sierpniowa EdW - Kulpina i JLH

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.

Czy kupiłbyś płytkę lub kit wzmacniacza JLH?

TAK
6
46%
NIE
7
54%

Liczba głosów: 13

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

sierpniowa EdW - Kulpina i JLH

Post autor: haterkmp » 26 lip 2010, 7:11

takie uwagi ode mnie:
- kulpina - nieźle się narobiłeś z tym zegarem ale szkoda, że jakieś błędy w działaniu... mimo wszystko wielkie 5 :mrgreen:
- wzmacniacz JLH - wspaniały projekt tylko szkoda, że AVT nie proponuje tego wzmacniacza jako kitu. w wielu miejscach można kupić 2N3055 lub dać nowocześniejsze tranzystory np toshiby. a jeśli już całkiem nie da się to chociaż ładną płytkę do niego bym na pewno kupił. skoro robią do projektów lampowych (które i tak lepiej wykonywać przestrzennie) to czemu nie zrobili takowej do tego wzmacniacza?
i tutaj moje pytanie: Czy kupiłbyś płytkę lub kit wzmacniacza JLH?
Proszę wszystkich o udział w ankiecie.
Pozdrawiam hater

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 lip 2010, 10:42

Łał stary ;) dzięki wielkie :mrgreen:
Naprawde miło usłyszeć, że ktoś w ogóle ten projekt zauważył ;)

A skoro już ten temat się pojawił, to czy ktoś może mi wyjaśnić jakie blędy popelniłem? :D
Redakcja nie ma na to czasu, a ja nie wiem czego mam szukać do poprawki ^^

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 26 lip 2010, 10:44

coś tam było o licznikach ale przyglądać się i analizować (co z moim intelektem przy cyfrówce jest dość... czasochłonne) nie miałem rano czasu a w pracy to wiadomo jak jest...

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 26 lip 2010, 11:20

Myślę że chodzi o resetowanie - impuls resetujący powinien być na tyle długi aby zapewnić wyzerowanie wszystkich przerzutników w liczniku. W twoim zegarku wystarczy wyzerowanie jednego z wyjść (B lub C) i impuls zerujący trwa jeszcze tylko tyle ile opóźni go bramka - dlatego działanie może zależeć o użytych układów. Do tego jeszcze te kondensatory mogą pogarszać sytuację bo jeśli się nie naładują "do pełna" a któryś przerzutnik się wyzeruje to inne mogą się nie zresetować bo będą miały np. wyższe napięcie zmiany stanów logicznych. Nie wiadomo też czy ten krótki impuls resetowania będzie wystarczający do przełączenia następnego licznika - lepiej przełączać go zboczem opadającym z wyjścia C poprzedniego licznika (można chyba wykorzystać wejście ENABLE). Warto by jeszcze dorzucić jakieś kondensatory odsprzęgające. Być może wszystko jest OK, opóźnienia się zgadzają i działa dobrze, ale mimo wszystko warto by było rozwiązać problem resetowania jakoś inaczej.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 28 lip 2010, 19:06

Niedorobki to np:
- niewlasciwie podlaczone tranzystory T1, T2, T3, jest ryzyko pracy inwersyjnej przez krotki czas,
- asynchroniczny reset licznikow,
- niewlasciwy reset U3A i U3B, bez uwzglednienia hazardu czasowego, można problem rozwiązać stosując latch np z pozostalych inwerterow
- troszke rozbudowany uklad, funkcje AND i OR mozna z powodzeniem zastapic logika diodowo-rezystorowa.

A koledze Kulpinie nalezy sie pochwala za projekt i szerzenie elektroniki niemikroprocesorowej w EdW.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 29 lip 2010, 13:15

Adamie, jesteś chyba jedynym któremu chaciało się teraz robić zegar bez uC, ale to bardzo dobrze! A niedoskonałości to możesz zawsze zwalić na swój młody wiek :P
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 lip 2010, 5:41

Trzeba przyznać że zrobienie zegara na kostkach 4000 to dzisiaj już prawie tematyka retro, większość ludzi albo wzięło by uC, albo dla szpanu CPLD. Ale mi się wydaje że najlepiej właśnie na takich układach się szkolić.
Co do wzmacniacza JLH to mnie nie dziwi fakt że AVT nie zdecydowało sie na wypuszczenie PCB czy kitu. Powód jest prozaiczny. Poza edukacyjnymi walorami, takich wzmacniaczy zwyczajnie się nie opłaca dzisiaj robić. Gdyby ktoś chciał zrobić taki wzmacniacz, w wersji stereo, oraz żeby się prezentował i można by go postawić na półce to koszt samej obudowy z prezentującymi sią czarnymi radiatorami po bokach spokojnie by zniechęcił, a przynajmniej zbliżył by się do kosztów przy których bardziej by się opłacało iść do jakiego komisu/lombardu i poszukać używanego fabrycznego wzmacniacza.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 30 lip 2010, 7:10

:arrow: kayron, nie zgodzę isę z Tobą... w ofercie AVT jest kilka wzmacniaczy lampowych, których koszt "produkcji" jest o wiele razy większy niż tego wzmacniacza. 2n3055 znalazłem po 2,98 za sztukę a potrzebnych jest 8 (dla stereo). reszta to drobnica. większość osób które by się podjęły budowy tego, skądinąd trudnego do uruchomienia, wzmacniacza na bank ma w szpargałach dwa duże radiatory a nawet jeśli nie to zakup na alledrogo jest praktycznie za bezcen. pisałem do Jerzego (autora projektu) czy posiada wzór płytki - przysłał mi w bmp i muszę przyznać że to naprawdę prosta płytka i AVT na pewno nie chodziło o względy finansowe.
Co do wyglądy Kayron... widziałeś projekty wzmacniaczy lampowych w EdW? czy którykolwiek był w jakiejś ładnej obudowie? nie! wszystkie w tych beznadziejnych plastikowych chińszczyznach...

[ Dodano: 2010-07-30, 08:15 ]
btw tutaj masz nawet z tranzystorami...
http://allegro.pl/item1165611306_tranzy ... iator.html

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 lip 2010, 10:10

Miałem ci odpisać, ale mi skasowało cały długi wpis, bo nie wiem czemu kazało mi się logować 2 raz ?.
Ogólnie koszt takiego wzmacniacza na częściach z AVT, aby można to pokazać światu i nie była to tandeta w plastikowej puszce to ~260zł, bez kosztów przesyłki, zakładając że jedno PCB kosztowało by 10zł i budujemy STEREO.
I jest to koszt realny, a nie bazujący na hasłach klasy bo jeden tranzystor kosztuje 2,20 zł + VAT, bo co z tego jak to jest 1/50 elementów całego urządzenia, i to jeszcze ta najtańsza.
Ja tu pomijam oczywiście ludzi którzy mają na strychu 2 stare TV Rubin, wierzę UNITRY i mają z czego wybierać elementy, obudowy i radiatory.
Natomiast faktycznie autor projektu mógł dla zainteresowanych, jak za dawnych dobrych lat EDW podać wzór PCB na wkładce do numeru i każdy zrobił by se sam, jak AVT nie chce, co rozwiązywało by cały problem.
Co do wyglądy Kayron... widziałeś projekty wzmacniaczy lampowych w EdW? czy którykolwiek był w jakiejś ładnej obudowie? nie! wszystkie w tych beznadziejnych plastikowych chińszczyznach...
A to mnie akurat nie dziwi, bo właśnie ta ładna obudowa wywindowała by jeszcze bardziej koszty, zresztą można przyjąć w przybliżeniu że dobrze wykonana obudowa + zasilacz to 50 do 65%, może i w niektórych przypadkach nawet 75% ceny urządzenia. Ale AVT tu raczej nie odstaje od nazwijmy to standardu, nawet taki prestiżowy Velleman w tej dziedzinie nie ma się specjalnie czym pochwalić, a jest droższy.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 30 lip 2010, 10:38

przecież tam nic szczególnego nie ma w tym wzmacniaczu. kilka(naście) elementów biernych to wszystko. przecież do każdego projektu trzeba zrobić zasilacz (w tym przypadku nieduży) i obudowę. w 260zł na bank się zmieścisz z dwoma obudowami (mono-block). trzeba tylko pomysłu z czego takową zrobić. ja do mniejszych urządzeń (np do bufora lampowego) używam obudów aluminiowych ze starych modemów - na giełdzie u mnie tego leżą tony.. jest tyle różnych dawców że jeszcze nigdy nie kupowałem obudowy do czegoś.

[ Dodano: 2010-07-30, 11:39 ]
aha zobacz sobie ile kosztują płytki (wszystkie) do wzmacniacza PP na EL84 w AVT a wcale nie są jakieś mega...

Awatar użytkownika
Trafo888
-

Post autor: Trafo888 » 08 sie 2010, 12:39

Nie kupuję EDW już od dłuższego czasu jednak projekt wzmacniacza JLH nawet mnie zainteresował. Przegladam sobie nowy numer EDW, a tu nie ma wzoru PCB! No nic pewnie bedzie jak zwykle do ściągnięcia z Elportalu. Wchodzę na stronę, a tu ZONK! Nie ma płytki! *cięcie* coś tu jest nie tak... Kiedyś były publikowane wzory PCB nawet do prostych i często błędnych projektów trafiających do działu Forum czytelników. Teraz brakuje PCB do okładkowego projektu reprezentującego dany numer?! Czy ktoś może mi to wyjaśnić?!
Ostatnio zmieniony 09 sie 2010, 12:28 przez Trafo888, łącznie zmieniany 1 raz.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 08 sie 2010, 12:45

Może wystarczy wysłać email do autora tego projektu o udostępnienie płytki.
Choć rzeczywiście to dziwne, że do głównego projektu nie ma PCB.

Awatar użytkownika
Trafo888
-

Post autor: Trafo888 » 08 sie 2010, 13:33

Najlepiej byłoby gdyby autor zamieścił PCB na forum. Jestem pewien, że wiele osób chciałoby zbudowac ten wzmacniacz poprostu dla zabawy przy okazji wykorzystujac zbędne elementy. Mnie samemu poniewiera się z dwanaście sztuk KD503 na radiatorach. Transformator też by się znalazł.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 09 sie 2010, 9:47

Nie rozumie tych co lamentuja z powodu braku PCB.
Co za problem samemu zaprojektować i wykonać? Przecież to prosty układ i nikomu kto ma jakies pojecie o elektronice nie zajmie dluzej niz godzine.
Zwlaszcza, że plytka modelu pokazanego w artykule jest moim zdaniem za duża i niezgrabna.

Wykażcie troche inicjatywy zamiast narzekać.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 09 sie 2010, 12:57

edwacc fajnie że tak myślisz ale nie zgodzę się z Tobą. gdyby np AVT wprowadził do sprzedaży samą płytkę, nie mówiąc już o zestawie, to troszkę więcej osób mogłoby zrobić sobie wzmacniacz o dobrych parametrach na elementach dyskretnych a nie tylko na obstukanych TDA czy LM... mówisz że płytka jest prosta. tak! jest. zobacz ile tylko na tym forum jest pytań o podstawy eagla albo innych proteli. może nie zamieszczajmy płytek do innych prostych układów bo każdy sobie sam zrobi? bez sensu chłopie... tym bardziej, że ten projekt na prawdę jest ciekawy ale może nie potrafisz tego wywnioskować na podstawie opisów w literaturze i w samej edw a nawet analizując układ.

ODPOWIEDZ