Kluby elektroników

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
MacBi
Użytkownik

Kluby elektroników

Post autor: MacBi » 02 maja 2007, 5:39

Witam,
Parę numerów temu w EdW był rozpoczęty temat klubów elektroników (szkolnych, prywatnyh, itp) - co o takich klubach sądzicie, czy nie warto by tworzyć takie kluby?

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 02 maja 2007, 7:30

Witam.
Oczywiście, że wartoby, ale po pierwsze to chyba trzeba sobie samemu przemyśleć, a po drugie, to ilu będziesz miał członków :?: Bo w mojej okolicy by się nikt nie znalazł.
Pozdrawiam
Szymon.

MacBi
Użytkownik

Post autor: MacBi » 02 maja 2007, 7:41

Nie chodzi o wielką ilość członków - myślę, że 3-4 lub więcej przy działaniu długofalowym, ale o to by było z kim podyskutować na interesujące tematy, wymienić doświadczenia, wspierać się wzajemnie podczas konstruowania różnego typu układów, urzadzeń, itp.
Przecież "spotkania klubowe" nie musząodbywać się w jakiejś super wyposażonej pracowni, a na przykład na działce przy tak modnym ostatnio grilu.

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 02 maja 2007, 10:35

O klubach elektroników jeszcze nie słyszałem, ale są przeież kluby krótkofalarskie. Też elektronika, ale duży nacisk na technikę radiową. Nie wiem jak jest ogólnie, ale klub krótkofalarski, do którego chodziłem ma kilku stałych członków, a co roku pojawia się kilku(nastu) nowych uczestników, z czego wielu się wykrusza i tylko niektórzy potrafią wytrwać do końca, zdobyć licencję, 6 z techniki, a na przyszły rok już się nie pojawiają. Dużo z elektroniki się tam nie nauczyłem, ale dość dobrze zaznajomiłem się z wiedzą o krótkofalarstwie. Od biedy, nie mając w pobliży żadnego elektronika można się tam zapisać.

Ale nie o tym chciałem napisać :mrgreen:
MacBi pisze:Przecież "spotkania klubowe" nie musząodbywać się w jakiejś super wyposażonej pracowni, a na przykład na działce przy tak modnym ostatnio grilu
Ale trochę traciłoby to sens. Bo jakby tu polutować, potestować, kombinować, nie mająć do dyspozycji nawet lutownicy? Równie dobrze możnaby spotykać się 'na piwku' w barze i po prostu gadać. Po co więc używać nazwy 'klub'?

Znowu do tego wróce - i tu faniej mają krótkofalowcy. Siedzą w domu, gadają godzinami, a jeszcze ich kilkanaście osób posłucha i wyciągnie z tego wnioski. :mrgreen:

Idea klubu dobra, ale trudno by go było zrealizować w praktyce. Oczywiście istnieje możliwość spotykania się w domu na zmianę u jakiegoś członka, tylko w końcu głośne dyskusje potęgowane przez woń kalafonii mógłby być dla domowników nie do wytrzymania.

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Gall Anonim
-
Kontakt:

Klub elektronika ? hmm

Post autor: Gall Anonim » 02 maja 2007, 11:51

Pomysł jest jak najbardziej trafny, gorzej z realizacją....
Nie wiem jak u was, ale u mnie w okolicy jest tylko jeden koleś, co chodzi do elektronika( nawet go nie znam), więc troszkę trudno było by utworzyć klub, nawet mały :neutral:
Dziś panuje przekonanie że elektronika to czarna magia(dobrze że nie palą za to na stosie)
i tylko ktoś z "ikrą" może się tym zająć. A co powiecie na wirtułalny klub ? Przecież nie powiedziane jest, że trzeba się spotkać, aby pogadać :razz:

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Re: Klub elektronika ? hmm

Post autor: TeslaBuilder » 02 maja 2007, 12:04

Gall Anonim pisze:A co powiecie na wirtułalny klub ? Przecież nie powiedziane jest, że trzeba się spotkać, aby pogadać :razz:
Ten temat już był i zbyt pozytywnych emocji nie wzbudził. Lepiej, żeby poprostu więcej osób wchodziło na ElCafe.
Pozdrawiam
Szymon.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 02 maja 2007, 15:20

A czy nie uważacie że forum jest właśnie takim wirtualnym kulbem? :razz:
Jeśli nie... to czego oczekujecie od takiego klubu bo wydaje mi sie że chodzi o to żeby wymienic się doswiadczeniami, do czego chyba stworzono fora elektroniczne...

Awatar użytkownika
Gall Anonim
-
Kontakt:

Post autor: Gall Anonim » 02 maja 2007, 18:06

Z tego co wiem, epuls kilka krotnie zorganizował takie spotkanie użytkowników portalu, dlaczego edw nie mogło by zorganizować czegoś takiego ? Przecież czytelników jest ogrom :P
Koszty wcale nie musza być wysokie, wystarczy wygospodarować troche miejsca, a napewno ktoś przyjedzie. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę :roll:
A czy nie uważacie że forum jest właśnie takim wirtualnym kulbem?
Jak najbardziej, ale zauważyłem że poczatkujący wchodzą tylko raz, jak coś potrzebują, nawet jak otrzymają odpowiedz już potem nie zaglądają(należy to zmienić !).

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 02 maja 2007, 18:17

Gall Anonim pisze:Z tego co wiem, epuls kilka krotnie zorganizował takie spotkanie użytkowników portalu, dlaczego edw nie mogło by zorganizować czegoś takiego ? Przecież czytelników jest ogrom
Koszty wcale nie musza być wysokie, wystarczy wygospodarować troche miejsca, a napewno ktoś przyjedzie. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę
Ale jeśli już to najlepiej za 2 lata :mrgreen: Tak żeby dać ludziom jak najwiecej czasu żeby mogli sobie zaplanowąc że pojadą bo jak teraz powiesz że na tych wakacjach jest takie spotkanie to mało kto przyjedzie... Ludzie mają inne plany, ale pozatym ten temat chyba dotyczy klubów a nie spotkan organizowanych przez EdW...

Awatar użytkownika
Gall Anonim
-
Kontakt:

Post autor: Gall Anonim » 02 maja 2007, 18:28

Być może źle się wyraziłem, ale ogólna idea wydaje się trafna. Zastanów się i napisz ilu z twojej okolicy interesuje się elektroniką choćby w małym stopniu. Do utworzenia klubu z prawdziwego zdarzenia potrzeba kilku ludków, szkoda że elektronika to tak mało znane hobby :neutral:

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 02 maja 2007, 19:45

To że elektronika jest mało znanym hobby, wcale nie jest wadą :!:
Elektronika jest specyficznym hobby wymagającym wbrew pozorom wiele pracy i pewnie poświęceń. Każde takie hobby jest elitarne mimo że dostępne jest dla wszystkich. Tak samo jest z np. modelarstwem, choć to hobby faktycznie pochłania chyba więcej finansów.
Gdyby nagle wszyscy zaczęli interesować się elektroniką, to ta pasja straciłaby swój urok.

Życzę wszystkim powodzenia i wytrwałości w tym hobby :wink:

Muszę przyznać, że gdybym miał kumpla, który również pasjonuje się elektroniką byłoby łatwiej. Czasami zdanie jednego człowieka wyjaśnia więcej niż rozdział z najlepszej książki. Samemu faktycznie jest ciężko i się nie chce.

Podoba mi się pomysł zjazdu "forumiaków" i czytelników EdW. Moglibyśmy spotkać się z naszym góru Piotrem Góreckim oraz podzielić się ze sobą swoimi doświadczeniami.
To tyle z mojej strony. :grin:

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 02 maja 2007, 20:45

Zenerek pisze:To że elektronika jest mało znanym hobby, wcale nie jest wadą
Elektronika jest specyficznym hobby wymagającym wbrew pozorom wiele pracy i pewnie poświęceń. Każde takie hobby jest elitarne mimo że dostępne jest dla wszystkich. Tak samo jest z np. modelarstwem, choć to hobby faktycznie pochłania chyba więcej finansów.
Gdyby nagle wszyscy zaczęli interesować się elektroniką, to ta pasja straciłaby swój urok.
Zenerek, w pełni zgadzam się z Twoją wypowiedzią :!: Myślę dokładnie tak samo.
Zenerek pisze: Moglibyśmy spotkać się z naszym góru Piotrem Góreckim oraz podzielić się ze sobą swoimi doświadczeniami.
Istotnie, pomysł przedni, ale, niestety, trudno byłoby to zrealizować w praktyce. Nawet, gdyby spotkanie odbyło się w "geometrycznym środku" kraju, to i tak byłyby pewne komplikacje :cry:

todevor
-

Post autor: todevor » 02 maja 2007, 20:45

Ten temat już był i zbyt pozytywnych emocji nie wzbudził. Lepiej, żeby poprostu więcej osób wchodziło na ElCafe.
Pozdrawiam
Szymon.
dokładnie. Zapraszam na Elcafe juz troche czasu tam przebywam, ale jak narazie kanał świeci pustkami :( więc gorąco zachęcam!!

Awatar użytkownika
Gall Anonim
-
Kontakt:

Post autor: Gall Anonim » 03 maja 2007, 14:29

todevor pisze:Zapraszam na Elcafe juz troche czasu tam przebywam, ale jak narazie kanał świeci pustkami :( więc gorąco zachęcam!!
Przyłączam się do ciebie, naprawdę nie wiem dlaczego nikt tam nie siedzi, przychodzą, widzą że nikogo nie ma i wychodzą :sad:
Piszemy tu o klubach, a czat świeci pustkami. Naprawdę warto wejść i pogadać nawet jak są dwie osoby na krzyż :razz:

ODPOWIEDZ