książka do matematyki

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
oneat
Użytkownik

książka do matematyki

Post autor: oneat » 22 paź 2010, 20:26

Doradzcie mi.
Kończe właśnie gimnazjum a już mam zamiar przygotowywać się do Olimpiady fizycznej.
I potrzebuje jakąś książke do matmy, która mi wytłumaczy zagadnienia od funkcji do całek, różniczek, pochodych tak bym mógł ich zręcznie używać a co najważniejsze rozumieć oraz fizyka żeby się przygotować z całego materiału.

Co mi polecacie ?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 22 paź 2010, 20:31

Z wiedzą po gimnazjum to cieżko będzie ci dojść do całek czy pochodnych ;)
Jeszcze cały materiał z LO przed tobą, który wryć porządnie na pamięć, jeśli faktycznie chcesz opanować, a nie tylko zdać sprawdziany i maturę ;)

Z matmy, to na poziomie LO, mogę polecić ci zbiorki Kłaczkow, Kurczab, Świda dla 1 (niebieska okładka) i 2 (czerwona okładka) klasy, ale tylko w starszej wersji (poziom podstawowy i rozszerzony), bo jak mówi mój nauczyciel te nowe (poziom podstawowy) to są dla przedszkola :mrgreen:

Z fizyki, książki Wybieram Fizykę (3 części) są fajne :) Słyszałem też o jakimś 5tomowym kursie, który jest podobno bardzo dobry, ale to koszt 200zł ;)

maxzwp
-

Post autor: maxzwp » 22 paź 2010, 21:40

Na wymienione zagadnienia to nieśmiertelna klasyka: "Analiza matematyczna" duetu: Krysicki i Włodarski.

Z fizyki polecić można: "Podstawy fizyki" Resnick i Halliday albo wykłady z fizyki Feynmana.

Ale nie wyobrażam sobie by można było swobodnie przejść przez te książki z wiedzą po gimnazjum :/

Awatar użytkownika
przemeksag
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: przemeksag » 22 paź 2010, 22:55

Dobrze że bierzesz się za OF już tak wcześniej bo pierwsze lata są poglądowe żeby zobaczyć co i jak. Z książek to tak jak mówili poprzednicy
Matma
Analiza cz.1 Krysicki Włodarski - nieśmiertelny podręcznik analizy.
Nie bój się pochodnej Ginter - dość łagodne wprowadzenie w rachunek różniczkowy zalatuje nawet popularnonaukowym tekstem.
Do matmy mogę polecić jeszcze nasz wydziałowy skrypt z repetytorium matematycznego
http://users.uj.edu.pl/~wronska/KursWyr ... skrypt.pdf
W skrypcie zebrane jest to co najważniejsze z programu rozszerzonego matematyki czyli to co umieć musisz a nawet od tego zacząć. I dopiero potem analiza i spółka.

Co do fizy to Halliday w 5 tomach + Feyman (lektura obowiązkowa jeżeli marzysz o finale). No i do tego masa książek i gazet popularnonaukowych, z gazet to polecę deltę i zadania z niej.
No i miłego zakuwania. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to służę radą.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 22 paź 2010, 23:17

Od siebie polecam ten skrypt przygotowujący na PŁ:

Obrazek

Krysicki jest przereklamowany.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 23 paź 2010, 9:49

Skoro przygotowujesz sie do olimpiady fizycznej to polecam Feynmana.
W czesci 1 wytlumaczone jest co to jest rozniczka i calka na przykladzie zastosowania w fizyce.

ODPOWIEDZ