.

kacperek
-

Post autor: kacperek » 21 lis 2007, 23:36

Mam nadzieję, że pozwolicie się pomęczyć jak czegoś nie będę rozumiał z książki.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 22 lis 2007, 0:08

Pewno.Ale zanim spytasz przeczytaj dwa razy to czego nie kumasz :D i prześpij się z tym :).

ODPOWIEDZ