Witam
Ostatnio wykonałem wzmacniacz na tda2005 w konfiguracji takiej jak w załączniku. Układ po pierwszym uruchomieniu działał poprawnie ale chyba się wzbudza. Po prostu w głośniku słychać brumm nawet jeśli na układ nie jest podawany żaden sygnał a zasilany jest on z akumulatora. Co może być przyczyną takich zniekształceń?? Wartości wszystkich elementów są takie jak na schemacie a układ mam zmontowany w pająku. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Wzbudzanie się wzmacniacza
Prawdopodobnie przyczyną jest właśnie pająk. We wzmacniaczach mocy niezmiernie istotne jest właśnie odpowiednie poprowadzenie masy i np. ekranowanie przewodów sygnałowych. Temat jest bardzo obszerny i poczytaj sobie chociażby przy okazji opisu kitów AVT, przykładowo przy opisie wzmacniacza na LM3886.
Czy to bruuum jest niskie, czyli oczęstotliwości sieci? Czy występuje tylko przy otwartym wejściu, czy też po podłączeniu źródła sygnału? Tu z pewnością nie ma mowy o wzbudzaniu się wzmacniacza, bo na wyjściu są skuteczne układy antywzbudzeniowe,(R1, C3), poza tym wzbudzenie zwykle nie jest słyszalne, ale łatwe do sprawdzenia przez amperomierz włączony w szereg z zasilaniem. W tym układzie prąd spoczynkowy powinien wynosić w granicach 100 - 200 mA, jeśli tak jest, nie ma wzbudzania. osobną kwestią jest rzeczywiście może nie tyle prowadzenie masy, co przekrój przewodów masy, musi być duży ( powyżej 1,5 mm2). Doraźnie proszę zastosować na wejściu filtr, czyli w tym wypadku najprościej kondensator 330 pF między końcówkę 1 a masą (likwiduje sygnały w.cz) Proszę o dalsze informacje.
To pomogło. Po podłaczeniu tego kondensatora wzmacniacz gra bardzo ładnie. Brum jest (właściwie był) niskiej częstotliwości ale nie pochodził on z sieci ponieważ podłączałem wzmacniacz pod akumulator i działo się to samo (no może że przewód który jest podłączony na wejściu wzmacniacza działał jak antena i odbierał 50Hz z sieci). Ogółem to już wszystko gra ok tylko zastanawia mnie dlaczego napisałeś że ten kondensator jest tylko doraźnie?? Nie chce mi się za bardzo trawić płytki i pasowałby mi ten kondensator jakby wszystko było ok.Doktor pisze:Doraźnie proszę zastosować na wejściu filtr, czyli w tym wypadku najprościej kondensator 330 pF między końcówkę 1 a masą (likwiduje sygnały w.cz) Proszę o dalsze informacje.