Okładka Styczniowego EDW i ARM DSP?

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
ODPOWIEDZ

Mała ankietka. Co byś wolał mając wybór ?

32-bitowe ARMy, z racji specyfikacji wchodzenie SMD.
23
70%
16-Bitowe PIC24 i DSPPIC, mając wybór między obudowami DIP i SMD.
10
30%

Liczba głosów: 33

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 03 sty 2011, 15:47

Dobrze, powiedz na czym najbardziej z tego wszystkiego Ci zależy :?:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 03 sty 2011, 16:25

Kamami jest drogie jak diabli, jeżeli chodzi o zestawy, to lepiej szukać na TME czy ELFA.
Właściwie tanie to mają scalaki.

falaat
-

Post autor: falaat » 03 sty 2011, 17:02

Ja jeśli chodzi np o dsPIC-a mam porostu procek przylutowany do płytki adaptacyjnej na, której jest kwarc 7.3MHz podłączone wszystkie zasilania i masy,a dookoła płytki są gooldpiny.
O to foto adaptera do dsPIC:
http://sunok.pl.tl/Moja-galeria/pic-1000079.htm
http://sunok.pl.tl/Moja-galeria/pic-1000082.htm

Adapter przylutowałem do płytki uniwersalnej i stąd kynarem łącze se potrzebne wyprowadzenia. Na płytce mam już przetwornik DAC, 2 potencjometry, PIC10, układ 47HC54181, dwójnik RC symulujący obiekt do regulatora PI, gniazdo 10-pinowe z wyjściem do falownika (zasilanie sterowania PWM-y). Owszem straszny makaron pod płytką ale prosta konstrukcja łatwo rozbudowana.
Nie wiem czy z ARM to miało by sens i czy w ogóle było by możliwe. Moje potrzeby są nastawione na sterowanie silnikami, kilka guzików, jakiś lcd, potencjometry, jakieś rozsądne podanie sygnału do przetworników i sprzętowego licznika sygnału z enkodera. Możliwość wyprowadzenia sygnałów z PWM-ów to taki przykład bo często zachodzą jakieś dodatkowe potrzeby.
Arm stm103:
http://obrazki.elektroda.net/16_1216140440.jpg

to przydatny temat z elektrody:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic996737-0.html

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 03 sty 2011, 17:37

Może zadam głupie pytanie, ale po co masz dolutowany kwarc 7.3MHz skoro wg. noty ten proc w trybie PLL może mieć kwarc 4 do 10MHz, a w jakimś DC nawet 40MHz. Nie wiem jak to tam taktujesz, ale przy kwarcu 10MHz spokojnie staktujesz to na 40MHz.

falaat
-

Post autor: falaat » 03 sty 2011, 17:52

W dspic30f cykl maszynowy trwa 4 takty zegara. Ja używam PLL x16 co daje mi ok 116,8Mhz sygnału taktującego -> f/4 = fcy = 29,2MHz ( co daje mi prawie 30 MIPS-ów). W PIC24 i dsPIC33 cykl maszynowy trwa chyba 2 takty zegara. W 18,16 i mniejszych także 4 takty zegara.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 04 sty 2011, 9:53

Tranzystor pisze:Dobrze, powiedz na czym najbardziej z tego wszystkiego Ci zależy :?:
Na początek chce kupić moduł z LPC1769-68, czyli coś na cortexie,potem może jakiegoś Spartana. Ale w taki uniwersalny moduł można by równie dobrze wsadzić jakiegoś bardziej zaawansowanego PICa, albo i nawet Atmege128 co robi propox właśnie. Coraz bardziej skłaniam się do ich zestawu. Mam na to przeznaczone ok 600zł. Jeżeli ma ktoś jakieś inne propozycję to jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sty 2011, 15:38

Ależ żeś namieszał LPC, ale fajnie jak da się włożyć PICa lub M128. Nie wymagał byś tak za dużo.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 sty 2011, 15:52

Witam,
jeżeli chodzi o LPC1769 i cenę ok. 600zł to jestem wstanie zaproponować całkiem niezłą płytkę uruchomieniową, razem z tym czego potrzebuje falaat. Ta kostka ma 6 układów porównawczych, więc sprzętowo miałbyś 6 PWMów, a dodatkowe możesz zrobić również programowo :) Przetwornik AD i DA. A więc myślę, że dużo :) Do tego sprzętowa obsługa tak zwanego impulsatora obrotowego (enkodera). Myślę też, że mógłbym zrobić płytkę uniwersalną, tzn. płytka współpracowałaby i z ARMami i z AVRami. Pytanie co o tym myślicie :?: Jeżeli chodzi o PICe to nie wiem, ponieważ nigdy się nimi nie bawiłem i nie mam zamiaru (pewnie powiecie, że dużo tracę, być może, ale nie zasmakuję ich). Płytka zawierałaby możliwość podłączenia TFTka, jak zarówno popularnego HD44780 i może KS0108, czy też innego. Myślę, że wyświetlaczem podstawowym byłby TFT, ponieważ większość z nas posiada kilka HDków w domu i nie musi kupować kolejnego do kolekcji. To jest moja propozycja, jeżeli chcecie mogę wykonać wstępny schemat, podliczyć koszty itd.

Proszę, żeby więcej osób wypowiedziało się na temat swoich potrzeb (peryferia).

Pozdrawiam ;)

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 04 sty 2011, 16:05

Było by bardzo ciekawie. Mnie osobiście interesują możliwości praktycznie jak w module EVBmm propoxu z tym że brakuje mi tam własnie możliwości podłączenia jakiegoś TFT. Powinna być też płyta z modułem umieszczona bardziej na środku płyty uniwersalnej, jak też możliwość wsadzenia jakiegoś FPGA. Myśle że procesory PIC atmega itp, nie były by już wielkim problemem bo częstotliwości mniejsze.

Wszystko zależy od kosztów i terminu.
Planowałem kupić w propox płyte EVBmm 159 + LPC1768-9 149, do tego spartana MMFpga 199 i może jeszcze płytę z atmeg128 (bo na tym się teraz uczę).
wyszło by ok 600zł. Jeżeli za taką kwotę lub mniejszą (chyba że za więcej bedzie ciekawiej) jestem wstanie się zastanowić.
Najbardziej bym chyba chciał uniwersalną płytę którą można w większości samemu obsadzić, tzn, podstawowe złącza do modułu, gniazdo wyświetlacza TFT, złącze FPGA, JTAG mogło by być, ale wszelkie guziczki diody itp sam mogę obsadzić.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sty 2011, 16:37

Tranzystor ale rozmawiacie konkretnie o czym ? O płytce do ARMów + ewentualnie CPLD/FPGA na niej. Bo rezasurmar już tle tego nagadał czego by tam nie chciał, ze prościej było by chyba kupić płytę główna na INTEL ATOM ze zintegrowana grafą z HDMI, i tym się od razu zacząć bawić.
Jeżeli miało by, być to pod ewentualnie ARMy, to CPU obowiązkowo Cortrex M3, ale nie wiem czy LPC jest tutaj najlepszym rozwiązaniem. Dla mnie TFT jest bezużyteczne, to wolał bym mieć na pokładzie FPGA np. Spartan z w którym jest kontroler VGA, podpinam to pod monitor i gitara gra. Zero kombinacji. Wystarczyła by rozdziałka 320x200 i tryby 16/256kolorów. Co do możliwości podpięcia wyświetlaczy to alfanumeryczny, i jaki na KS by się przydało, ale nie wiem czy da się zrobić to na jednym uniwersalnym złączu.
Co do złącz USB, wyprowadzone piny procesora, ale jakoś sensowne, osobne złącze SPI, I2C.
No sekcja zasilania, obowiązkowo kompletna że podłączam do płytki zasilacz wtyczkowy nawet AC i tyle. Oczywiście 2 porty PS2 do myszki i klawiatury z PC. Jak już ma być możliwość podpięcia lepszego wyświetlacza, to nie widzę innej opcji.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 sty 2011, 16:49

Nie widzę problemu :) Poszukać wystarczy tylko co jest dostępne :) Będą mogły współpracować z nim ARMy jak i AVRy. Tylko w takim razie jak podoba się wam pomysł wszystko w jednym to mile widziane byłoby, żeby ktoś do samego prowadzenia kursu się przyłączył, ponieważ ja nie dam rady wszystkiego prowadzić. Jeżeli znajdzie się kilka osób, które faktycznie znają się na rzeczy to możemy napisać do Redakcji EdW i myślę, że problemu z prowadzeniem takiego kursu nie będzie :) A co do tego FPGA/CPLD to jak dokładnie sobie to wyobrażasz :?: Oprócz tego VGA, czyli co oprócz tego ;)

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sty 2011, 17:42

Spróbuję nakreślić może schemat blokowy (chyba czytelniejsze niż opis), ale nie wiem na kiedy, najpierw muszę przejrzeć CPU tak od strony ARM (STMy, LPC)jak i AVR (te większe, a może nawet Xmega), żeby miało t ręce i nogi. Może i jakiego PICa zaproponuję (są i 32bitowe więc jest w czym wybierać), ale nie wiem dopiero też zaczynam z PICami.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 sty 2011, 17:53

Dobrze ;) W takim razie zabieramy się do pracy :) A nie do wykłócania się, który z procesorów jest lepszy. Proponuję jednak stworzyć coś uniwersalnego, żeby zainteresowana osoba mogła wybrać na jakim mikroprocesorze chce się uczyć programować :) Czy to ma być ARM, AVR bądź PIC :) Myślę, że może być to bardziej skompilowane, ale da się zrobić :)

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sty 2011, 18:03

Tzn. tak przeglądając różne procesory AVR, STM32 widzę że największy problem to będzie wykombinowanie sposobu wpięcia takiego CPU do płytki. Tak się zastanawiam czy opłacalne nie było wykorzystanie knifu z pierwszych Pentium II, czyli procesor wkładany jako kasetka w formie płytki PCB. Wziąźć złącze EDO RAM 72 PIN (z tego co wiem można je jeszcze kupić) opracować na nim uniwersalną magistrale, dla głównego PCB, i wpinać sobie w nie płytki z CPU. Ma to tę zaletę ze ewentualny stabilizator napięcia dla Core CPU będzie na PCB z CPU. No i uniezależniamy się od pinologi poszczególnych procesorów.
Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnego RAMU, ale sądzę że 512KB XSRAM by większości zainteresowanych wystarczyło, tylko trzeba by poszukać jakiegoś szybszego 15-25ns.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 sty 2011, 18:16

Widzisz wpadliśmy na ten sam pomysł, tylko że chyba wcześniej na niego wpadłem, bo już wczoraj zainteresowałem się tym ;) Myślałem, żeby połączenie CPU z płytką uruchomieniową zrobić tak jak z kartami graficznymi, czyli to co mówisz, ale takie gniazdo jest trochę duże. Zobacz w TME gniazda Mini PCI, to są złącza stosowane w laptopach, ostatnio rozbierałem i wiem jak to wygląda :) Całkiem niezły jest to pomysł :) Co do zasilania zrobił bym podobnie jak jest w kartach graficznych. Czyli 5V dostarczane do płytki CPU, i dopiero przetwarzanie na napięcie niższe odbywa się za pomocą stabilizatorów na płytce CPU. One już nie będą musiały być aż tak wydajne jak na płytce uruchomieniowej, ponieważ zasilać będą jedynie konkretny procesorek :) Mi zależałoby bardzo, żeby wszystko było na przetwornicach impulsowych, ale to tylko moje widzi mi się ;)

Pozdrawiam ;)

ODPOWIEDZ