micro jack "czterozłączowy"

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
icky
Użytkownik
Kontakt:

micro jack "czterozłączowy"

Post autor: icky » 31 gru 2007, 12:47

czy wie ktoś jak idą sygnały w micro jacku. tj mikrozestaw.

chodzi mi o zrobienie przejściówki z takiego małego jacka 2,5 na jacka 3,5 ażebym sobie mógł do telefonu podpiąć zwykłe słuchawki.

sprawa jest o tyle niezwyczajna że przez te cztery końcóweczki idzie sygnał na głośniki (mam nadzieję stereo) sygnał z mikrofonu i jeszcze nie wiem jak tam obsługiwany jest przycisk na mikrofonie.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 31 gru 2007, 15:46

Witam
Prawdopodobnie lewy kanał słuchawki , prawy kanał słuchawki , sygnał z mikrofonu , no i masa , ale jak jest kolejność to ciężko powiedzieć . Można sprawdzić multimetrem o ile podrodze niebedzie żadnego układu [ elektroniki] . Do styku najbliżej kabelka [na 90% jest to masa ] przykładasz COM z miernika , a przewod czerwony do pozostałych . Rezystancje z słuchawek powinny być takie same [rzedu dziesiątek omów ] a mikrofonu bardzo duża

POzdrawiam

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 31 gru 2007, 15:57

Też mam takie złącze w mojej Nokii 3500 classic. To Nokia AV. Telefony z tym złączem obsługują micro jacka. Spróbuj mając ciągle wciśnięty przycisk włożyć złącze - rozpozna jako "Słuchawki" a nie mikrozestaw - sprawdź w menu akcesorii.

ODPOWIEDZ