napięcie elektryczne w NORWEGI
-
korfanty33
- Użytkownik
napięcie elektryczne w NORWEGI
Mam pytanie jak wygląda nap. el w Norwegi gdyż ;
znajomy ostatnio opowiadał iż są dwa przewody (gorące) fazowe + Ochrony
pytam z ciekawości , czy to oznacza że są dwie fazy po 130V AC i przesunięte względem siebie co daje 230V względem siebie {L1 ,L2}
w Polsce 230v AC {L1 ,N }
znajomy ostatnio opowiadał iż są dwa przewody (gorące) fazowe + Ochrony
pytam z ciekawości , czy to oznacza że są dwie fazy po 130V AC i przesunięte względem siebie co daje 230V względem siebie {L1 ,L2}
w Polsce 230v AC {L1 ,N }
Hmm, wedle →tej← strony jest to samo co u nas. Jeśli tak by było to musiało by być 115V między fazowe było by 230V co wydaje się być bez sensu.
-
korfanty33
- Użytkownik
może nie dzielenie przez 2 (elektrykom nie wypada)-timo66 pisze:.
Jeśli tak by było to musiało by być 115V między fazowe było by 230V co wydaje się być bez sensu.
lepiej przes sgrt(3) -
to już pisałem gdy zadawałem pytanie ,buliz pisze: Mają tak samo jak u nas. 230V 50Hz..
ja pytałem o pomiar względem PE, bo PEN raczej nie mają
- lub wskaźnikiem napięcia
Myślałem że w gniazdo w NORWEGI ma dwie FAZY po 130V , co daje 230V między przewodami
Trochę po googlowałem i znalazłem informacji o tym że w norwegi mają sieć typu IT
http://eng.npt.no/pt_internet/eng/equip ... rdist.html
I od cała tajemnica, w swoją drogą w mojej poprzedniej pracy u Japończyków w fabryce też stosowali sieć IT. A to z racji tego, że zwarcie do ziemi nie zatrzymuje innych maszyn.
I od cała tajemnica, w swoją drogą w mojej poprzedniej pracy u Japończyków w fabryce też stosowali sieć IT. A to z racji tego, że zwarcie do ziemi nie zatrzymuje innych maszyn.
-
korfanty33
- Użytkownik
Nie bylem tam , nie mierzylem - wiec jedynie gdybamWojtek pisze:A może kolega miał do czynienia w Norwegii z instalacją z transformatorem separacyjnym? Badając to próbnikiem z neonówka będzie miał wtedy dwie "fazy". A może u nich jest układ IT?
tylko z rozmowy wyszlo
Moja wina za malo slow uzywam .
korfanty33, ale to do ciebie nikt nie ma o to pretensji przecież
Też mnie to zaciekawiło, gdzieś właśnie doczytałem że Norwegia była swego czasu jedynym krajem w Europie z układem IT i miała przechodzić na TN ale czy tak dalej jest i czy to prawda to nie wiem, wiadomo jak jest z informacjami wrzucanymi do internetu.
-
korfanty33
- Użytkownik
w Polsce są silniki 230/400 v i młodzi elektrycy mylą te 230V {3-fazowe} bardzotimo66 pisze: .. jednak o co mi chodziło to trochę to 'nieekonomiczne' jeśli między fazowe miało by być w normalnym gniazdku i z tego samego miała by być pociągnięta "siła" .
.
A właśnie 230V jest napięciem znamionowym {3fazowym} uzwojenia - które w sieci napięcia IT się podepnie
błędu znajomego nawet nie przytoczę choć wtedy studiował (i na drugi dzień już się poprawił) i ............
a z tym 'nieekonomiczne' to nie wiem jak się zachować , ale wydaje mi się i tylko wydaje że się mylisz , nie będę się upierał bo musiał bym iść do piwnicy po książki choć nie wiem czy je jeszcze mam czy gdzieś na przeprowadzkach nie potraciłem .
Dla trafo to raczej lepiej jest w sieci IT inne obciążenie na uzwojeniach , i coś mi się widzi że mniejsze składowe zerowe prądu przy niesymetrycznych obciążeniach , a nie mówiąc o obciążeniach impulsowych tyrystorowych itp
Jony130
to fajnie info { mój angielski nie pozwolił }
- Załączniki
-
- norwegia.PNG (22.6 KiB) Przejrzano 26851 razy
Przeoczyłem twój post, nie wyrywałbym się z moją odpowiedzią, bo swoim postem ostatecznie dałeś odpowiedź pytającemu.Jony130 pisze:Trochę po googlowałem i znalazłem informacji o tym że w norwegi mają sieć typu IT
Ja dotarłem do jakiegoś polskiego opracowania na temat różnych systemów gdzie też było wspomniane o systemie IT w Norwegii i ich planach na zmianę tego systemu.
W tym opracowaniu co ja znalazłem wspominali, że w norwegi zastosowali sieć IT ze względu na skaliste podłoże a przez to problemy z uziomem. Ale dzięki zastosowaniu "ulepszaczy" http://www.erico.com/products/GEM.aspb . Będą stopniowo przechodzić na TN. Ale ile w tym prawdy to nie wiem.Wojtek pisze:Ja dotarłem do jakiegoś polskiego opracowania na temat różnych systemów gdzie też było wspomniane o systemie IT w Norwegii i ich planach na zmianę tego systemu.