Przysłowia mądrością informatyków

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
JohnyM
-

Post autor: JohnyM » 24 cze 2008, 18:33

Korzystam z Windowsa i z Linuxa, z doświadczenia wiem że oba systemy mają swoje wady i zalety, ale jest jedna podstawowa różnica która daje podstawe do nazywania windowsa winshitem

Windows jest tworzony tak żeby dał sie sprzedać, nie zawsze z myśla o realnych potrzebach odbiorcy :roll:

Linux jest tworzony przez ludzi i dla ludzi którzy potrzebują go do pracy tak by spełniał dobrze swoje zadania :cool:

a microsoft nie musi sie specjalnie starać bo ma dużą przewage na rynku, za to twórcy poszczególnych dystrybucji linuksa coraz fajniej rywalizują by wyróżnić swoją spośród innych
i w tym wszystkim chyba najlepiej wypada apple z Mac OSem, bo mimo że za kase to rzeczywiscie "dobrze robi" swoim klientom ;)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 24 cze 2008, 22:41

Kolejny pusty post...

P.S
w Twoim podpisie... pisze: timo66, prosze o usunięcie mojego nicka z Twojego podpisu, jest to irytujące gdyż niepotrzebnie rozprasza zwracając moją uwage podczas przeglądania forum, z góry dzięki :)
Taki z Ciebie dobry informatyk a dałeś złapać się na tag [you] ;)

JohnyM
-

Post autor: JohnyM » 24 cze 2008, 23:13

jak na Admina to Twój post jest dziiiwny :roll:
Nie dałem sie złapać na ten tag, zresztą wszystko wyjaśniłem w podpisie, i nie tylko mnie to irytuje, i nie tylko na tym forum.
Nigdzie nie napisałem że jestem "takim dobrym informatykiem" :razz: nie wiem po co taki docinek ...niezbyt często tu bywam, ale ze strony admina bym się tego nie spodziewał :roll:
ale skoro już lecimy w takiego offtopa to pisząc "Kolejny pusty post..." miałeś na myśli chyba swój? :wink: bo ja napisałem tylko prawde i niech wystąpi ten który się ze mną nie zgadza :twisted:

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 24 cze 2008, 23:15

Ale się rozofftopowało tutaj ku zdziwieniu autora :roll:

[ Dodano: 2008-06-25, 00:16 ]
End pisze:Taki z Ciebie dobry informatyk a dałeś złapać się na tag Luminofor ;)
P.S. jaki tag? :D

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 24 cze 2008, 23:20

--> JohnyM

To co napisałeś tam powyżej mówi za siebie.. a to co ja napisałem - nie napisałem tego złośliwie, no może trochę... Nie mam zamiaru nic Ci udowadniać ani do niczego przekonywać, ale Twój tok myślenia w tej materii jest dla mnie co najmniej błędny..
Daruj sobie wciskanie młodym ludziom swoich teorii...
To tyle z mojej strony.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2008, 23:21 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 cze 2008, 23:20

P.S

w Twoim podpisie... napisał/a:

timo66, prosze o usunięcie mojego nicka z Twojego podpisu, jest to irytujące gdyż niepotrzebnie rozprasza zwracając moją uwage podczas przeglądania forum, z góry dzięki :)
LoL, ale mnie to rozbawiło :D

Co do systemu to jakoś używałem kiedyś okienka najpierw 95, to jeszcze w szkole ,98 ,xp[ bo nie wiedzialem ze coś innego istnieje] , z czasem przesiadłem sie na ubuntu , i musze przyznać ze stwierdzenie
No widzisz mam młodsze rodzeństwo i tatę, który od kilkunastu lat pracuje na windowsie i z linuksem u niego kiepsko, ale uruchamiam ten systemik na maszynie wirtualnej.
jest "troche " chybione
poza innym "oknem" logowania i bardzo latwą instalacja czego kolwiek jest porównywalny z okienkiem :wink:

JohnyM
-

Post autor: JohnyM » 24 cze 2008, 23:32

Luminofor pisze: P.S. jaki tag? :D
tag [ y o u ] bez spacji :)

@End porozmawiajmy więc o tym. Ciekaw jestem dlaczego ten tok rozumowania jest dla Ciebie błędny?

@timo66 :mrgreen:

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 24 cze 2008, 23:33

Apropo przysłów, to dużo w nich prawdy, np w tym:
"Co dwie kopie to nie jedna"
albo
"Co wolno Adminowi, to nie Użytkownikowi"

Pozdrawiam cię [you] :D

[ Dodano: 2008-06-25, 00:37 ]
Luminofor das ist meine Meinung ... Und wie ist deine Meinung ???
Co to w ogóle oznacza? Jakoś nigdy nie byłem dobrym germanistą. :D

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 24 cze 2008, 23:38

End porozmawiajmy więc o tym. Ciekaw jestem dlaczego ten tok rozumowania jest dla Ciebie błędny?
Nie ma o czym... po Twojej wypowiedzi stwierdzam jednoznacznie, że jesteś typowo nastawiony na Linuxa, a produkty M$ są bardzo złe, bo bardzo drogie... mają luki w zabezpieczeniach itp.

Twój błąd tkwi w wypowiedzi:
Windows jest tworzony tak żeby dał sie sprzedać, nie zawsze z myśla o realnych potrzebach odbiorcy :roll:

Linux jest tworzony przez ludzi i dla ludzi którzy potrzebują go do pracy tak by spełniał dobrze swoje zadania :cool:
Dlatego myślę, że nie ma o czym mówić...
Jak już wspominałem nie mam zamiaru nikomu tłumaczyć i nawracać czy nawet przekonywać do swoich racji.
Każdy mózg posiada i korzysta z niego jak może...

Oczywiście nie dobieraj mnie źle.

[ Dodano: 2008-06-25, 00:53 ]
Może warto przeczytać:

http://www.opoka.org.pl/varia/internet/ ... &licznik=0

JohnyM
-

Post autor: JohnyM » 25 cze 2008, 0:09

To przykre że oceniasz mnie tak jednoznacznie po jednym poście.
JohnyM pisze:Korzystam z Windowsa i z Linuxa, z doświadczenia wiem że...
Nie jestem nastawiony na żaden system operacyjny :razz:
End pisze: Twój błąd tkwi w wypowiedzi:

W tej wypowiedzi zawarty jest powód dla którego Windows różni się od Linuksa, i tyle.

Nie chodziło mi o to żebyś mnie nawracał czy przekonywał, wolałbym raczej żebyś uzasadnił dlaczego się z tym nie zgadzasz, zamiast dyskredytować moje wypowiedzi.

[ Dodano: 2008-06-25, 01:17 ]
Luminofor pisze: [ Dodano: 2008-06-25, 00:37 ]
Luminofor das ist meine Meinung ... Und wie ist deine Meinung ???
Co to w ogóle oznacza? Jakoś nigdy nie byłem dobrym germanistą. :D
To jest moje zdanie ... A jaka jest Twoja opinia ???

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 25 cze 2008, 9:41

W tej wypowiedzi zawarty jest powód dla którego Windows różni się od Linuksa, i tyle.
I to właśnie dlatego nie ma o czym dyskutować.
Z tematu zrobił się wielki offtop, ale co tam... Pozwolić sobie można raz na jakiś czas, bo w końcu to jest HP ;)

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 25 cze 2008, 14:54

Jako ciekawostkę podam, że microsoft ma FreeBSD na swoich serwerach :razz:

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 25 cze 2008, 15:06

Windows jest tworzony tak żeby dał sie sprzedać, nie zawsze z myśla o realnych potrzebach odbiorcy
To już jest chyba szukanie argumentów na siłe. Każdy produkt sprzedawany jest pod określonego odbiorce, dostosowując sie do jego potrzeb, bo w przeciwnym razie nikt go nie kupi. Myśle, że kto jak kto, ale marketingowy gigant Microsoft, dobrze o tym wie, nawet uwzgledniając jego monopolistyczną pozycje. Całe to zdanie wydaje mi sie trafiać kulą w płot i wydaje się wewnetrznie sprzeczne.
Linux jest tworzony przez ludzi i dla ludzi którzy potrzebują go do pracy tak by spełniał dobrze swoje zadania
A czy windows jest tworzony przez marsjan dla marsjan? Sprzedawany przez złosliwość dla ludzi, żeby ich praca była kompletnie nieefektywna?

Zgodze się z przedmówcami, że Linux jest symbolem pewnej ideologii, a "wojna" pomiędzy zwolennikami Windowsa i Linuxa przestała być już chyba dawno prowadzona na rzeczywiste i rozsądne argumenty, a wkroczyła na tor "co jest lepsze cola, czy pepsi; co jest lepsze baton mars, czy milkyway".Krytykowanie Windowsa stało sie modą. Nawet wczesna młodzież, która ma liche podstawy z informatyki i nie ma pojęcia jak działają oba systemy podchwyca głos ludu i dawaj ma windowsa!

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 25 cze 2008, 15:47

Aaaale dyskusja...rany boskie...to może jeszcze o wyższości Świąt XX nad YY ?
/ za XX,YY podstawić cokolwiek, choćby Dzień Dziecka /

Każdy system operacyjny można zdestabilizować (wywalić) odpowiednio źle napisanym kodem,
a vide uwagi Enda o sterownikach: polecam lekturę ciekawej książki:
"Linux. Sterowniki urządzeń" ( http://alejka.pl/linux_sterowniki_urzadzen.html )
Jak się odpowiednio pojedzie po pamięci funkcjami kmalloc() i kfree() czy innymi
pracującymi w trybie jądra to nie ma ratunku, żadna ideologia tu nie pomoże.

A położyć można nawet taką wańkę-wstańkę jak QNX, niestety osobiście miałam okazję
się o tym przekonać jakiś czas temu...wystarczy odpowiednio przykwasić w programie.

Co do przysłów - moje ulubione:

"Dobry programista wiesza się razem ze swoim programem".

Idę szukać sznurka, bo jak czytam niektóre posty to tylko to pozostaje....

JohnyM
-

Post autor: JohnyM » 25 cze 2008, 18:14

novice pisze:To już jest chyba szukanie argumentów na siłe. Każdy produkt sprzedawany jest pod określonego odbiorce, dostosowując sie do jego potrzeb, bo w przeciwnym razie nikt go nie kupi. Myśle, że kto jak kto, ale marketingowy gigant Microsoft, dobrze o tym wie, nawet uwzgledniając jego monopolistyczną pozycje. Całe to zdanie wydaje mi sie trafiać kulą w płot i wydaje się wewnetrznie sprzeczne.
To jest oczywisty argument o którym często się zapomina, i nie trzeba go szukać na siłe. Dobrze myślisz, jednak Microsoft posiadając taką pozycję nie musi robić zbyt wiele w porównaniu do firm które muszą walczyć o swoją pozycję. Wystarczy że zrobi plan minimum, aby nie stracic klientow i ich od siebie uzależnić.
novice pisze:A czy windows jest tworzony przez marsjan dla marsjan? Sprzedawany przez złosliwość dla ludzi, żeby ich praca była kompletnie nieefektywna?
Windows jest tworzony przez Microsoft dla ludzi którzy nie mają większego wyboru.
novice pisze:Zgodze się z przedmówcami, że Linux jest symbolem pewnej ideologii, a "wojna" pomiędzy zwolennikami Windowsa i Linuxa przestała być już chyba dawno prowadzona na rzeczywiste i rozsądne argumenty, a wkroczyła na tor "co jest lepsze cola, czy pepsi; co jest lepsze baton mars, czy milkyway".Krytykowanie Windowsa stało sie modą. Nawet wczesna młodzież, która ma liche podstawy z informatyki i nie ma pojęcia jak działają oba systemy podchwyca głos ludu i dawaj ma windowsa!
Nie jestem uczestnikiem tej wojny, znam wady i zalety różnych systemów na tyle aby do konkretnego zadania wybrać najodpowiedniejszy. Nie pisałem też nigdzie że Linux jest lepszy od Windowsa (bo niby pod jakim względem?), wyłuskałem tylko pewien fakt i wydawało mi się że każdy zdaje sobie sprawę co wynika z tej fundamentalnej różnicy między Windowsem, a Linuksem.
End pisze:I to właśnie dlatego nie ma o czym dyskutować.
No to widze że się zgadzamy :)

tasza: To nie jest dyskusja o wyższości żadnego systemu, ale jest tak odbierana :wink:
też podoba mi się to przysłowie :razz: ...ale zostaw ten sznurek :cry:
Ostatnio zmieniony 25 cze 2008, 22:12 przez JohnyM, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ