Okładka Styczniowego EDW i ARM DSP?

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
ODPOWIEDZ

Mała ankietka. Co byś wolał mając wybór ?

32-bitowe ARMy, z racji specyfikacji wchodzenie SMD.
23
70%
16-Bitowe PIC24 i DSPPIC, mając wybór między obudowami DIP i SMD.
10
30%

Liczba głosów: 33

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 02 sty 2011, 20:36

Jakie 20kB jak rozbudować można do 4GB :?: Prawdą jest to co mówisz (odnośnie rozleniwionych programistów), jednak właśnie o to chodzi, aby nauczyć ludzi właśnie poprzez taki kurs właściwego programowania, gdzie myśli się nie tylko o tym co chce się zrobić, ale również o tym jak napisać program w optymalny sposób. I nie zrozum mnie źle, ja nie chcę tego kursu tylko ze względu na to, że "stacja kosmiczna" mi się wymarzyła. Tak jak powiedziałem oczekuję czegoś więcej niż to co jest od tej gazety. Czegoś co nas trochę bardziej zbliży do rzeczywistości niż oddali.

Co do kolegi, który pisał o MSP430, fakt faktem, a rzeczywistość jest taka, że jeśli potrzebujesz większej mocy to w tym wyścigu wygrywa ARM.

Kulpina jestem wstanie zrozumieć brak kasy, ale lenistwa nie bardzo ;) Zresztą zbudowanie czegoś takiego... Uwierz mi sama przyjemność, będziesz miał więcej radości z tego co możesz na co dzień używać i zbudowałeś to własnymi rękoma niż kupiłeś w sklepie. A oprogramowanie... Zmieniasz kiedy chcesz i gdzie chcesz i na jakie chcesz ;) Kup sobie kiedyś LPC2148 i zrób sobie czytnik kart SD/MMC na USB - bardzo ciekawe i pouczające ;)

Pozdrawiam ;)

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 02 sty 2011, 20:41

Co do kolegi, który pisał o MSP430, fakt faktem, a rzeczywistość jest taka, że jeśli potrzebujesz większej mocy to w tym wyścigu wygrywa ARM.
Moc obliczeniowa powinna być dobrana do zadania jakie ma urządzenie wykonywać. Niezależnie czy robisz dla siebie, czy ktoś potem wyłoży plik banknotów na stół.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 02 sty 2011, 20:50

Tak, ale ja tu mówię o tym, że mam taki kaprys, żeby w EdW było coś więcej niż tylko same zegarki itp. Załóżmy, że to będą te nieszczęsne MP3, na MSP430 nie zrobisz MP3... ;) a na ARMie tak i jest to procesor najoszczędniejszy z grupy procesorów, które oferują podobną moc obliczeniową :) W dodatku możesz kontrolować moc procesora poprzez pętlę PLL. W ciągu kilku cykli zegarowych jesteś wstanie przełączyć procesor z 12MHz na 72MHz ;)

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 02 sty 2011, 21:15

Jakie 20kB jak rozbudować można do 4GB Prawdą jest to co mówisz (odnośnie rozleniwionych programistów), jednak właśnie o to chodzi, aby nauczyć ludzi właśnie poprzez taki kurs właściwego programowania, gdzie myśli się nie tylko o tym co chce się zrobić, ale również o tym jak napisać program w optymalny sposób.
Nie w każdym ARMie i jakoś nie widzę tych amatorskich rozszerzeń pamięci. Oczywiście w większości będzie to parą MB. Piszesz tak jak by od razu wszyscy chcieli korzystać z najmocniejszych ARMów, a to jest nierealne, lepiej chwaląc ARMy było by się przyjrzeć układom dla zwykłego Kowalskiego, a nie wiadomo jakim wersją dla pół profesjonalistów.
Tak chwalisz, chwalisz, ale kto używa ekranów TFT, czy OLEDów ? Prawie nikt. Jasne od razu zapodajmy DUO CORE ARM, co sie ograniczać. Zejdzmy na ziemię.
Nie sądzę aby w EDW kurs kładł nacisk na optymalizację,czy dobre zwyczaje programowania. Choć by z tego względu że to czasopismo dla laików. Zresztą widać to już po artykule z Styczniowego numeru.
Ale zgadzam się że na EDW ciąży klątwa BASCOMa. Ale to dla tego że nie postawiono mocno na C, albo nie zaprezentowano alternatywy w postaci PASCALa. Z drugiej strony co to za kursy jak na łamach EDW nigdy nie wysilono się o opis programowania sprzętowego I2C, w postaci TWI czy USI. Prawie zawsze idzie sie po najmniejszej linii oporu, i potem poziom programowania jest jaki jest.
W dodatku możesz kontrolować moc procesora poprzez pętlę PLL. W ciągu kilku cykli zegarowych jesteś wstanie przełączyć procesor z 12MHz na 72MHz
Piszesz tak jak by w AVRach nie można zmieniać częstotliwości w czasie pracy. Niektóre mają PLL do 64MHz i można sobie ją dzielić. Daje ci to 64, 32, 16, 8, 4 ,2MHz itd.
Ogólnie mi się wydaje że robisz ludziom wodę z mózgu. Zachwalasz co to ARMy nie mogą, ale opierasz się na najmocniejszych procesorach tej rodziny. A jak ktoś będzie zaczynał to na pewno na początek nie kupi proca w BGA czy 200 nóżkowej obudowie z szyną zewnętrznej pamięci ROM/RAM, tylko jakiś najprostszy, a tam tych wszystkich bajerów nie znajdzie. Niektóre proste nawet DMA nie mają.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2011, 21:36 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 02 sty 2011, 21:30

Nom niektóre i to dopiero ostatnimi czasy ;) Dobrze w takim razie proponuję poszukać kilku osób, góra pięciu i zorganizujmy taki kurs. Zróbmy kilka artykułów na sam początek, jak okaże się to bez sensu to wycofamy, hmm :?:

falaat
-

Post autor: falaat » 02 sty 2011, 21:38

="Tranzystor" Z tego co wiem, bo mam przed sobą styczniową gazetkę projekt jest o STM32, czyli ARM z Cortex M3, dlaczego w ogóle rozważamy jakieś PICe :?: Z tego co ja widzę bardziej znane są AVRy od PICów. Rozejrzyj się, w którym sklepie znajdziesz PICa, a w którym ARMa czy AVRa. W wiekszości znajdziesz te dwa ostatnie. Poza tym PIC ogranicza nieco nasze możliwości rozwoju, a to co nauczysz się na ARMach to zostanie.
Pozdrawiam ;)
Nie zaczęliśmy rozmawiać o PIC-ach ale o dsPIC- ach czyli jak to producent nazywa 16bitowe DSC, a to z powodu właśnie okładki na której widnieje napis DSP. Mikrokontrolery te są dostępne w TME bez problemu. Nie ma o nich jeszcze żadnego kursu w naszym języku a o ARM-ach jest choćby w EP. Mikrokontrolery te maja kilka instrukcji DSP sporo peryferiów tylko no właśnie czy ktoś kto programował je i cortexy może się wypowiedzieć interesuje mnie szczególnie sterowanie i instrukcje dsp. Po prostu nie wiem czy warto je opanowywać czy lepiej odrazy brac się za arma (bardziej uniwersalny i szybszy) a do tego typu rozwiązań brać prawdziwe DSP.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 02 sty 2011, 21:42

Tzn. ogólnie mi się wydaje że trochę za bardzo Z tymi ARM puściliście wodze fantazji, jak by to fajnie było.
A ma może ktoś link do kompilatora C na PICi, ale darmowego, albo przynajmniej ograniczonego do 4-8KB programu. ?
falaat - idz sobie lepiej od razu w stronę ARMów na Cortrex M3, w naszym kraju nie ma co liczyć na DSP PIC, po prostu jest zbyt małe zainteresowanie tym tematem i procesorami. ARMy mają to do siebie że jak sam pisałeś, wszędzie jest o nich tematów na pęczki.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2011, 21:45 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

falaat
-

Post autor: falaat » 02 sty 2011, 21:44

Kompilator firmy microchip dla PIC18 C18, dla dspic C30. Są to darmowe kompilatory bez ograniczeń co do wielkości kodu. Ograniczeniem jest poziom optymalizacji, który po 2miesiącach spada do 1 poziomu, ale podobno dotyczy to tylko funkcji z bibliotek np. dsp.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 02 sty 2011, 21:58

U.. mi bardziej chodziło by o PIC16 przynajmniej na dzień dzisiejszy.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 02 sty 2011, 21:59

Zróbmy tak... Bo inaczej nie dojdziemy do żadnego porozumienia. Określmy się jak wiele zamierzamy wydać na zestaw uruchomieniowy. Jak już średnio będziemy wiedzieli ile możemy wydać to parę osób, które się znają na jednej z grup zaproponują kilka rozwiązań. Jedni dla ARMów drudzy dla PICów. Nie chodzi mi tu o schemat, ale spis tego co w ramach ceny znajdzie się na płytce. Oczywiście teoretycznie... Jako, że nie da się przewidzieć ile będzie kosztowała produkcja PCB, a więc trochę będzie trzeba przymknąć oko :) Następnie zróbmy głosowanie za i przeciw. Wystawimy wszystkie te proponowane zestawy i zagłosujemy kto jest za jakim. Ten projekt, który zwycięży zostanie opracowany w praktyce i przez kilku zainteresowanych "ekspertów" zostanie poprowadzony kurs.

Co wy na to? Skoro tak piszemy to może coś sami od siebie zaproponujemy :?: Jeżeli komuś zależy na jakiś szczególnych peryferiach to oczywiście też proszę zgłaszać takowe uwagi. Hmm :?:

falaat
-

Post autor: falaat » 02 sty 2011, 22:03

http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... irects=c30
Hi tech PIC10/12/16 MCUs wersja lite darmowa bez ograniczeń kodu a optymalizacji.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 02 sty 2011, 22:25

Ja na razie ściągam sobie to:
http://www.mikroe.com/eng/products/view ... o-for-pic/
Niby jest to BASIC pod PICi, ale jego składnia przypomina bardziej C. I widzę jest do niego fajna dokumentacja.
:shock: Normalnie twórcy BASCOMa powinni chyba sobie zobaczyć jak powinien wyglądać ich kompilator. Same biblioteki rozbrajają. Manual (od str. 197):
http://www.mikroe.com/eng/downloads/get ... l_v101.pdf
Uf.. wreszcie coś co ma funkcje BREAK, tablice wielowymiarowe i struktury.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 03 sty 2011, 14:18

Sam planuję zakupić płytę EVBmm z Propoxu (mam nadzieję że dobry wybór). Chcę zacząć przygodę ;) z ARM cortex i chciał bym liznąć FPGA, a na tą płytę jest dostępny szeroki wybór modułów.
Pytanie dlaczego!!! ale to Dlaczego!!! EdW czy EP nie zrobią takiej uniwersalnej płyty, raz zaprojektować, a uniwersalność dość duża. Zakres możliwych układów nieograniczony, bo na minimodule wpinanym do takiej płyty można umieścić już RAM, FLASH, LAN. Więc praktycznie ogranicza nas wyobraźnia. Praktycznie można wsadzić tam dowolny procek, co udowadnia propox, nie za znowu takie wielkie pieniądze.

Sam nie wiem, czy kupię ten z propoxu, bo korci mnie też kristech, olimex itp. Są świetne systemy embeded samsunga z 7" LCD, ale to niestety tylko ARM i mało wyprowadzone I/O, więc raczej tylko do nauki ARM.

Rozumiem że EdW dla początkujących, ale nie można przecież w kółko powtarzać tych samych banalnych układzików. Zaczyna powoli to przypominać Radioelektronika. Mnóstwo wiadomości z świata elektorniki, biografie itp, a konkretów coraz mniej. Dobrze że chociąż są fajne kursy o transformatorach i zasilaczach. Czekam na kurs ARMów ale coś więcej niż miganie diodą.
Świetnie się zapowiadał kiedyś kurs robotyki, ale na podstawach się skończyło. EP coraz bardziej mi zaczyna przypominać czasopismo elektronik, dużo reklamy, kilka kitów dla składaczy. Jedynie co ją ratuje to cykl o modułach do kolejek (chociaż sam się tym nie interesuję). Brakuje kursów, ale nie przedruków z książek BTC ;P. Jakieś ciekawe świerze spojrzenie by się przydało, a nie przedruki z datasheetów jak już ktoś wcześniej zauważył.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 03 sty 2011, 15:28

Tzn. Styczniowe EP, miałem dzisiaj w ręku w kiosku i mi ręce opadły, bo szczerze nie bardzo wiem co już jest pismem dla amatorów EP czy EDW :?: W Styczniowym EP mamy takie rodzynki jak porównanie PICKIT2 z PICKIT3 i dostępnych do nich płytek na TME. Opis ANDUINO (popularne wśród budujących roboty) na AVRach, a jest też wersja na PIC18 jak by kogo interesowało. I pewnie znalazłem by tam jeszcze parę innych smakowitych rzeczy gdybym miał czas. No i płyta DVD w komplecie z dodatkami.
Teraz należało by się spytać czemu ciekawe, arty dla amatorów ukazują się w EP, a nie w EDW ?

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 03 sty 2011, 15:40

Tak sobie przeglądałem Kamami, i wychodzi na to że jak by EdW wypuściło coś w stylu Propoxu, czyli w miare uniwersalną płytę, to był by to strzał w stope. Ceny niektórych modułów w kamami, które jest powiązane z BTC, a przez to pewnie z AVT, są wzięte chyba z sufitu.
Ale to tylko moje domysły.

PS. wracając do styczniowych numerów, jak tak dalej pujdzie to zostawie tylko prenumeratę w pdfach, a potem całkiem chyba zrezygnuję.
Panowie powinni przejglądać więcej Elektora, Everyday with practical elektronics itp czasopism. Bo opisywanie nowości i peany wyśpiewywane na tematy firm, które reklamują się w EP ;P, a obok publikacje kolejnych mrygałek wzmacniaczy itp za przeproszeniem pierdół, nie nastraja pozytywnie.
Są oczywisie też ciekawe publikacje, ale zdecydowanie za dużo marketingowego bełkotu, o czym już wspominałem kiedyś.

ODPOWIEDZ