Zasilacz warsztatowy - schemat

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
Speedossq
-
Posty: 18
Rejestracja: 23 sty 2009, 12:03
Lokalizacja: Solec Kujawski

Zasilacz warsztatowy - schemat

Post autor: Speedossq » 29 sty 2009, 15:14

Witam ,chciałem się zapytać ,czy schemat zamieszczony poniżej jest prawidłowy ,i czy zasilacz będzie działał poprawnie ,robię to pierwszy raz... Nie znam napięcia wyjściowego z cewki "V" ,dlatego nie podałem wartości elementów... Bardzo proszę o odpowiedź czy zasilacz będzie działał poprawnie.Oraz czy nie pomyłem elementów.
Wejście na cewkę to 230V (zmienne)
D3 - D7 Sygnalizują włączenie opcji.

Schemat:
Obrazek

P.S - Podłączony do potencjometru to LM317 - jeżeli się nie pomyliłem.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 29 sty 2009, 16:22

Strasznie zagmatwany ten schemat, że trudno cokolwiek z niego wyczytać. Tutaj masz przykładowy zasilacz na LM317. Co prawda to sam zasilacz bez wskaźników, itd., ale wygląda zupełnie inaczej niż Twój schemat.

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 29 sty 2009, 16:37

Moja intuicja mowi, ze nie bedzie dzialal, ale nie musisz wierzyc facetowi podajacemu sie za elektronika:D
Trzy rzeczy:
- co robi ten potencjometr polaczony z emiterem i kolektorem tranzystora? Jakos nie przypominam sobie zadej podobnej konfiguracji sprzetowej
- albo ten traf o jest zle narysowany (zamienione odczepy), albo zle pobierasz z niego zasilanie
- co to za magiczny element z prawejsrony zlozony z 8 kolek i napiec 5..12V ?

Awatar użytkownika
Speedossq
-
Posty: 18
Rejestracja: 23 sty 2009, 12:03
Lokalizacja: Solec Kujawski

Post autor: Speedossq » 29 sty 2009, 17:02

Dzięki wam ,schemacik się przyda ,a te 5-12V to wyjścia.

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 29 sty 2009, 18:06

Speedossq pisze:,a te 5-12V to wyjścia.
Jezeli to sa wyjscia, to wedlug mnie ten schemat nie ma prawa dzialac. Wynika to z bardzo prostej przyczyny - nie masz zadnego elementu utrzymujacego stale napiecia. Co wiecej zauwaz, ze nie ma tam ani jednego kondensatora, a co za tym idzie tetnienia (skoki napiecia) beda koszmarnie i nieakceptowalnie duze. Chyba powinienes dopracowac (mocno) ten schemat albo poszukac innego.
Rozwiazanie zaproponowane przez KrzysiekK to klasyka, ale klasyka ma to do siebie, ze jest sprawdzona i dziala...

zyraf
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:34
Lokalizacja: Nowy Dwor Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: zyraf » 29 sty 2009, 18:47

Ja widzę jeden kondensator, ale to i tak mało. Niestety, jako zasilacz warsztatowy to się nie nadaje, przy obciążeniu któregokolwiek z wyjść większą mocą pojawi się magiczny dym, sugerujący że coś jest nie tak - w rezystorach wydzieli się dość dużo ciepła, napięcie wyjściowe będzie się zmieniać wraz z obciążeniem. Proponuję zrobić najprostszy możliwy zasilacz stabilizowany, z LM317 lub nieco mocniejszym LM350 (chyba 3A, używa się dokładnie tak samo) i dołączyć do wyjścia jakiś wskaźnik napięcia, nawet VU-metr ze starego magnetofonu ze zmienioną skalą (koniecznie z rezystorem ograniczającym prąd, dobierzesz doświadczalnie do zakresu). Na LM317/LM350 proponuje założyć spory radiator albo radiator z wiatrakiem. Całość wmontować w jakąś obudowę, najlepiej tak żeby było trochę miejsca na przyszłość i będzie naprawdę fajny zasilacz, u mnie coś podobnego służy bezawaryjnie już kilka lat mimo że wygląda w środku fatalnie i radiator już prawie wyszedł z obudowy...
Pozdrawiam :grin:

Awatar użytkownika
Speedossq
-
Posty: 18
Rejestracja: 23 sty 2009, 12:03
Lokalizacja: Solec Kujawski

Post autor: Speedossq » 29 sty 2009, 19:42

Właśnie chcę zrobić ten zasilacz na LM317 ,mam 2 niepotrzebne radiatory ,wentylatory to nie problem. A i jeszcze jedno pytanko ,czy mogę go rozbudować ,że będą np wyjścia: 5V,9V,12V i Regulowany?

zyraf
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:34
Lokalizacja: Nowy Dwor Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: zyraf » 29 sty 2009, 20:11

Oczywiście, po to proponuje trochę miejsca zostawić, chyba ze od razu chcesz się wszystkim zająć. Proponuję popatrzeć w note katalogowa układu 7805, 7809 i 7812 lub wygooglowac jakis schemat z którymś z nich, używa się ich tak samo i nie potrzeba dużo elementów.
Jest jeszcze jedno ważne pytanie: jaki masz do tego transformator?

Awatar użytkownika
Speedossq
-
Posty: 18
Rejestracja: 23 sty 2009, 12:03
Lokalizacja: Solec Kujawski

Post autor: Speedossq » 30 sty 2009, 7:57

Jeszcze go nie mierzyłem ,ale ze starej,małej wieży [2 - częściowej] , lub z zasilacza od discmana. Ale jeszcze nie mierzyłem ,bo się trochę boje ze mnie palnie.
Z wierzy ma 3 wejścia [+ 230,+110,- , ale przerobiłem ze tylko 230] a od discmana 2 wejścia ,a 3 wyjścia :P

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 16 maja 2008, 20:45
Lokalizacja: Cieszyn

Post autor: AWS 303 » 30 sty 2009, 10:59

Od discmana jest na 100% za słaby do takich zasilaczy. :mrgreen:
Podaj moc tego od wieży. Rozumiem, ze wieża to był typowy "plastik" z chin? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Speedossq
-
Posty: 18
Rejestracja: 23 sty 2009, 12:03
Lokalizacja: Solec Kujawski

Post autor: Speedossq » 30 sty 2009, 13:32

Trochę boje się zmierzyć napięcie wyjściowe ,gdyż boje się że palnie mnie i to zdrowo.
A co do wieży ,mała ,stara ,2 częściowa....,W moim pierwszym temacie jest ona podana.

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=8203

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 16 maja 2008, 20:45
Lokalizacja: Cieszyn

Post autor: AWS 303 » 30 sty 2009, 14:04

Jeśli najpierw myślisz, a później robisz, i nie jesteś ciekawskim w stylu "ciekawe, co się stanie, gdy...", to podłącz to trafo, tak jak było podłączone w wieży, najlepiej poprzez bezpiecznik 1A, i zmierz napięcie na wyjściu.
Jaką moc ma to trafo? Nie napięcie, tylko moc.

Awatar użytkownika
Speedossq
-
Posty: 18
Rejestracja: 23 sty 2009, 12:03
Lokalizacja: Solec Kujawski

Post autor: Speedossq » 30 sty 2009, 14:19

Sorrki ,ale jeszcze nie jestem dobry ,moc w czym liczona? 'Amperach"? czy w "woltach" :P

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 30 sty 2009, 14:34

Dla transformatora w VA (Volto-Amperach)

Awatar użytkownika
Speedossq
-
Posty: 18
Rejestracja: 23 sty 2009, 12:03
Lokalizacja: Solec Kujawski

Post autor: Speedossq » 30 sty 2009, 16:35

Co do podania VA,A mam mały problem. A mianowicie ,nie umiem tego obliczać ,gdyż nie znam działań, a także mój miernik posiada obliczenia Amperów tylko na napięcie stałe.

Jeżeli ktoś mógłby mi powiedzieć jak to obliczyć ,bym podał jego parametry.

ODPOWIEDZ