8/05 "Mikroprocesorowy zegar Nixie"
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Kupiłem listwę (za kilka złotych) o grubości 9mm z zaokrąglonymi brzegami, wymierzyłe odpowiednie długości i skleiłem klejem "ośmiorniczka" w rogach od wewnątrz wkleiłem "słupki" wycięte listwy o przekroju poprzecznym 7x15mm, do nich zostały później przykręcone płyty górna i dolna wykonane z laminatu takiego jaki używa się do wykonywania obwodów drukowanych. W płycie górnej wyciąłem otwory 25mm tak aby były widoczne podstawki pod lampy (wyciąłem je frezem jaki używa się np. do robienia otworów pod zawiasy w szafkach. Obudowę oszlifowałem drobnym papierem a następnie pomalowałem bejcą w kolorze mahoń i to wszystko plus jeszcze parę szczegółow montażowych wewnątrz.Tranzystor pisze:Powiedz jak zrobiłeś taką ładną obudowę. Ja zrobiłem parę obudów i żadna mi tak ładnie nie wyszła jak tobie.![]()
![]()
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Panie Wojciechu, zegar był zapowiadany na początek marca, że się na stronie ukaże. A my mamy już środek maja.
I jak będzie on, czy go nie będzie dostępnego na stronie?
Na tej stronie [ http://www.electronics-lab.com/projects/tubes/004/ ] znalazłem również bardzo ciekawe (i co najważniejsze proste) rozwiązanie na zrealizowanie projektu zegara nixie... ale bez budzika...
Na tej stronie [ http://www.electronics-lab.com/projects/tubes/004/ ] znalazłem również bardzo ciekawe (i co najważniejsze proste) rozwiązanie na zrealizowanie projektu zegara nixie... ale bez budzika...
Ty tutaj Sebku nie poganiaj ludzi, bo znowu dostaniesz po uszach,jak od Taszy kiedys. Jesli Pan Wojciech nie zamieścił jeszcze zegara na stronie,to ma ku temu jakieś ważne powody! Wyrozumiełości trochę Kolego!Sebastian RCS pisze:Panie Wojciechu, zegar był zapowiadany na początek marca, że się na stronie ukaże. A my mamy już środek maja.
Pozdrowienia dla p. Wojciecha!
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Macieju,
Nikogo nie ponaglam. Z Taszą to wogóle jakaś pomyłka była.
Skoro p. Wojciech zapowiedział już dawno, że to zamieści, a jeszcze tego nie zrobił to może zapomniał i trzeba przypomnieć... że ja np. czekam na niego. Sam nie dysponuje taką wiedzą, aby samemu go sobie zaprojektować, a zegar taki mieć chciałbym z budzikiem.
Nikogo nie ponaglam. Z Taszą to wogóle jakaś pomyłka była.
Skoro p. Wojciech zapowiedział już dawno, że to zamieści, a jeszcze tego nie zrobił to może zapomniał i trzeba przypomnieć... że ja np. czekam na niego. Sam nie dysponuje taką wiedzą, aby samemu go sobie zaprojektować, a zegar taki mieć chciałbym z budzikiem.
no wiesz co...?M@ciej pisze:bo znowu dostaniesz po uszach,jak od Taszy kiedys
hihi, pomyłką to jest czekać pół roku z założonymi rękami, aż ktoś się zlituje....Sebastian RCS pisze:Z Taszą to wogóle jakaś pomyłka była
podałeś link do schematu i jak zwykle lament - nie ma budzika...
no to teraz zastanów się jak działa układ z podanego schematu...
IC9...IC6 odpowiadają za sterowanie lampami od godzin i minut
wystarczy, że na wyjscia tych układów, równolege do rezystorów sterujących tranzystorami
wys.nap. zapniesz kilka (a dokładnie 31) złącz igłowych (pin-headerów) i zworkami
wybierzesz sygnały dla czterowejściowej bramki AND...
jeżeli liczniki wystawią taką kombinację, że bramka załapie cztery stany H na wejściach
to masz sygnał alarmu - trwający jedną minutę, aż zmieni się sygnał od jednostek minut...
ustawianie budziola - ręczne - zworkami, ale w końcu jak często zmienia się taką nastawę?
a może dla wprawy zrobisz sobie zegarek z displayem VFD...
tam są relatywnie niższe napięcia i trudniej sobie (lub elektronice) zrobić krzywdę...
aaa....i budzik też jest
tasza-pomyłka
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie chwaląc się, sam trochę pomyślałem i już wziąłem się do roboty zegara nixie. Nie całkiem takiego identycznego jakie można znaleźć w sieci. Będzie on sterowany prockiem atmela (oczywiście bascom
) i zawierał w sobie kostki 74141.
Mam już program w głowie i nie będzie on bardzo rozwinięty, ale prostymi poleceniami zrealizuję to co chcę, czyli zegar
... choć bez budzika.
Mam już program w głowie i nie będzie on bardzo rozwinięty, ale prostymi poleceniami zrealizuję to co chcę, czyli zegar
Przepraszam ale ja faktycznie nie mam czasu cóż praca ma priorytet przed hobby
w pliku załączam schemat chyba najbardziej aktualny i kod programu (nie jest on doskonały ale działa)
- Załączniki
-
- Nixie.zip
- schemat ideowy i kod w C dla Atmega8
- (65.31 KiB) Pobrany 842 razy
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Sebastian RCS pisze:Nie chwaląc się, sam trochę pomyślałem i już wziąłem się do roboty zegara nixie
hrrr, pisałam już - buzik to jest sprawa programu...Sebastian RCS pisze:... choć bez budzika
jeżeli masz gdzieś w programie miejsce, w którym są dostępne wartości
bieżącej minuty i godziny - wylicz sobie numer minuty w dobie.
podobnie wylicz numer minuty 'alarmowej', godzinę i minutę alarmu pobierasz
z pamięci eeprom lub RAM zegarka RTC
jeżeli porównasz te wartości - masz podstawy to ustawienia jakiejś flagi/zmiennej,
która potem przepisana na fizyczne wyjście załączy buzzer lub przekaźnik lub cokolwiek...
ot i cały budzik...
żeby nie było, że to słowa na wiatr...
plik vfd_clk.c, funkcja void DoCLock()... linia 356..tak jakoś...
(wyliczenia z gradacją sekundową....)
powodzenia profilaktycznie życzę...
tasza