Pierwsza w Polsce szkoła Elektroników

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Pierwsza w Polsce szkoła Elektroników

Post autor: Kulpina » 05 kwie 2007, 20:26

Mianowicie ostatnio narodził mi się w głowie pewien pomysł(za często mi sie to zdarza :mrgreen: ...). Pomysł wygląda mniej więcej tak:

Ów szkoła byłaby w 100% wirtualna, czyli czat lub skype. Powiedzmy po południu o umówionej godzinie do czatu dołączałi by się uczniowie (początkujący elektronicy) i nauczyciel(bardziej zaawansowany elektronik). Może ktoś powie że od tego jest elcafe. No niby jest i tam mogłyby być prowadzone lekcje. Kwestia żeby ktoś podjął się pracy nauczyciela przygotował jakiś temat lekcji itp. Czytanie artykułów nawet w tak świetnej gazecie jaką jest EdW nie zawsze wystarcza, zawsze rodzą się jakieś pytania itd... Szkoła pozwoliła by w dość szybkim czasie wyszkolić pewną ilość elektroników. Bardzo prosze żeby nie podchodzić od razu sceptycznie do tego pomysłu. Jak sie dokładnie przemyśli wszystkie możliwości jakie dawałaby taka szkoła, to pomysł wydaje się całkiem niegłupi.

Pozostaje jeszcze tylko kwestia nauczyciela, żeby zechciał przygotowywać lekcje...
No więc obliczenia wyglądają tak:
Jeśli uda się znaleźć 20 uczniów i każdy będzie płacił za lekcje 2zł, a lekcja będzie odbywała się raz w tygodniu otzrymujemy koszty dla każdego ucznia jakieś 8zł miesięcznie, natomiast nauczyciel zarabia: 2zł*20uczniów=40zł tygodniowo za przygotowanie lekcji i przeprowadzenie jej, czyli wychodzi jakieś 40zł za 2 godziny pracy Wydaje się ze niedużo, ale przy pensji kowalskiego mniej więcej 1000zł miesięcznie to ten kowalski zarabia mniej wiecej 40zł za cały dzień czyli jakieś 8h pracy no to różnice chyba widać. Co do odprowadzania podatku możliwe że przy 1 lekcji tygodniowo znajdziemy się w strefie wolnej od podatku (ok. 2700zł rocznie)

Decado666
-
Kontakt:

Post autor: Decado666 » 05 kwie 2007, 21:56

Pomysł jako tako jest spoko ale istnieje jeszcze jeden problem jak zmusisz osoby do płacenia?? Te co będą chciały płacic zapłacą a ci co nie no to...
Na jakiej podstawie chciałbyś zweryfikowac materiał i wiedze "nauczyciela"

Twój opis do ciebie pasuje :twisted: :mrgreen: (mam nadzieje że cie nie obraziłem)

Pozdrawiam Decado666

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 06 kwie 2007, 7:35

No myśle że 2 złote tygodniowo to dużo nie jest. A jeśli ktoś by nie zapłacił to nie dostawał by hasła do czatu i po sprawie. czyli elcafe tu odpada bo tam nie ma hasła... chyba żeby jakoś to zrobił. Co do poziomu wiedzy nauczyciela to chyba łatwo to stwierdzić. Mamy na elforum kilku użytkowników którzy by się do tego nadawali jeśli tylko zechcą... ale chyba każdy wie kto by sie nadawał bo poziom wiedzy można poznać z treści ich postów :mrgreen:
Decado666 pisze:Twój opis do ciebie pasuje (mam nadzieje że cie nie obraziłem)
Sam ustawiłem ten podpis wiec czemu miałbym sie obrazić?

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 06 kwie 2007, 8:25

Pomysł chybiony. Czat nie jest dobrym medium do prowadzenia takich zajęć. Szczerze powiedziawszy nie bardzo sobie wyobrażam to od strony technicznej i nie tylko.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 06 kwie 2007, 8:26

Ja nie mówie że to musi by czat... A wideo rozmowa w skype?

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 06 kwie 2007, 8:30

Proponowałbym po prostu strony z wykładami chronione hasłem ( i loginem), ale pomysł dobry. Za hasło by się płaciło np. na konto i przychodziłoby co tydzień nowe.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 06 kwie 2007, 11:44

A może lekcja nie na żywo tylko nagrywana i udostępniana za jakieś grosze ?!Filmiki np. takie jak na www.youtube.com gdzie goście pokazują swoje urządzonka z opisami Lekcja 45 min koleś na tablicy rysuje wzory opowiada tylko kto taki się znajdzie. Chetnych napewno nie zabraknie.

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 06 kwie 2007, 13:29

Mógłbym się zająć systemem logowania i odtwarzania filmów na stronie.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2007, 15:01 przez Michał17, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 kwie 2007, 9:14

No wiec widze że niektórzy chetnie by sie zajeli i im sie podoba. W takim razie prosze teraz o wypowiadanie się kto jest za, a kto przeciw.

P.S. Czy mógłbym prosic moderatora o dodanie ankiety do tematu? Podczas zakładania nie mogłem niewiem dlaczego jej dodać

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 07 kwie 2007, 11:55

Witam.
Ja bym chętnie skorzystał z takiego czegoś. Oczywiście nie jako wykładowca :razz:
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 07 kwie 2007, 13:01

A dlaczego nie za darmo? Myślisz, że nie będzie wolontariuszy???

I dopiero do jakichś "profesjonalniejszych" szkół opłaty.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 kwie 2007, 14:22

Noo obawiam sie że nie bedzie wolontariuszy. możemy zrobić kilka klas i odpowiedni nauczyciele będą płatni a ci którzy zechcą pracować za darmo bedą za darmo. A pozostale jeszcze forma przesyłania informacji czy przez czat czy jakoś inaczej??

Decado666
-
Kontakt:

Post autor: Decado666 » 07 kwie 2007, 16:06

Gutek pisze:A może lekcja nie na żywo tylko nagrywana i udostępniana za jakieś grosze ?!Filmiki np. takie jak na www.youtube.com gdzie goście pokazują swoje urządzonka z opisami Lekcja 45 min koleś na tablicy rysuje wzory opowiada tylko kto taki się znajdzie. Chetnych napewno nie zabraknie.
Uważam że taki system lekcji byłby najlepszy.
Pozdrawiam Decado666

Acha mogę zając sie wykładami o BASCOMIE dla AVRów ale niewiem kiedy bo teraz przygotowuje się do dwóch olimpiad na szczeblu wojewódzkim

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 kwie 2007, 16:20

No wiecie ale to jest tak troche jak artykuł. Myślałem o szkole żeby po wykladzie można było pytania zadawać i otrzymywać na nie od razu odpowiedzi

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 07 kwie 2007, 21:32

tj znajdź sobie elektronika na gg i zatrówaj mu życie :]

no przydałby się taki w sumie mi też :]

a właśnie! żadne czaty czy kanały, na gg też przecież można grupowo... w sumie to wcale nie musiałoby to być na zasadzie nauczyciel-klasa. można tak organizować jakieś "z chadzki" kolegów "po fachu". zebrać parę osób, umówić godzinę i gadać o czym tam kto chce - klubik mały. tyle że bez jakiegoś "przodownika" niewiele to da.

ODPOWIEDZ