Odzysk części.

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
elbober
Użytkownik

Odzysk części.

Post autor: elbober » 09 maja 2013, 15:05

Wiele sprzętu elektronicznego, który się "zużył" lub "nawalił" jest wyrzucanych lub przekazywana do właściwej utylizacji, mogłoby znaleźć "drugie" życie. Ale czy są osoby (głównie młodzież i początkujący elektronicy) które są zainteresowane odzyskiem części, podzespołów ? Wiadomo, to wiele starszych części i technologii, ale zamiast kupować nowe dla próbnych czy nie skomplikowanych układów warto wziąć od kogoś z rodziny, sąsiada taki sprzęt na rozbiórkę ? Ale czy są takie osoby zainteresowane odzyskiem ?
Przy okazji moja oferta: tv HELIOS własnego składania z 91' oddam za free (najlepiej z Poznania).

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 09 maja 2013, 18:52

Oczywiście że są!!! Takie stare urządzenia są kopalnią różnych elementów.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 10 maja 2013, 20:11

Ogólnie rzecz biorąc lubię rozkręcać i rozlutowywać co mi do rąk padnie. :mrgreen:
Oczywiście czasami można spotkać przy tym ciekawe części lub czasami coś wylutować, co wydaje się w sumie bezużyteczne, a po czasie odkrywa się, że to użyteczny element. U mnie żaden sprzęt nie idzie bezpośrednio na utylizację za nim ja do niego jeszcze nie zajrzę. A nuż się może jeszcze da naprawić.
Zastanawiam się czy to przypadkiem nie jest już zboczenie zawodowe. :roll:

klucz439
-

Post autor: klucz439 » 12 maja 2013, 12:33

Ja również należę do grona ludzi, którzy pozyskują od innych stary/zużyty/zepsuty sprzęt celem jego rozbiórki lub ewentualnej naprawy i "mania" go dla siebie.

PS. Fajne rzeczy można znaleźć w urządzeniach medycznych, a szczególnie tych starszych.

Jako przykład, płytki (płyty bo duże toto) widoczne na zdjęciu. Tutaj już po częściowej rozbiórce. Dostałem tego całe pudło. Pozyskane: 4 tuby różnych układów scalonych, torebka kondensatorów stałych, kilka radiatorów, ze 20 tranzystorów i inne elementy, a to wszystko porządnej jakości.
Jak widać, odzysk się opłaca :grin:
Załączniki
P5120289.jpg

ODPOWIEDZ