STOP ACTA

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 29 sty 2012, 13:05

kayron, <brawo>

Ludzie po prostu nie znają wartości pieniądza, nie rozumieją że to tylko środek do osiągania innych środków lub celów, nic więcej, dla tego nie potrafią nimi obracać.
A od siebie dodam tylko to:
http://zapodaj.net/37e5a504d204.jpg.html

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 29 sty 2012, 13:23

matrix, idąc tym tropem to mogę powiedzieć że nie stać mnie na auto to pojdę zajumać... ludzie... nie wiem dokąd nas zaprowadzi ta rozmowa...
kayron, wartością pieniądza jest ilość czasu i pracy jaki poświęciłeś żeby go zarobić. ja ciężko pracuje sam na siebie i w porównaniu np do niektórych moich znajomych, którzy pracą nigdy nie śmierdzieli bo mają bogatych rodziców a są w moim wieku, każdą złotówkę oglądam zanim ja wydam.
joon, takich paradoksów nie było nawet w ZSRR ;)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 sty 2012, 13:38

haterkmp pisze:matrix, idąc tym tropem to mogę powiedzieć że nie stać mnie na auto to pojdę zajumać
Nie, nie, nie. Nie porównuj kradzieży samochodu powiedzmy za 10 czy 15tys tudzież niejednokrotnie za wiele, wiele więcej, do kradzieży systemu za kwotę 300zł.
Bo jeśli już jesteśmy przy kradzieży samochodu to żaden szanujący się normalny złodziej nie będzie kradł samochodu za 300zł.
haterkmp pisze:wartością pieniądza jest ilość czasu i pracy jaki poświęciłeś żeby go zarobić
Fakt, zgadzam się. Czym ciężej pracowałeś by zarobić hajs tym trudniej "Ci" go wydać od ręki.
haterkmp pisze:ja ciężko pracuje sam na siebie i w porównaniu np do niektórych moich znajomych, którzy pracą nigdy nie śmierdzieli bo mają bogatych rodziców a są w moim wieku, każdą złotówkę oglądam zanim ja wydam.
Jak ja pracowałem sam na siebie to win98 miałem legalny.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 29 sty 2012, 14:10

na najbardziej ostrych przykładach najlepiej się obrazuje... zmuszony jestem uczyć się filozofii i etyki teraz i powiem szczerze, że po przeczytaniu pewnej książki zmienił mi się tok myślenia i podejście do świata. kradzież lizaka i kradzież samochodu jest tym samym - kradzieżą. chyba tylko w Polsce jest tak, że jedna kradzież jest ok i pozwalamy na nią a druga jest be i karzemy złodzieja. albo jak ktoś ukradnie coś biednemu to zaraz jest ojej jaki biedny człowiek, mało ma a jeszcze go okradli ale jak okradamy microsoft czy adobe to spoko niema problemu bo to ogromne, bogate firmy i nic się nie stanie jak stracą jedną licencje czy tysiąć...

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 sty 2012, 14:21

Rzeczywiście kradzież to zawsze kradzież, ale spoglądając na kradzież 300zł renciście czy emerytowi który ma ma tej jałmużny powiedzmy 1000zł, a patrząc na kradzież 300zł mikrosoftowi który w każdej sekundzie zarabia masę kasy to komu wyrządzimy większą krzywdę?

Życie prawie zawsze polega na wybieraniu mniejszego zła.
A pomijając nasze kradzieże na złotówki. Co możemy powiedzieć o niejednym polityku który przewali miliony?

To prawo teraz będzie rozliczać jeszcze bardziej tych (nas) biednych na dole a niektórzy politycy dalej będą bezkarni kradnąc fortuny? Chyba coś tu nie halo?

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 29 sty 2012, 14:28

powiem tak - jeśli szybko nie dobierzemy sie do tyłków tych nierobów w rządzie to dalej będziemy sobie narzekać. poczytajcie o Islandii - tam była rewolucja! słyszeliście o tym w ogóle? czy jakiś cholerny tvn o tym mówił? to nie było dawno temu, to się działo obok nas i nikt w tej dziadowskiej, zakłamanej europie nie wspomniał o tym bo siębali że takie kraje jak nasz, czy grecja czy ktokolwiek inny zrobi to samo i moloch w postaci UE się zawali na pysk. ale moi drodzy to już niedługo nastąpi bo poziom rozczarowania i wku.... europejczyków dochodzi coraz szybciej do punktu krytycznego. jeszcze jak dzisiaj przeczytałem o narodowym banku na wyspach to mało mnie szlag nie trafił! bo teraz to My Obywatele płacimy za błedy i nadużycia naszych szanownych rządzących. i ACTA to kolejny sposób żeby na nas zarobić bo forsa za prawników, adwokatów, spraw sądowych itd będzie sięlała szerokim strumieniem do koryt rządów. poczytajcie o Islandii!

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 29 sty 2012, 16:34

haterkmp pisze:poczytajcie o Islandii - tam była rewolucja!
Nie ta wielkość kraju, nie ta kultura, nie ta mentalność. Dlaczego niektóre rzeczy możliwe są np w krajach skandynawskich a nie możliwe gdzie indziej? Idzie właśnie o mentalność. Islandczycy sprawnie napisali nową konstytucję, u nas miesiącami trwała by wojna czy w preambule odwoływać się do jakkolwiek pojętego boga czy nie (vide sprawa preambuły Traktatu Lizbońskiego), o innych kwestiach nawet nie wspominam. Wadą naszej (polskiej) mentalności jest dorabianie do wszystkiego ideologii.
haterkmp pisze:nikt w tej dziadowskiej, zakłamanej europie nie wspomniał o tym bo siębali że takie kraje jak nasz, czy grecja czy ktokolwiek inny zrobi to samo i moloch w postaci UE się zawali na pysk.
Rewolucja zjada własne dzieci.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 29 sty 2012, 16:53

Dobrze zrobiłem ze 7 lat temu wyjechałem. W Irlandii ludzie narzekają ale w porównaniu do Polski to raj jest.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 29 sty 2012, 16:54

no z mentalnością u nas ciężko... niestety... pozostaje tylko wierzyć w lepszą przyszłość.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 29 sty 2012, 17:07

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 sty 2012, 17:13

Wiecie co? Tak po tych naszych wywodach patrzę że rząd powinien zostać zmieniony na młodych ludzi. Ale gdzie tam jak do polityki wracają dziadkowie tacy jak pan Miller. Ludzie, to woła o pomstę do nieba.

Kiedyś Smoleń i Laskowik w kabarecie TEY dobrze gadali że:
"Ci za sterem się zmieniają tylko nam nikt zmiany nie daje."

Jak ktoś nie oglądał to warto.
http://www.youtube.com/watch?v=5Ye-h-0gCd0

Odnośnie powyższego. teraz najbezpieczniej będzie nie mieć internetu bo ktoś może mi wstawić jakiś link w komentarzu gdzieś na moim blogu i już mnie mają.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 17:18 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 29 sty 2012, 17:14

Zmierza to do upadku cywilizacji może kolejnej wojny aby świat się troszkę przerzedził, za dużo ludzi a za mało zdrowego rozsądku.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 29 sty 2012, 17:23

jeszcze jak chodziłem do szkoły to postanowiłem "wejść" troszeczkę w politykę jako że mój ojciec siętym trochę zajmował... powiem szczerze, że polityka na szczeblu bezpośredniej nazwijmy to władzy jest zamknięta dla ludzi o własnych poglądach, ideach... nie można mieć swojego zdania. ponadto nigdy wcześniej ani później nie spotkałem się z takim ogromem chamstwa, hipokryzji, kłamstwa i złodziejstwa. w naszym kraju droga do polityki tej rangi pokroju siedzenia na wiejskiej sprowadza się do znajomości, układów i włażenia w tyłek każdemu komu trzeba. jeśli dalej będzie to tak działać i nie będzie jednomandatowych okręgów wyborczych a cały kram będzie się opierać na tym kto komu, co i za ile to niestety nie będzie dobrze...

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 29 sty 2012, 17:31

To się robi poprostu chore. W takim razie każdy z nas może być kolejnym kozłem ofiarnym... .
Dlatego-stanowcze NIE dla ACTA.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 29 sty 2012, 17:33

Tzn. kolejna wojna, konkretnie z Iranem jest już zaplanowana, na wiosnę najpóźniej lato tego roku.
Problem jednak w tym że USA i jego sojusznicy na któreś wojnie w końcu się natną, i ja coś czuję że własnie Iran może być takim KUKU jakim był Wietnam dla USA.
Ogólnie USA stoi na coraz bardziej wątłych nogach, i jest kwestią czasu kiedy klęknie na kolana. Każda następna wojna jest 2-3x droższa od poprzedniej, i kiedyś budżet nie wyrobi.
Zresztą czym jest ACTA ? To próba ratowania na siłę niekreatywnej i nie przyszłościowej branży rozrywkowej w USA, która stanowi podstawę dochodów państwa. Ale to jest tylko droga w ślepą uliczkę, na końcu której jest wykopany grób dla Holiwood i jego kiczowatych produkcji.

ODPOWIEDZ