Folia do elastycznych obwodów drukowanych

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Folia do elastycznych obwodów drukowanych

Post autor: siekierzyński » 16 sty 2015, 9:35

Witam,

próbóję znaleźć w internecie gdzie można kupić taką folię, na której można zrobić elastycxne obwodu drukowane.
Czy taka folia ma swoją nazwę?
Gdzieś znalazłem laminat 0.5mm ale to jest za grube. Ja chcę ok. 0.3mm. Z tym że taki laminat mają tylko firmy, które robią już obwody na płytkach.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 16 sty 2015, 19:58

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 17 sty 2015, 6:04

Szukaj pod hasłem "pcb flex"

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 17 sty 2015, 21:40

Tam gdzie mi zaproponował joon wygląda ciekawie. Zamówię po kilka grubości na próbę i zobaczymy co z tego wyjdzie...

Pod hasłem "pcb flex" wychodzą mi gotowe obwody. W wolnej chwili będę musiał przysiąść do tego szukania.

Po 1 próbie wytrawiania papierem kredowym, 2 próbach termotransferem z folii czas na metodę fototransferu. Zobaczymy jaka będzie zabawa. Mam nadzieję, że mnie matka z domu nie wyrzuci.... :)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 17 sty 2015, 22:44

Żebyś tylko zbyt wiele nie oczekiwał od tego co ja podałem, troszkę elastyczne to jest ale raczej do ciągłego wyginania nie nadaje się. Co do metody foto- to tylko tak strasznie wygląda ;)

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 17 sty 2015, 22:57

Żebyś tylko zbyt wiele nie oczekiwał od tego co ja podałem, troszkę elastyczne to jest ale raczej do ciągłego wyginania nie nadaje się.
Mi chodzi, żeby grubością przypominała grubość taśmy z diodami led. Chce ukryć sterownik razem z taśmą LED w listwie alimuniwej z przezroczystą osłonką i po to mi ta cienka folia.

Nie mogę się tylko zdecydować czy warstwę światłoczułą zrobić Positiv 20 czy lepiej folią światłoczułą do laminatora. Tylko że nie mogę znaleźć takiej folii na allegro. Na Wolumenie raczej takich rzeczy nie będzie. Kupuję jutro diodę mocy UV.

Kreta mam, nawet kilka ;P

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 18 sty 2015, 5:26

To szukaj pod hasłami "kapton miedź" "pyralux kapton" np. na ebay dostaniesz a może popytaj też w firmach produkujących obwody?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 18 sty 2015, 14:36

siekierzyński pisze:Nie mogę się tylko zdecydować czy warstwę światłoczułą zrobić Positiv 20 czy lepiej folią światłoczułą do laminatora. Tylko że nie mogę znaleźć takiej folii na allegro. Na Wolumenie raczej takich rzeczy nie będzie. Kupuję jutro diodę mocy UV.
Odezwij się na pw, mam tego trochę mogę podesłać.
A zamiast diody led poszukaj lampy UV do naświetlania tipsów- nie trzeba nic kombinować w porównaniu z diodami które nie zawsze maja odpowiednią długość fali.

alek00
-
Kontakt:

Post autor: alek00 » 09 sty 2017, 12:47

Lampa UV będzie lepsza? A jest bezpieczna?

ODPOWIEDZ