chcę wykonać urządzenie które za pomocą 4 czujników optycznych sprawdzi ile tych czujników zostało przesłoniętych a raczej który umieszczony najbliżej bandy?
wyglądało by to tak:
listwa o jakiejś tam długości nie przekraczającej 200mm a na niej rozmieszczone elementy optyczne. listwa umieszczona nad podłogą na wysokości około 15cm na podłodze brak odbłyśników.
zasada pracy - zbliżeniowa, czyli coś pod czujnikami przemknie to się dowiem które czujniki zostały przesłonięte?
cztery czujniki i banda:
* * * *|
pod czujnikami przemyka coś i ja dostaję info który z czujników umieszczonych jak najbliżej bandy, został przesłonięty? każdy czujnik powinien mieć możliwość kalibracji, czyli żebym mógł ustawić odległość działania czyli odległość czujnika nad podłogą. każdy czujnik miałby sygnalizację optyczną przesłonięcia (mała dioda kontrolna)
takich listew było by z 5 lub więcej.
teraz pytanka:
1. jakie czujniki zastosować? - oby jak najtaniej.
2. czy da się zebrać informacje w małym procku i wysłać to jakąś szyną po kablu około 10m z każdej listwy kolejno do procka głównego?
teraz z innej beczki.
A. jako że nie znam się na elementach smd bo do tej pory tylko przewlekane to pytanie.
potrzebuję stabilizator LDO +5V o wydajności około 1,5A, macie coś na oku?
B. wiem że termometr DS18B20 trzeba do pracy zarejestrować, ale czy ów termometr można zastosować jako klucz sprzętowy? czyli piszę program ale tak że nim wejdzie on w pętlę główną sprawdzi numer seryjny termometru i jeśli się zgadza z numerem który ja wpiszę programowo to wejdzie do pętli głównej. widzę to tak:
Kod: Zaznacz cały
deklaracje itp
if numer seryjny termometru = tyle i tyle then
do
...
...
program wykonywalny
...
...
loop
else
stop program
end ifz góry dziękuję za Waszą ewentualną pomoc.